tiistai 26. helmikuuta 2019

Maria Vaara: Toinen hengitys


Kuivaa leipää, kuivaa leipää. Rinkilöitä ja piparkakkuja. Seisoin tienristillä ja kumpikin lintu lauloi yhtä kovasti. Mitä korva kuulisi, mitä jalka valitsisi? Vanha huivipää nainen ei nyt vahdannutkaan ojanvierustalla. Sen olisi pitänyt, minua olisi pitänyt varoittaa ajoissa.
Tällä kertaa äiti oli mykkä.

Maria Vaara (1931-1992) kirjoitti omaelämäkerrallisessa Toinen hengitys teoksessa suhteestaan Marttiin. Skitsofreniaa sairastanut kirjailija oli tuttu potilas Oulun piirimielisairaalassa, jossa hän oli tutustunut Marttiin. Kirjailija rakasti terapeuttiaan Juhania, mutta tiesi suhteen olevan vain haaveilua ilman sen johtamista mihinkään. Pitkään vain neljän lapsensa kanssa elänyt kirjailija kaipasi elämäänsä vierellä hengittäjää ja arkielämän haasteiden jakajaa. Suhde samalla tapaa kroonisesti  sairastavan kanssa ei kuulostanut romanttiselta, mutta kirjailija oli valmis yrittämään seurustelua ja yhteiseloa, vaikka omat lapset olivat suhdetta vastaan.

Martti se oli, Martti, jolle tällä hetkellä tuntui olevan helppoa ja huoletonta.  Tiesin kyllä, miksi. Martilla ja minulla oli samat avaimet petolliseen hyvänolontunteeseen: Riittävän monta pilleriä.

Suhde etenee ja Martti muuttaa lopulta Marian ja hänen lastensa kotiin asumaan. Maria luuli saavansa rinnalleen arkielämän paineita vähentävän kumppanin, mutta toisin kävi. Pillerihuuma kävi kovana ja lopulta määränpää oli sama kuin usein ennekin, mahahuuhtelu ja lähtö piirimielisairaalaan. Tämä reissu muutti kuitenkin Mariaa monessa mielessä erilaiseksi. Hän huomasi kaipaavansa omaa aikaa, aikaa kirjoittaa.

Sinä aamuna herätessäni ja Martin vielä seistessä oven ulkopuolella rakentelin silmänräpäyksessä itselleni maailman, jota ei ollut. Rakensin sen pitkäksi aikaa ja paljon myöhemmin, vähän myöhemmin se särkyi. Sen särkyminen oli haavoittavia lasinsirpaleita ja kipuohdakkeita. Tarvitsin valheen voidakseni kokea onnellisuuden, sen, jota luulin onnellisuudeksi. En tiennyt silloin sitä, halusin vain uskoa sen koko ajan. En tiennyt, oliko olemassa toisenlaista onnellisuutta, johon ei tarvittu valhetta ja itsepetosta. En tiennyt mitään.

Toinen hengitys on raadollinen romanssi, jonka molemmat osapuolet olivat psyykkisesti sairaita. Martti oli tottunut huolehtimaan vain itsestään, mutta Maria huolehti myös lapsistaan velkataakat niskassa, koska sairaana ei pystynyt työelämään. Kirjailija toimi opettajana ja kirjastonhoitajana. Vaaran kirja Toinen hengitys oli matka mielisairaassa maailmassa, arkielämän paineissa, yksinhuoltajuudessa ja selviämistaistelussa päivästä toiseen.

Maria Vaara, Toinen hengitys
Gummerus 1976 toinen painos
s. 234


Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan  6. Rakkausromaani ja kohtaan 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia

Kirja on oman kirjahyllyn aarre

8 kommenttia:

 1. Luin tämän sekä Likaiset legendat ja Kuuntele Johannes 70-luvulla. Maria Vaaran tavalla ei kirjoittanut silloin kukaan muu, suoraan skitsofrenian mielenmaisemasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on nykyaikaista tekstiä, vaikka kirja on jo yli 40 vuotta vanha. Tarina ei ole kaunis, mutta siinä on mukana jotain ajattoman kaunista, ehkä se on tuo äidinrakkauden, joka vilahtaa syyllisenä siitä, että lapset joutuvat selviämään itsenäisesti, kun äiti sairastaa. Miljöökuvauksia on mielenkiintoista lukea. Olen lukenut pari kirjaa Vaaralta, mutta en muista mitä. Tuo Kuuntele Johannes kiinnostaa kovasti.

   Poista
  2. Marjatta, minulla on tabletissa ennakoiva tekstin syöttö, joka temppuilee minun kanssani, kun en huomaa sen vaihtavan sanoja toisiksi sanoiksi. Tekstissä pitäisi lukea ”äidinrakkaus”.

   Poista
 2. Tämä on minulle ihan tuntematon kirja. Saattaisi olla kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut blogiaikana Maria Vaaran tyttären Sarianna Vaaran teoksen Huomenkellotyttö. Siinä tytär kertoo äitinsä sairaudesta. Suosittelen myös sitä, sillä se kirja oli hyvin koskettava.
   https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2013/10/huomenkellotytto.html

   Poista
 3. Minua kiinnostaisi lukea enemmän skitsofreniasta. Ehkä pitäisi lukea Vaaran kirjoja joskus? Toisaalta se on rankka aihe, ja siksi kyllä hiukan pelottaakin tarttua siitä kertoviin kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan sinulla samoin kuin Annelille. Olen lukenut blogiaikana Maria Vaaran tyttären Sarianna Vaaran teoksen Huomenkellotyttö. Siinä tytär kertoo äitinsä sairaudesta. Suosittelen myös sitä, sillä se kirja oli hyvin koskettava.
   https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2013/10/huomenkellotytto.html

   Poista
  2. Kiitos tästä suosituksesta, tämä olikin hyvä! Pitää käydä lukemassa bloggauksesi siitä.

   Poista