maanantai 5. maaliskuuta 2018

Kristina Ohlsson: Lasilapset


Olohuoneen kattolamppu liikkui.
Se heilui hitaasti edestakaisin, aivan kuin vanhan kaappikellon heiluri.

Ruotsalainen dekkaristi Kristina Ohlsson on vallannut ruotsalaisen lastenkirjallisuusgenren jännitystrilogiallaan, jonka avausosa on nimeltään Lasilapset. Lasilapset palkittiin Ruotsin parhaana lastenkirjana vuonna 2013. Kirjan päähenkilö on Billie. Mukana seikkailussa ovat hänen koulukaverinsa Simona ja Aladdin, johon lapset tutustuivat kirjan sivuilla. Tarina alkaa siitä, kun Billie ja hänen äitinsä käyvät tutustumassa uuteen kotitaloonsa. Talolla on hyytävä menneisyys ja pian Billie alkaa kutsumaan kotiaan kummitustaloksi, sillä siellä tapahtuu todella outoja juttuja.

Aladdin tuntui viettävän todella jännittävää elämää. Vanhemmat omistivat ravintolan ja perhe asui asuntolaivassa. Billie tunsi kateuden tunteen nostavan päätään. Miksi juuri hänen täytyi asua vanhassa kummitustalossa?

Kirjan kuvioissa on kesä ja kaverukset ajavat paljon pyörällä ja käyvät uimassa. Mukavaa kesälomapuuhastelua ja koska on kuuma, jäätelö maistuu jokaiselle. Kristina Ohlsson on kirjoittanut reippaan kesälomakirjan, joka sopii lapsille, jotka pitävät jännityksestä. Talo, jossa lamppu heiluu katossa, seinät narisevat ja paukkuvat ja tapahtuu outoja asioita, voi kuulostaa kammottavalta kodilta, mutta Billie ei ole ihan arimmasta päästä. Hän päättää selvittää talon historian ja edellisten asukkaiden tarinan. Onhan se omituista, että lähdetään talosta ja jätetään kaikki tavarat jälkeensä, jopa kirjat.

Ei, hän ei ollut nähnyt väärin. Ja mitä kauemmin hän katsoi pöydän pölyistä pintaa, sitä enemmän häntä alkoi pelottaa.

Lapset ratkaisevat kummitustalomysteerin sinnikkyydellä ja rohkeudella. Kirjalla on siis onnellinen loppu, mutta se sisältää pienen jännittävän koukun kirjan lopussa. Billien seikkailuista on siis tehty kolme kirjaa ja uskon, että näille kirjoille on kysyntää. Ihan tuli mieleen vanhat Viisikko-kirjat jo senkin vuoksi, että kirjan päähenkilön nimi voi kuulua sekä tytölle että pojalle.

Kristina Ohlsson, Lasilapset ***
Suom. Pekka Marjamäki
Wsoy 2018
s. 203
Glasparnen 2013
Lastenkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti