tiistai 27. maaliskuuta 2018

Virpi Miettinen ja Tuula Nieminen: Tuhma prinsessaPikku neiti porvoolainen on seurannut minua koko elämäni ajan. Muotinäytöksissä olen tehnyt lukemattomia sisääntuloja kappaleen tahdissa.

Minusta Virpi Miettisen (1946-) kirjan nimeksi olisi sopinut hyvin Pikku neiti porvoolainen, joka oli myös vuonna 2015 kesänäytelmän nimi Tampereella Viikinsaaren kesäteatterissa. Näytelmä kertoi Virpi Miettisen nuoruudesta. Tuhma prinsessa on mielestäni liian osoitteleva nimi, sillä Virpi Miettisen elämään on mahtunut niiden pahojen aikojen lisäksi myös hyviä aikoja. Hän on yksi maailmalla menestyneimpiä Miss Suomi (1965) tittelin haltijoita. Missivuonna hän pokkasi ensimmäisen perintöprinsessan tittelin Miss Eurooppa, Miss Universum ja Miss International Beauty kilpailuista ollessaan vasta 18-vuotias.

Tuhman prinsessan alussa Virpi miettinen muistelee lapsuuttaan, vanhempiaan ja isovanhempia. Hän  syntyi keskiluokkaiseen kolmilapsiseen perheeseen ja koki lapsuudenaikansa turvalliseksi.  Koulunkäynti jäi keskikouluun ja vuoden merkonomi-opintoihin. Elämä on opettanut yrittäjyyttä, kielitaitoa ja taitoa esiintyä. Virpi Miettinen on hyödyntänyt missi- ja mannekiinikokemusta pitkän uransa aikana. Siinä sivussa hänen seuraansa on siipeillyt monennäköistä veijaria, joista lähemmin voi lukea kirjan sivuilta. Kirjasta voi myös lukea avioliitoista ja parisuhdeväkivallasta. Valitettavasti Virpi Miettinen on valinnut hyvin samankaltaisia miehiä, tai miehet ovat valikoineet Virpin. Päivystyspoliklinikat tulivat tutuiksi parisuhdehelveteissä. Lopulta jopa tutkintavankeus ja muut vaikeudet tulivat ajankohtaisiksi. Näiden lisäksi huumeet ja alkoholi olivat julkisuuselämän valitettavia matkatovereita.

Elämä julkisuudessa voi kääntää nopeasti suuntaansa, niin kuin kenen tahansa elämä. Julkisuudessa on se huono puoli, että kaikki ei ole totta mitä kirjoitetaan julkisuuden henkilöistä. Tarinat voivat olla sepitettyjä ja liioiteltuja. Haastatteluiden sisältöjä muokataan jne. Virpi Miettinen on antanut julkisuudelle kasvot, mutta hän on kokenut myös julkisuuden varjopuolet. Tavallinen ihminen saa töppäillä, eikä sitä retostella julkisuudessa. Virpi Miettinen halusi itse kertoa omin sanoin elämästään, joka on ollut selviytymistarina. Lähtölaukaus kirjan tarinalle oli vuoden 2015 kesänäytelmä, jonka Tuula Nieminen käsikirjoitti. Näytelmästä poiki ajatus kirjan kirjoittamisesta. Tuhma prinsessa on kertomus vuoristoradan kaltaisesta elämästä ja elämän kantavasta voimasta vaikeissa elämänvaiheissa.

Virpi Miettinen ja Tuula Nieminen, Tuhma prinsessa ***
Tammi 2017
s. 250 + 14 sivua valokuvia


6 kommenttia:

 1. Kirjan nimi on täysin väärä eli ehdottomasti sen olisi pitänyt olla Pikku neiti porvoolainen, jonka niin moni muistaa meistä vieläkin sanasta sanaan. Huonot ajat olivat vain murto-osa Miettisen elämästä.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Amfetamiinikierteeseen hän joutui lääkäriltä saaman lääkkeen johdosta, joka sisälsi amfetamiinia. Eihän sitä tuohon aikaan lääkkeiden sisällöistä puhuttu mitään. Lääke oli siihen, että pysyi hoikkana ja sai siten töitä.
   Aikuisiällä Miettinen on tehnyt hyväntekeväisyystöitä ja maalannut tauluja.

   <3

   Poista
  2. Mai, olen sattuneesta syystä seurannut.

   Tiedät Spungenin Nancyn. No, Nancylle annettiin pienenä ihan lääkärinmääräyksestä runsaasti Ataraxia, jossa on joku koukuttava ainesosa, en enää muista mikä...Olikos sitten ihme. Itse järkytyin tietysti, sillä kuopuksemme monipuolisiin ja rankkoihin allergioihin määrättiin samaa, mutta aivan eri annoksilla ja onneksi se oli vain muutama vuosi.

   <3

   Poista
  3. Kamalaa! Atarax on ihan yleinen allergialääke. Olen itsekin allerginen ja lapset ovat myös. Onneksi ei lääkärit ole määränneet Ataraxia, mutta moni kaveri ja heidän lapsensa ovat syöneet.
   Lääkkeet ovat aina isoina annoksina vaarallisia, jopa myrkyllisiä ja you know kuolettavia. Niihin voi koukuttua valitettavasti! Onneksi Kela seuraa lääkkeiden käyttöä. Minullekin tuli sieltä kehoitus vaihtaaa lääke rinnakkaislääkkeeseen. Olin kyllä itsekin huomannut, että teho ei ollut enää sama. Lääkäri oli kyllä sitä mieltä, että Kela ei määrää lääkkeistä. Itse olin tyytyväinen, että sieltä otettiin yhteyttä. Varmaan tiedettiin kuinka kauan keskimäärin lääke tehoaa. Kyse ei ollut allergialääkkeestä.

   Poista
  4. Se on kamalaa! Merin annos oli takuulla hänen olemattomaan painoonsa (ne rankat ruoka-aineallergiat) nähden liian suuri, koska hän voi siitä joskus huonosti, mutta onneksi se Atarax-kausi vaihtui muihin lääkkeisiin, kun menimme epätoivoisina yhdelle allergia-alan huipulle.

   Ai jaa, aika kiinnostava tuo sun case...

   Poista
  5. No tuo mun case on edelleen auki ja olen ilman lääkettä, sillä uudesta lääkkeestä tuli huono olo. Minulla on muuten sama juttu, koska olen pienikokoinen, niin lääkkeiden kanssa pitää olla tosi varovainen. Olen ehkä ylivarovainen, sillä minulla on huonoja kokemuksia lääkkeistä. Olen joutunut jopa tiputukseen yhdestä panacod-tabletista. Se panee minun maksan ihan sekaisin ja pakko oksentaa.

   Poista