lauantai 2. helmikuuta 2019

Terhi Rannela: Frau


Linan taakka oli sukupuoli. Niin kaukaa viisas kuin Johtaja olikin, hänen maailmassaan ei ollut tilaa ajatteleville naisille. Näistä asioista Lina ei ollut juurikaan puhunut, mutta enää ei ollut mitään menetettävää. Ei häntä  kukaan enää tulisi hakemaan, ei vanhuksia suljettu telkien taakse. Hän oli ollut valtakunnan ainoa nainen, joka ei ollut suostunut vaikenemaan, katoamaan, miehensä kuoleman jälkeen, vaikka  luoja tietää ne olivat yrittäneet sulkea hänen suunsa.

Terhi Rannelan Frau porautuu Tšekkoslovakian saksalaismiehityksen käskynhaltijan rouvan Lina Heydrichin elämään toisen maailmansodan aikana ja 80-luvulla. Onneksi Hitler ei ymmärtänyt ajattelevien naisten päälle, sillä Lina Heydrich olisi ollut julmaakin julmempi natsipäällikkö saadessaan suunnattomasti valtaa. Heydrichin vaimona hänellä oli mahdollisuus käskyttää ja kohdella ikävästi omia alaisiaan ja palvelusväkeä. Mies teki sitten mitä rouva käski suuremmalla skaalalla.

”Minä en tunne syyllisyyttä mistään. En absoluuttisesti mistään.”

Yllä olevalla lainauksella Lina Heydrich pyytää häntä haastattelemaan tullutta kirjailijaa Eich Richteriä aloittamaan teoksensa. Richter käy useamman kerran haastattelemassa vanhaa Linaa, joka puhuu mielellään vanhoista ajoista kirjailijan kanssa. Kirjailija ei ole valmis tekemään kirjasta sitä mitä haastateltava haluaa, vaan hänellä on muut intressit haastatteluille. Richter on tehnyt hyvin pohjatyönsä kirjalleen, mm. haastatellut Heydrichtien palvelijoita.

Mistään suuren suuresta rakkaudesta ei Heydrichtien avioliiton yhteydessä voine puhua, kun molemmilla oli suhteita avioliiton aikana. Lina oli vahva nainen ja ohjasi miehensä hirviömäisiä ja julmia tekoja mm. yllytti nuorena liittymään puolueeseen, jossa nousi korkealle ja valta nousi molempien aviopuolisoiden päähän. Avioliiton pahimmaksi kohdaksi nousi selkeästi murhayritys Linan aviomiestä kohtaan, joka ei onnistunut, mutta epäonnistumisesta huolimatta Heydrich kuoli sairaalassa tulehdukseen. Miehensä kuoleman johdosta Lina suunnitteli kammottavat seuraukset hyvin laajalle alueelle ja laajoihin ihmisryhmiin. Kirjan tarina avaa näitä hirviömäisiä julmuuksia. Kaiken huipuksi Lina ei saanut niistä tuomiota.

Terhi Rannela on kirjoittanut kirjassaan Frau toisen maailmansodan julmuuksia auki. Kohteena on Praha ja pienet kylät Prahan lähistöllä, jotka tuhottiin raivostuneen ja vallasta juopuneen naishirviön katalilla suunnitelmilla. Tämä kirja nostatti kauhukuvat ajatuksiini, jotka haluan unohtaa mahdollisimman pian, mutta tiedän, että se ei ole mahdollista.

Terhi Rannela, Frau
Karisto 2016
s. 226 + kuva Lina ja Reinhard Heydrich + lähteet

Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo


Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema. Kannessa on kuva Prahasta.

10 kommenttia:

 1. Olen lukenut Fraun. Natsiaatetta ei pysty tajuamaan eikä sitä minkä massahysterian se loi. En niin kovasti tästä kirjasta innostunut, sen sijaan Laurent Binetin HHhH = Himmlers Hirn heisst Heydrich oli aivan järkyttävän hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, natsiaatetta ei pysty tajuamaan eik myöskään siitä seurannutta massahysteriaa. Jonkinlaista massahysteriaa liikkuu tuolla itäisessä naapurimaassa. Hyvin ikäviä tapahtumia ihmisille, joita ei kuuleman mukaan asu Venäjällä, kuten homoja ja transvestiitteja.
   Minusta tuntuu, että sain tämän kirjan mukana ihan tarpeeksi tietoa Heindrichin perheestä, enkä halua lukea heistä lisää.

   Poista
 2. Minusta tämä kirja on tosi hyvä kuvatessaan sitä, miten he eivät ikinä tajunneet, eivät myöhemminkään. Kuuntelin Linan haastatteluja ja olin järkyttynyt, miten hän oli vailla kaikkea empatiaa, kuin mitään erikoista ei olisi tapahtunut.

  Koska olen erittäin kiinnostunut historiasta, olen ajautunut moniin haastettluihin, kuten vaikka Rolf Mengelen, joka irtisanoutui täysin irti isästään jo ajoissa ja tietty Mengeleä tukenut klaani ei tätä hyväksnyt. Siellä se perhe vain viettää firmansa juhlia ja maatalouskoneissa koreilee ylväästi nimi Mengele. Pitää varoa, ettmme eksy kylään. Hyvin ohi olemme liipanneet vahingossa. Samoin tapahtui Linan pensionaatin kanssa.

  Tätä aihetta ei saisi jättää, ettei kaikki taas alkaisi ja nyt jo löytyy niitä, jotka kieltävät holokaustin.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä henkilöitä on Leena ollut toisesta maailmansodasta asti, jotka eivät tunnusta, että holokaustia on edes ollut. Ihmiset ovat julmia. Saatoin katsoa vähän aikaa telkkarista ohjelmaa missä näytettiin kuvia keskitysleireiltä. Järkyttäviä kasoja luurangoiksi laihtuneista ihmisistä, jotka sitten poltettiin. Mikä laittaa ihmiset tekemään julmia tekoja?

   Poista
 3. Tästä tuli yksi suosikkikirjoistani pari vuotta sitten. Kävin kuuntelemassa Terhi Rannelaa Jyväskylän kirjamessuilla ja ihastuin kirjaan jo ennen kuin olin lukenut sen. Rannela teki tosi paljon taustatyötä kirjaa varten, matkusteli Saksassa ja tutki historian dokumentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat avautuvat paljon paremmin, kun kuulee kirjailijan kertovan kirjasta. En tarkoita sitä, että luetaan otteita kirjasta, vaan kerrotaan kirjan tekemisestä ja taustatöistä, jos niitä on ollut.
   Rankka aihe ja tutkimustyö on varmasti ollut haastavaa. Rannela tekee mykistäviä kirjoja. Suosittelen Punaisten kyynelten taloa, jos et ole vielä sitä lukenut <3

   Poista
 4. Tämä kuulostaa ehkä aavistuksen ahdistavalta minun makuuni, vaikka olen natseista lukenutkin. On minulla kyllä juuri nyt lainassa Rannelan Punaisten kyynelten talo, joka kertoo Kambodzasta. Rankka kirja varmaan sekin, mutta Aasia on alkanut kiinnostaa minua viime vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaisten kyynelten talo oli minusta hiuksia nostattavan hyvä. Pidin siitä enemmän kuin Frausta. Olen tutustunut erääseen rouvan, joka on paennut kyseisestä maasta lastensa kanssa ja joutunut Suomeen. Osa lapsista katosi sodan jalkoihin. Luultavasti heille kävi niin kuin kirjassa.
   Rannela kirjoittaa raskaista aiheista hienoja kirjoja.

   Poista
 5. Pidin tästä kirjasta. Niin kaunistelemattomasti kuvas Linaa ja tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kirja, mutta tuo aihe on niin paha, että yritän unohtaa koko Linan. En haluaisi tuntea kyseistä ihmistä. Julma nainen.

   Poista