sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu Helsingissä
Tatu ja Patu ovat veljekset, jotka käyttäytyvät välillä vähän kummallisesti. He ovatkin kotoisin Outolasta, jossa asiat tehdään eri tavalla kuin meillä.

Jo on aikakin tutustua kirjablogissani näihin hurmaaviin lastenkirjahahmoihin, jotka ovat valloittaneet pienet lukijansa jo yli kahdessakymmenessä maassa. Ainoa Tatu ja Patu kirja jota olen ahkerasti lukenut lasten kanssa on Tatun ja Patun Suomi teos, joka on oikein hyvä lasten tietokirja. Kirja voitti vuonna 2007 Junior Finlandia -palkinnon. Pointsit tekijöille tietokirjasta, joka on tehty kuvakirjamaisesti. Tatu ja Patu ovat päässeet teattereiden lavoille lastennäytelmiin, olen nähnyt jopa heidän kiertueauton. Tatusta ja Patusta on tehty myös elokuva, joka on nimeltään Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Ruotsin kielellä hahmot ovat nimeltään Sixten och Blixten. Suomen tietokirjailijat palkitsivat kirjasarjan vuonna 2010 Tietopöllö-palkinnolla.

Tatu ja Patu Helsingissä kuvakirjan etuliepeessä on iso kartta Helsingin kaupungista ja lisäksi siinä on valokuvia kohteista, joissa Tatu ja Patu kävivät Helsingin vierailunsa aikana. Veljekset saapuivat Helsinkiin junalla ja ensimmäinen kohde on siis rautatieasema, jonne heidän serkkunsa Jori tulee vauhdikkaasti ja kiirettä pitämällä. Taksin kyydissä porhalletaan Kansallismuseoon, jonka aikataulu on 5 minuuttia. Aika vauhdikasta meininkiä vai mitä!

Kiireinen Jori nappaa veljekset kyytiinsä ja sitten kiireesti Olympiastadionille. Ja sen jälkeen Linnanmäelle. Tässä vaiheessa veljekset ovat kadottaneet serkkunsa ja voi olla, että huvipuiston vauhdikkaissa laitteissa katoaa moni muukin. Tatu ja Patu pitivät lystiä monessa vempeleessä. Sitten oli aika lähteä etsimään Joria ja pojat suuntasivat metron kyytiin.  Metrosta he seurasivat Jorin laukusta tupruavaa savupilveä kauppatorille ja huomasivat savupilven suuntaavan lautalla Korkeasaareen. No pojilla oli omat keinonsa pysyä perässä. Löytyykö Jori ja mistä? Ja mikä ihme savusi Jorin laukussa? Sen voit ottaa selville tästä vauhdikkaasta kuvakirjasta.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Tatu ja Patu Helsingissä *****
Otava 2017  20. Uudistettu painos
s. 36
Ensimmäinen painos 2003
Lastenkirja

8 kommenttia:

 1. Minunkin pitäisi lukea yksi Tatu ja Patu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Jokke tämän kirjasarjan kirjoja. Varsinkin Finlandia-palkinnon voittanut kuvakirja on erittäin hyvä lasten tietokirja.
   Ja ainakin yksi Tatu ja Patu pitää kirjablogissa olla :)

   Poista
 2. Mainio ja hauska postaus Outolan viliskanteista, joihin olen saanut ilon tutustua Murmeleiden asiantuntevalla opastuksella!

  Mikä laukussa savusi jää vastausta vaille, mutta tuo Suomi-teos on oiva esimerkki siitä, kuinka tiedon välittäminen vaivatta sujuu ilman ryppyotsaisuutta hauskoissa merkeissä houkutellen vieläpä lisätiedon jäljille ja hankintaan. Aurinkoista palmusuunnuntain jatkoa mitä keväisimmässä kelissä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on niin ihania lukukavereita. Pääset lukemaan kaikkea kivaa hauskassa seurassa.
   Juu jätän kertomatta mikä laukussa savusi, niin lukijoille jää jotain jännitettävää.

   Mukavaa palmusunnuntai-iltaa :)

   Poista
 3. Vai että on Tatu ja Patu -sarjassa Helsinki-kirjakin. Tatun ja Patun Suomi on mielestäni mainio kuvakirja ja mainio tietokirja. Muita sarjan kirjoja en ole tainnut kokonaan lukea, vain selallut. Kirjablogiin asti ei niistä yksikään ole päässy, mutta ehkä jonain päivänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Helsinki-kirja aloitti koko kirjasarjan vuonna 2003. Olen samaa mieltä Suomi-kirjasta, että se on hyvä tietokirja lapsille.

   :)

   Poista
 4. Ihanat Tatu ja Patu -kirjat! Näitä olen lukenut tyttären pojalleni ja molemmat olemme niistä niin nauttineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vasta nyt ihastunut näihin kirjoihin. Aiemmin olen lukenut vain Tatun ja Patun Suomi-kirjaa ja hyväksi havainnut sen.

   Poista