tiistai 19. joulukuuta 2017

Elina Karjalainen: Tonttutyttö Tarleena matkalla jouluun


Olen saanut tämän Elina Karjalaisen kirjoittaman Tonttutyttö Tarleena matkalla jouluun teoksen tytöltäni kymmenen vuotta sitten joululahjaksi. Luulen, että hän ihastui Maksimaisen mammaan, sillä lapset kutsuvat minua mammaksi. Taidan olla myös samanlainen tonttuihin ja haltiaväkeen uskova  satuileva mamma, hyväsydäminen ja auttavainen. Hyvin tyttöni tunnistaa minut ja kirjamakuni. Tässä kirjassa ihastuttaa tarinan lisäksi hauska kuvitus. Tarleenan ja Maksimaisen mamman matkassa on mukava matkata jouluun.

Linnunlaulun kylässä asui Maksimaisen mamma, joka osasi keittää rohdoista lääkettä vaivaan kuin vaivaan. Eräänä päivänä mamman ollessa matkalla kyläreissulle hän tapasi metsässä pienen tonttutytön, joka oli eksynyt muista tontuista. Hyväsydäminen mamma toivotti tonttutytön tervetulleeksi kotiinsa asumaan siksi aikaa, kunnes toiset tontut löytäisivät Tarleena-nimisen tonttutytön. Maksimaisen mammalla ja Tarleenalla olikin oikein lystikästä yhdessä touhutessa, ja saihan Tarleena uusia ystäviäkin Linnunlaulun kylästä ja metsän väestä ja kuinkas ollakaan lähistöllä asuvista haltijoista.

Linnunlaulun kylän oppilaat kävivät koulua, ja Tarleenakin halusi kouluun. Se tuotti pientä päänvaivaa, mutta kyllä hän pääsi kuin pääsikin kouluun ja sai sieltä ystäviä. Kirjassa puhutaan myös kiusaamisesta, johon tonttutyttö ei ollut tottunut, sillä joulupukki ei tykännyt alkuunkaan kiusaamisesta. Onneksi kiusaaminen selvitettiin.

Joulupukin maassa oltiin huolestuttu kovasti yhden tontun puuttumisesta, ja matkalle laitettiin etsintäpartio. Partion seikkailut olivat jännittävät ja niissä uhmattiin myös vaaroja. Onneksi niistä selvittiin, ja Tarleena löydettiin Maksimaisen mamman luota. Kuten hyvissä saduissa on tapana olla onnellinen loppu, niin tässäkin sadussa on.

Etsintäpartion tontut olivat kiertäneet monta suota ja monta suurta järveä. He olivat kulkeneet monen metsän läpi, ja nyt oli edessä viimeinen suo ennen kuin he saapuisivat ihmisten kylään.


Elina Karjalainen, Tonttutyttö Tarleena matkalla jouluun ****
Kuvitus Christel Rönns
Wsoy 2003
s. 45

Olen saanut tämän joululahjaksi. Mikä joululahjakirja on  sinulle mieluinen?

2 kommenttia:

 1. Tätä kirjaa minulle on vinkattu muutamaankin otteeseen, kun olen kysellyt kirjoja, joita voisi lukea koulussa joulukalenterinomaisesti. En vaan ole löytänyt tätä kirjastostamme. Ehkä sitten ensi vuonna varaan tämän jo hyvissä ajoin! Mukavaa joulua sinulle Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiva kirja ja sopii lukea joulukalenterinomaisesti. En ole kyllä nähnyt lähikirjastoissa, mutta ehkä, jos tilaa jostakin etukäteen, niin saa kaukolainana. Joulun aikaan koulut ja päiväkodit lainaavat paljon jouluun liittyviä satukirjoja, joten pitää olla ajoissa liikkeellä.

   Mukavaa joulua sinulle Kia ❤️

   Poista