lauantai 10. maaliskuuta 2018

Elisabeth Norebäck: Sano että olet minun


Olen aina kuvitellut, että minä löydän hänet. Ei niin päin, että hän ottaa minuun yhteyttä. Ehkä hän on tehnyt sen uteliaisuudesta, nähdäkseen, kuka olen. Ehkä hän on täällä syyttääkseen minua, etten koskaan unohtaisi.

Tukholmalaisen Elisabeth Norebäckin esikoistrilleri Sano että olet minun kiihtyi kirjan lopussa sellaiseen vauhtiin, että kirja oli luettava loppuun asti yön pimeinä tunteina, sillä tapahtumien vauhti oli sen verran kiihkeää ja koukuttavaa. Kirjan loppu kuvasi sitä, mitä kaikkea kauhutekoihin pystyvä ihminen tekee ajatellessaan vain itseään. Mutta lukijoille pieni lohdutuksen sana, et tule tietämään, kuka kauhutekojen takana on, ennen kirjan hyytäviä  loppukuvioita. Onneksi. Tosin arvatahan aina voi ja tässäkin kirjassa henkilöitä on sen verran vähän, että pää kihisee koko lukemisen ajan, että kuka on rikollisten tekojen takana, ja mitä hän on suunnitellut seuraavaksi tekevänsä, sillä aivan oikein, niitä tekoja on aika paljon. Kirjan kansikuvassa on yhteen veriseen tapahtumaan liittyvä kuva.

Sinun jälkeesi jättämä kipu ei poistu minusta koskaan. Kipu saa minut muistamaan, se on osa minua, samoin kuin sinä olet.

Kirjassa on kolme kertojaa: Stella, Isabelle ja Kerstin. Kirjan kuvioissa muistellaan kahdenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia, joihin jokainen näistä naisista osallistui tavalla tai toisella. Nuo tapahtumat halutaan pitää salaisina, sillä niiden julkitulo muuttaisi heidän elämänsä. Kuka rakastaa ketäkin eniten? Kenen rakkaus on aidointa? Kyseessä on siis rakkaus, mutta ei intohimo. Kyseessä on menetys ja suru ja vastakohtana sieppaus, alistaminen sekä väkivalta. Kahdenlaista rakkautta, vai voiko toista sanoa rakkaudeksi?

Voin sanoa vain anteeksi.
Anteeksi, Alice.

Stella on psykologi ja psykoterapeutti, jonka elämää varjostaa nuoruuden aikaiset ikävät muistot. Muistot aktivoituvat aina välillä ja hänen miehensä, poikansa ja työkaverinsa seuraavat Stellan muuttuvaa käytöstä järkyttyneinä. Stella ei koe saavansa tukea mistään ja hänen ajatukset ohjaavat häntä käyttäytymään epätoivoisesti.
Kerstin on vasta leskeksi jäänyt äiti, joka yrittää viettää suruaikaansa, ja kaipaa miestään sekä tytärtään. Arki on kurjaa ja mieli maassa. Työ ei luista ja töissä on hankaluuksia. Koti ja piha ovat kurjassa kunnossa.
Isabelle on nuori opiskelija ja innoissaan uudesta opiskelijaminästään. Voi juhlia ja tavata uusia kavereita. Opinnot sujuvat hyvin, mutta ajatukset ovat murhaavia. Onko hänessä jotakin vikaa? Mistä nämä kurjat ajatukset tulevat?
Näistä aineksista ja paljosta muusta koostuu Elisabeth Norebäckin jännittävä ja osin piinaava esikoistrilleri. Psykologisten trillereiden lukijoille uusi lupaava kirjailija, jonka kirjoja aion lukea jatkossakin.

Elisabeth Norebäck, Sano että olet minun ***
Suom. Ida Takala ja Sirje Niiteböld
Like 2018
s. 408
Säg att du är min 2017
Trilleri

10 kommenttia:

 1. Hyvin tunteellinen ja kuitenkin silti tai juuri sen vuoksi pelottava trilleri!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopa hurjan kiihkeitä tunteita ja tarinasta aisti varsinkin pelon ja ahdistuksen. Samaa mieltä olen, että paikoitellen jopa pelottava trilleri.

   <3

   Poista
 2. Minä pidin tästä aika tavalla. Hyvää sunnuntaita Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että sinäkin tykkäsit kirjasta.

   Hyvää sunnuntaita Riitta!

   Poista
 3. Se tietty osa kirjasta meni jo minulle hiukan liiankin piinaavaksi! Mutta todella hyvä ja jännittävä kirja tämä oli. En aivan heti lukisi uudestaan, mutta ehkä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirrytään sujuvasti seuraavaan kirjaan, kunhan sellainen ilmestyy.

   Mukavaa sunnuntai-iltaa Syksyn Lehti <3

   Poista
 4. Tämä oli tosiaankin hyvin kirjoitettu jännäri! Vaikka paljon oli trillereille tyypillisiä aineksia, erottuu se silti joukosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tämä aika jännittävä trilleri kaiken kaikkiaan. Kirjan loppu oli aikamoista menoa.

   Poista
 5. Kovasti kirjaa on kyllä kehuttu. Minun lukulistallani tämä olisi piakkoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä esikoisrikoskirja. Uskon, että viihdyt kirjan parissa.

   Poista