sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Mauri Kunnas: Piitles


Ota kenkät pois jalastasi, sillä juur nyt hypistelemäsi sarjakuva-albumilta näyttävä teos ei ole sarjakuva vaan KRAAHVINEN NOVELLI… niin että toivottavasti osaat antaa sille asiaankuuluvan arvon!

Mauri Kunnas on tehnyt sarjakuvatyylillä maailman kuuluisimmasta rockbändistä, The Beatles, omaan taattuun tyyliinsä ns. ei-auktorisoidun elämäkerran bändin alkutaipaleelta. Kirjan teksti ja nimi on kirjoitettu hauskasti puhekielellä ja kirjan nimikin on kirjoitettu niin kuin se lausutaan Piitles. Bändiin kuului John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr. Kirjasta löytyy myös muita bändin jäseniä, jotka soittivat bändin alkuaikoina ja silloin, kun bändi esiintyi eri nimillä.

Piitles sopii hyvin Klassikkojen lumoissa-blogin Tietokirjahaasteeseen, ja 3.9. vietettävään Tietokirjojen lukupäivään. Kirja kertoo maailmankuulun bändin alkuajoista sarjakuvamaisesti ja sisältää runsaasti faktatietoa. Kirjassa kerrotaan hyvin pääjäsenten kotioloista, perheistä ja eri nuoruudenvaiheista. Beatlesin pojat olivat todella nuoria, kun aloittivat bändiharrastuksensa. John Lennon, ja Paul McCartney, myös George Harrison olivat lahjakkaita lyyrikoita, ja heidän laulujen joukossa on suuri määrä klassikoita, joilla on omat faninsa. Piitles on ollut jo pitemmän aikaa kirjahyllyssäni, ja nyt tuli sopiva aika blogata kirjasta. Kirja on myös julkaistu englanniksi nimellä Beatles with an A.

Ringo ja John syntyivät 1940-luvulla, Paul syntyi 1942 ja George vuonna 1943.  He syntyivät kaikki toisen maailmansodan aikana Liverpoolissa, Luoteis-Englannissa. Bändillä oli omat esikuvansa, mutta he muuttuivat itse esikuviksi ja nuorisomusiikin eturivin esittäjiksi. Kirjan kuvioissa ollaan lapsia, opiskellaan, seurustellaan, matkataan Hampuriin muutamaan kertaan ja haetaan sitä omaa tyyliä, joka herätti nuorison huomaamaan heidät vuosina 1958-1959, jolloin John ja Ringo olivat 18-19-vuotiaita, Paul 16 ja George 15. Loppu on historiaa ja heistä on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Mauri Kunnaksen Piitles on elämäkerta minun mieleeni. Siinä on hauskuutta, hupia, veijarimaisuutta ja nuorten koheltamista, jota Beatlesien alkuajat olivat.

Syksyllä 1962 koko maailma jännitti, kun Rutsevi, Castro ja Kennedy yrittivät yhteisvoimin räjäyttää maapallon Cuuban kriisin tohinassa… suutariksi se kumminkin jäi…
Beatles sen sijaan onnistui, eikä maailma ole siitä vieläkään oikein toipunut…

Mauri Kunnas, Piitles****
Kuvitus Mauri Kunnas, väritysapua Jenna ja Tarja Kunnas *****
Otava 2012   3.painos
s. 78
graafinen novelli
tietokirja

Jokken bloggaus

6 kommenttia:

  1. Tämä löytyy hyllystä, mutta en ole kunnolla lukenut. Ostin miehelleni syntymäpäivälahjaksi aikoinaan semmoisen juhlapainoksen, jossa oli mukana aito grafiikanlehti. Pitäisi vihdoin lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, teillä on de luxe painos <3
      Suosittelen, sillä kirja on hauska ja senhän lukee suht nopeasti :)

      Poista
  2. Eilen katsoin Teemalta Beatles-dokkaria. Siinä musiikillinen asiantuntija valotti Sergeant Pepper -levyn taustoja ja merkityksiä. Avautui ihan uudella tavalla. Sattumalta katsoin pätkän, en ole Beatles-fani. Kunnakselta en ole kai lukenut muuta kuin Mämmilää, onhan se Kunnasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen Beatles-fani ja välillä kuuntelen ja katselen You-Tubesta Beatlesien musiikkia.
      Mämmilä on hyvä sarjakuva, mutta se on Tarmo Koiviston piirtämä :)

      Poista
  3. Tämä oli upea, ihastuin täysillä vaikken edes erityisemmin pidä bändin musiikista. :) Kunnas on taitava, hienoa että nostit tämän kirjan esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista kenen blogista luin tästä kirjasta (oliko se sun?) ja ostin sen heti, kun näin kirjakaupassa. Tietysti Beatles- ja Kunnas-fanilla pitää olla Piitles-kirja.
      Kunnas on todella taitava. Hain hulluna Herra Hakkaraista ja sitä karvapalloa, jolla on silinterihattu päässä, mutta en löytänyt.

      Poista