maanantai 7. syyskuuta 2020

Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiäKuun sininen valo kiihottaa korallin kutemaan. On kuin rakkauden väristys olisi kulkenut riutan läpi ja nostanut sen ihon kananlihalle, nyt paisuneet rakkulat tykyttävät sen pinnassa ja odottavat puhkeamistaan. Seison rantavedessä tätä raskausaikaa seuraamassa, ja saari allani herää eloon. En ole kasvi vaan eläin, se muistuttaa.

Selja Ahavan uusimman kirjan nimi on Nainen joka rakasti hyönteisiä. Odotin kovasti tätä uusinta teosta, sillä jo kirjan kansikuva kertoo aika paljon kirjan sisällöstä. Seurailen itsekin hyönteisiä ja varsinkin perhosia ja sudenkorentoja. Kirjan nainen oli nimeltään Maria. Hän eli kirjassa eri vuosisadoilla, mutta aiemmat tapahtumat ja tavarat kulkivat sujuvasti mukana siirtyessä seuraaviin vuosisatoihin. Mielenkiintoinen ja upeasti kirjoitettu tarina.

Maria syntyi aikana, jolloin naisten tehtävä oli tehdä vain kotitöitä, käsitöitä ja synnyttää lapsia. Marian isä oli ollut taitava piirtäjä ja nämä taidot ja kiinnostus tutkia eri asioita siirtyivät tytölle. Lisäoppia hän sai isäpuolelta, joka oli taidemaalari. Tuohon aikaan naisilla ei ollut lupa maalata öljyväreillä, vain vesiväreillä. Taidoista oli myöhemmin hyötyä, kun Maria elätti omaa perhettään maalaustöillään, ja kun hän matkusti maailmalle, piirtämisellä pystyi maksamaan mm. vuokria.

Silloin näimme Fuji-vuoren. Se ilmestyi äkkiä näkyviin pilvien seasta ja oli niin korkealla, että se vaikutti leijuvan irrallaan muusta maisemasta, kuuluvan enemmän taivaaseen kuin maahan.

Maria pyrki elämässään näkemään, tekemään, tutkimaan, havaitsemaan ja matkustamaan, hän eli siis omannäköistä elämää, tutkijanaisen elämää, vaikka ei ollut saanut siihen koulutusta. Hyönteisten rakastaminen oli hänelle henki ja elämä. Hän matkasi jopa Japaniin tutkimaan hyönteisiä. Kirjailija on käyttänyt tarinansa esikuvina naisia, jotka ovat olleet aikaansa edellä esim. ajatuksineen ja tekoineen. Heidän luettelonsa löytyy sivulta 330-331. Ajattelin kirjaa lukiessa, että tähän tarinaan sopisi ihana rakkaussuhde, ja enpä kerrokaan enempää, sillä kirjan tarina odottaa lukijoitansa. Ihmettele ja ihastu, niin minä tein.

Selja Ahava, Nainen joka rakasti hyönteisiä *****
Gummerus 2020
s. 329

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa 
Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

7 kommenttia:

 1. Hieno esittely mielenkiintoisesta kirjasta.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :)
   Tämä kirja sopii hyvin luonnosta pitäville ihmisille, jo kirjan nimi kertoo sen.

   Poista
 2. Nyt täytyy sanoa, että matkin sinua. Lopetin juuri edellisen kirjani ja mietin, mitä ihmettä seuraavaksi Bookbeatista lukisin... ja päätin tulla katsomaan blogiasi, koska meillä on samanlainen kirjamaku =). Ja niin, aloitin sitten tämän Ahavan kirjan. Vasta prologin olen lukenut ja se oli niin kaunis, että jo viittä vaille täällä tyrskin silmät vesissä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tui :)
   Olen huomannut itsekin, että aika lailla samoista kirjoista tykätään.
   Tämä kirja on kuin koralli, kaunis katsella, salaperäinen, täynnä elämää.

   Poista
 3. Sain tämän juuri kuunneltua äänikirjana. Kaunis ja upea, Finlandia-ehdokkuutensa ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit kirjasta. Upeudestaan huolimatta jäi Finlandia-ehdokkuus saamatta. Mutta suosittelen kyllä kirjaa kaikille, jotka pitävät kokeellisista tarinoista, hieman historiaa, hieman mystiikkaa, nykyaikaa ja niitä perhosia.

   Poista
  2. Juu, puhuin puuta heinää. Mutta tämä oli niin hieno, että jotenkin oli tullut käsitys Finlandia-ehdokkuudesta. Sattuu ja tapahtuu. Toivottavasti tulee muita ehdokkuuksia.

   Poista