lauantai 7. marraskuuta 2020

Matt Haig: Keskiyön kirjasto

 


Yhdeksän tuntia ennen kuin Nora päätti kuolla, hän vaelteli päämäärättömästi ympäri Bedfordia. Kaikki, mitä hän kaupungissa näki, sai hänet vaipumaan yhä syvemmälle toivottomuuteen.

 

Ihastuin pari vuotta sitten brittiläisen Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään teokseen, jonka päähenkilö ei vanhentunut juuri yhtään satojen vuosien elinikänsä aikana. Niinpä kun pääsin valitsemaan itse syntymäpäivälahjakirjaani, valinta oli helppo ja sain mieheltäni lahjaksi tämän Keskiyön kirjaston. Tälläkin kerralla ihastuin ikihyväksi. Kirjan päähenkilö Nora pääsi kokeilemaan eräänlaisessa elämän ja kuoleman välisessä välitilassa vaihtoehtoisia elämiä. Hän oli perin juurin kyllästynyt entiseen elämäänsä, jopa niin kyllästynyt, että teki itsemurhan.

 

Kirjoja oli kaikkialla, ja hyllylevyt olivat niin ohuet, että niitä tuskin huomasi. Kaikki kirjat olivat vihreitä. Vihreän kaikki sävyt olivat edustettuina. Oli samean suonvihreitä ja heleän kellanvihreitä kirjoja, upean smaragdinvihreitä opuksia ja kirjoja, jotka hehkuivat vehreinä kuin kesäinen nurmikko.

 

Itsemurhayrityksen aikana Nora joutui omituiseen välitilaan, joka oli kuin kirjasto. Kirjaston kaikki kirjat kertoivat Noran elämistä, vaihtoehtoelämistä. Kirjastonhoitajana toimi Noran hyvin tuntema henkilö nuoruudesta. Vauhtiin päästyään Nora innostui kokeilemaan useita eri elämiä. Elämät päättyivät, jos hän pettyi johonkin, silloin hän palasi aina takaisin Keskiyön kirjastoon ja kelloaika oli aina keskiyö. Aika ei ollut kulunut mihinkään. Periaatteessa kuin näkisi aina uutta erilaista unta, mutta uni olisi todellista elämää.

 

”Miksen ole yhä siellä? Miksen jäänyt sinne? Tunsin tämän tapahtuvan, mutten halunnut sitä. Sanoit, että jos löytäisin elämän, jota haluan elää – jota todella halusin elää – jäisin sinne. Sanoit, että unohtaisin tämän typerän paikan. Sanoit, että voisin löytää haluamani elämän. Sen elämän minä halusin. Se oli juuri oikea elämä!”

 

Kirjan sivuilta voit lukea miten Noran kävi ja millaista elämää hän jatkossa tulisi elämään. Masennus ja itsemurhat eivät ole mitään leikkisiä aiheita, ja niistä voisi tulla myös hyvin äkkiä synkkiä ja surullisia kirjoja. Elävässä elämässä näin on aina. Matt Haig on miettinyt ja käsitellyt aihetta eri tavalla fantasian kautta. Entä jos ihminen saisi uuden mahdollisuuden? Entä jos ihmisillä olisi mahdollisuus vaihtaa elämäänsä joksikin erilaiseksi rinnakkaiselämäksi, jossa vain tapahtumat vaihtuisivat.

 

Kirjallisuus antaa mahdollisuuden käsitellä vakavia ja synkkiä aiheita eri näkökannasta. Matt Haigin Keskiyön kirjasto käsittelee fantasianomaisesti ihmisten rinnakkaiselämiä päähenkilön itsemurhayrityksen seurauksena. Nora sai oudon kiehtovan mahdollisuuden vaeltaa ympäri maapallon Australiasta Huippuvuorille, mutta voit lukea aiheesta tarkemmin kirjasta nimeltä Keskiyön kirjasto.

 

Matt Haig, Keskiyön kirjasto

suom. Sarianna Silvonen

Aula & Co 2020

s. 328

Fantasia

 

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään


14 kommenttia:

 1. Pitäisi varmaan joskus kokeilla jotain Matt Haigin kirjaa, joista olen toki kuullut mutta en ole ottanut lukuun asti. Tämäkin kuulostaa kiinnostavalta, mutta en tiedä onko nyt sopiva aika tällaiselle kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen siinä tapauksessa Kuinka aika pysäytetään teosta. Kirjoissa on mukana huumoria, joka tekee kirjoista tosi kiinnostavia. Tarinat yllättävät vauhdikkailla käänteillään.

   Tämä aika on sen verran synkkä, että yritetään sinnitellä läpi harmauden.

   Poista
 2. Onpa kiinnostava kirja. Tämä Matt Haig on minulle ihan uusi tuttavuus. On tärkeää kirjoittaa vaikeistakin aiheista, mutta kuten toteat, kirjallisuus on siihenkin mahdollisuuden. - Mukavaa viikonloppua ja hyvää isänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Matt Haigin kirjat uppoavat minun makuuni. Hänellä on taito keventää vakavien ja synkkien teemojen viestiä.

   Hyvää isänpäivää :)

   Poista
 3. Molemmat Haigit vielä lukematta, mutta ehkä kannattaisi vaikken paljon fantasiaa luekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta :)
   Voisit yllättää itsesi hyppäämällä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.
   Suosittelen kokeilemaan.

   Poista
 4. Olen lukenut tuon Kuinka aika pysäytetään ja taidan kokeilla tätä äänikirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta :)
   Haig kirjoittaa tosi erikoisia kirjoja, joissa on vauhtia ja erikoisia tilanteita, jopa niitä fantasianomaisia piirteitä. Kuinka aika pysäytetään kirjassa oli kiukkunen tekoäly ja tässä kirjassa erikoinen kirjasto.
   Suosittelen Keskiyön kirjastoa sinulle.

   Poista
 5. Mulla on tämä seuraavaksi lukulistalla, mutta vähän alkoi jännittää tuo fantasia -ajatus, koska en yleensä erityisemmin hakeudu ko genren pariin. No, katsotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet lukenut Haigin edellisen suomennoksen Kuinka aika pysäytetään, niin tiedät hänen tyylinsä. En avaa enempää, etten spoilaa ja haluan, että yllätyt positiivisesti.

   Lukuiloa Keskiyön kirjastossa :)

   Poista
 6. Sain tämän luettua ja toisaalta pidin siitä, että tämä oli suht helppoa ja nopeasti luettavaa ja mukaansatempaavaa. Kuitenkin olin myös vähän pettynyt ennalta-arvattavuuteen ja sellaiseen jonkinlaiseen heppoisuuteen. Ehkä täytyy vielä kokeilla tuo kirjailijan aikaisempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen kirja menee samassa imussa. Olen samaa mieltä, että kirja on heppoisen, mutta kun tiesin kirjailijan tyylin, niin tiesin mitä tulossa on: vauhtia ja viihdettä. Tämän kirjan parissa ei aika tullut pitkäksi.
   Aiheestaan saisi myös paljon vakavampia kirjoja, mutta tykkään kirjailijan tyylistä keventää aihepiiriä.

   Poista
 7. Kiehtova ja monisisältöinen teos. Matt Haigista ja hänen omaperäisestä, mukaansatempaavasta tyylistään ei voi eikä halua olla pitämättä, mutta juuri tuollaiseen kirjastoon jätän kyllä kurkistamatta, - onneksi tavalliset ovat vielä avoinna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan kirjasto on kyllä mielenkiintoinen paikka. Uskon kuitenkin, että viihtyisit siellä. Kirjassa on myös ns. brittihuumoria.

   Olen iloinen, että kirjastot ovat meilläkin auki. Päättäjät karsivat kyllä muista aikuisten harrastuspaikoista, museoista, teattereista, jne., mutta lasten harrastuspaikat ja kirjastot pidetään vielä auki Varsinais-Suomessa.

   Poista