maanantai 4. joulukuuta 2017

Linda Peltola: Puutarhan syksy Kodin lämmin Joulu

 
Syystuuli sekoittaa hiukseni harakanpesäksi samalla kun ylitseni lentävä kurkiaura huutaa hyvästejään. Tunnen syksyn saapuneeksi, muuttolinnut ovat lähteneet. Vaahtera esittelee auringonpaisteessa kultaista paloaan ja punastunut pihlaja on raskaana marjoista. Ruskan väreihin sointuva punarinta on jäänyt vielä seurakseni. Sen kesyn ja vahtivan silmän alla valmistelen puutarhassa samaan aikaan joulua ja kasvukautta.

Linda Peltola on koonnut yhdistelmän Puutarhan syksy Kodin lämpöinen Joulu teoksen, jossa ihastellaan puutarhan kauneinta syksyä ja avataan ovi tunnelmalliseen joulukotiin. Kirja sisältää runsaasti ihastuttavia ja lumoavia valokuvia. Kirja on kuin puutarhan runsaudensarvi, joka pakataan kauniiseen joulupakettiin odottamaan talven ohimenemistä ja odotellessa voi syventyä jouluaskareisiin, leivontaan ja sisäkukkiin. Jotain voi kehitellä myös ulos piristämään pihapiiriä. Se onkin tärkeää, jos ei ole sitä valkeaa lunta, joka kaunistaa valkealla hunnullaan kuihtuneet ja maatuneet kukat ja lehdettömät puut ja pensaat.

Kansalaiset, kootkaa kurpitsanne, sillä nyt on aihetta juhlaan! Hyvällä syyssäällä on mukava kokoontua pihapuuhiin ja siinä ohessa kattaa ulos kekripäivällinen värikkään pihlajan juurelle. Sadonkorjuujuhlan keskipiste saa olla syksyinen runsaudensarvi, ylenpalttinen ja värikäs – varsinainen syksyisten kukkien ja luonnonantimien alttari.


  
Syksyn väreistä nousevat selkeimmin esille upeat keltaisen, oranssin, punaisen ja liilan sekä violetin värisävyt. Syksy on saatu näyttämään uskomattoman kauniilta kirjan kuvissa ja Linda Peltola osaa koristella ja tehdä kuvista mielettömän ihania. Kirjaa lukiessa tuli mieleen, että wau, ihanat sadonkorjuujuhlat pitäisi järjestää heti seuraavana syksynä. Jakaa ylimääräistä omenasatoa, herkutella vieraiden kanssa omenaleivonnaisilla, hilloilla ja mehuilla. Samoin mansikoilla ja muilla marjoilla. Olisin toivonut ohjetta sivun 33 herkullisen näköiselle piirakalle, jota koristivat krassinkukat. Kirjassa on nimittäin joitakin reseptejä syys- ja jouluherkuille, joista on myös kuvia.

Talvea kohti käydään käsi kädessä kuuraparran kanssa. Pakkasukko on kuistilla kopistellut ja kohmeisilla sormillaan rauhassa nukkuvaan luontoon koskenut. Mennessään piirtänyt kuurankukkia ikkunan taa. Kuin lumienkelin höyhenet, nuo jäiset muodostelmat ovat luonnon omaa talvitaidetta.

Linda Peltolan teksti on kaunista ja sitä lukee mielellään. Kirja on jokaisen puutarhaihmisen toivekirja. Sopivasti kuvia, ohjeita, opastusta, sekaan vuodenaikoihin kuuluvia reseptejä herkuista ja tulevan kasvukauden ennakointia puutarhassa ja sisätiloissa.

Valkeiden kiteiden huntu on kristallisoinut luonnon ja terävöittänyt sitä timanteillaan. Ihana on talven ensihuurre, ehkä jopa lupaus valkeasta joulusta. Kuuleeko pakkasukko, sinä kohmeinen kuuraparta? Peittele kasvimme lumipeiton turvaan, heitä meille hiutaleita…Kirjassa neuvottuihin Sydäntalven jäämedaljonkeihin tarvitaan erilaisia valumuotteja ja vettä sekä siima- tai rautalankaa. Jos haluaa voi jäämedaljonkiin pujotella myös helmiä, mutta minä käyttäisin mieluummin luonnosta löytyviä käpyjä, oksia, marjoja tai kuivuneita kukkia. Tällaisen medaljongin voi jäädyttää vaikka pakastimessa. Kirjassa on runsaasti vinkkejä mitä itse voi tehdä sisätilojen ja pihan tai vaikka parvekkeen kaunistukseksi. Reippaasti kokeilemaan.Ihanaa Joulun odotusta kaikille.

Linda Peltola, Puutarhan syksy Kodin lämmin Joulu *****
Teksti ja kuvat Linda Peltola
Docendo 2017
s. 167


  

2 kommenttia:

 1. Oih, tuo pitäisi hankkia itselle joululahjaksi ja fiilistellä sen kanssa joka vuosi ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä juuri sellainen fiilistelykirja. Ihana kun joku tekee ja kuvaa kaikenlaista kivaa ♥️

   Tämä on sellainen kaunis joululahjakirja, josta olisin tosi iloinen ♥️

   Poista