perjantai 1. syyskuuta 2017

Ninni Schulman: Tyttö lumisateessa


Ruotsalaisen Ninni Schulmanin jännittävä kirjasarja alkaa kirjalla Tyttö lumisateessa. Hieman outoon aikaan on Suomessa julkaisuajankohta, kun eletään vielä loppukesää. Ehkä kirjaan pääsee paremmin sisään talvella, sillä tässä kirjassa on jopa -26 astetta pakkasta ja tehdään lumitöitä. Olin kuitenkin ihan valmis dekkarin pariin, sillä mikä sen mukavampaa kuin viihdyttävä dekkari. Ja tämän kirjan parissa ei tarvitse pettyä, vaikka olikin synkkä ja pimeä pakkastalvi.

Ikkunan takana maahan leijaili yhä uusia lumihiutaleita, jotka olivat isoja ja painottomia kuin voikukan hahtuvat.

Kirjan päähenkilö on juuri eronnut tukholmalaistoimittaja Magdalena Hansson, joka muutti takaisin kotikaupunkiinsa poikansa kanssa ja aloitti siellä paikallislehden ainoana toimittajana. Luvassa oli paikkakunnan pieniä uutisia, mutta yllätys oli suuri, kun paikkakunnalta katosi nuori tyttö ja pian löydettiin toinen tyttö kuolleena. Magdalenan päivät olivat kiireisiä, artikkeleita sai kirjoitella yötä myöten. Pian surullisiin sydämenasioihinkin tuli uutta vaihtelua, joten kirja koukutti todella nopeasti ja luin kirjan melkein heti kannesta kanteen.

Herranjumala, kuinka hyvännäköinen hän on, Magdalena ajatteli. Tuo keskittynyt katse. Ja nuo kädet…

Hagfors on pieni paikkakunta ja jokainen tuntee jonkun toisen, joten haastateltavat tuntevat jossakin määrin ainakin nimeltä ja maineelta paikkakunnan ihmiset. Mutta pinnan alla kulkee salaisia virtoja, salaisuuksia, petoksia, valheita, rikoksia. Kirjailija on saanut dekkariinsa vaikutteita tositapahtumasta, joka sattui vuosisadan alussa Hagforsissa. Tapahtuman rikoksista tuomittiin paikkakuntalainen mies. Tyttö lumisateessa kirjan murhaaja voi olla kuka tahansa, ja varmasti lukija yllättyy kuka se oli.

Magdalena on tutkiva journalisti, eikä hän malta pysytellä työpöydän äärellä, vaan hän haluaa olla mukana tutkinnassa. Koska poliisilta ei saa mitään apuja, Magdalena tutkii omin päin ja pääseekin lähelle rikollisia, sillä juttu on isompi kuin lukija arvaakaan. Magdalenasta on myös hyötyä poliiseille, sillä hän antaa hyviä vinkkejä huomioistaan poliiseille, joista yksi on hänen lapsuudenaikaisen tyttökaverin veli. Poliisilaitos vuotaa tietoja kuin seula, ja rikolliset saavat tietoja jostakin. Luulenpa, että jatkossa selviää myös se kuka on vuotaja. Luvassa on viisi jännittävää nopeatempoista dekkaria Magdalenan vauhdissa ja toinen kirjoista on jo myynnissä, Poika joka ei itke. Tyttö lumisateessa toi raikkaan tuulahduksen dekkarimaailmaan, eikä siinä ehditty juomaan teekupillisia. Suosittelen.

Ninni Sculman, Tyttö lumisateessa ***
Suom. Maija Kauhanen
Tammi 2017
s. 440
Flickan med snö i håret 2010

Lumisateessa on värjötellyt myös Annika

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa tosi vetävältä. Kiitos esittelystä !

  Joskus on hauska lukea lumesta helteellä ja helteestä pakkasella 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita <3
   Kirja on oikein vetävä ja yö oli pitkällä, kun maltoin alkaa nukkumaan.
   Pakkaset ja lumi ovat mukavia, mutta minä inhoan räntä- ja loskakelejä ja marraskuun pimeyttä. Huoh!

   Poista
 2. Tervetuloa Liolii Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista