tiistai 22. toukokuuta 2018

Naja Marie Aidt: Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin
Raskaana ollessani näin unta että sisälläni kasvava lapsi oli tiikerinpentu. Leikkisä, pehmeä ja hellyydenkipeä, ja sillä oli ruskeat silmät ja kultainen turkki. Sellaiselta näytit syntyessäsi.

Grönlannissa syntynyt tanskalainen runoilija ja kirjailija Naja Marie Aidt on kirjoittanut teoksensa Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin poikansa muistolle. Hänen poikansa kuoli vuonna 2015, kirja on koskettava runollinen surutyö. Kirjasta huokuu menetys ja tuska. Luin aluksi kirjaa tietämättä kirjailijan menetyksestä ja tunsin vahvasti kuoleman läsnäolon tekstissä. Niinpä aloin tarkastella teosta lähemmin ja huomasin takakannessa tekstin pojan kuolemasta. On todella surullista lukea kuolemasta ja surutyön tekemisestä. Kyyneleiltä ei voi välttyä lukiessa tätä pientä kirjaa, josta suuri pohjaton murhe ammentaa runollista tekstiä rakkaudesta poikaan.

Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin
anna se takaisin
anna takaisin se
minkä sait kuolleelta
kun seisoitte sateessa lumessa
auringossa ja kuollut oli elävä
ja käänsi kasvonsa sinua kohti
kuin haluaisi kysyä jotakin
mitä et enää muista ja myös hän
oli unohtanut sen ja siitä on
ikuisuus
nyt jo ikuisuus

Kirjassa käydään läpi äidin muistoja pojan kuoleman tapahtumahetkeltä ja –paikalta, sairaalasta ja muistoja pojan elämästä. Kirjailija ei unohda myöskään muistoja kuoleman jälkeiseltä ajalta ja hautajaisista. Kuvaus ei ole pikkutarkkaa, vaan se antaa myös lukijan ajatuksille luvan muokata omaa versiota tapahtumista, vaikka kirjailija haluaisikin tietää tapahtumista enemmän kuin on mahdollista tietää ja haluaa samalla syyn sille miksi onnettomuus tapahtui tai ylipäätään hän haluaa ymmärtää tapahtuman.

Kirjan tunnelmissa käydään todella syvillä vesillä ja koetaan monenlaisia tuntemuksia. Oman lapsen menetys on varmasti raastava kokemus, joka laittaa muistelemaan niitä yhteisiä hetkiä, joita on ollut ja joita ei tule enää koskaan olemaan.

Naja Marie Aidt, Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin – Carlin kirja
Suom. Katriina Huttunen
S&S 2018
s. 154
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog 2017

2 kommenttia:

 1. Kuolemaan ja sen kokemiseen liittyy niin paljon erilaisia tunteita joita ei voi aina edes ymmärtää, saati saada sitä tunnetta runoksi. Ne runot,tekstit ovat niin tunteita täynnä että lukijan se vie väkisinkin mukanaan, omiin muistoihin, menetyksiin. Oman lapsen menettämistä en voi edes kuvitella miltä se on tuntunut,mutta kuolema se on aina yhtä satuttavaa jäljelle jääneille vaikkakin joskus myös armollinen. Kun ajattelenkin tätä teosta,sen tunnetta, sanoja,se jo saa minutkin surulliseksi, kuoleman edessä on nöyrä. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kirjoitat kauniisti. Kuoleman edessä on nöyrä, olen samaa mieltä. Kirja ei kuitenkaan ole paatoksellinen, vaan se on todella hieno ja koskettava.

   <3

   Poista