maanantai 23. marraskuuta 2020

Sara Blӕdel: Tyttö puun alla

 


Pääkipu oli räjähtänyt. Hän kääntyi kyljelleen ja käpertyi kokoon koettaen pysyä lämpimänä. Hän sulki taas silmänsä, tunsi maan kieppuvan allaan ja alkoi torkkua. Kunnes ulkopuolella rysähti ja hän kavahti hereille. Rysähdyksen jälkeen hänen ympärillään vallitsi täydellinen pimeys.

Mustaa. Ja entistä ahtaampaa.

 

Tanskalaisen Sara Blӕdelin dekkarisarja Louise Rickistä jatkui odotetulla seitsemännellä kirjalla Tyttö puun alla. Sarjan keskeltä jäi lukematta kaksi kirjaa, mutta kirjoja voi hyvin lukea erikseenkin, sillä tarinassa kyllä muistellaan edellisten kirjojen tapahtumia, esimerkiksi mitä Louisen tai hänen hyvän ystävänsä rikostoimittaja Camilla Lindin elämässä oli tapahtunut viimeisten vuosien aikana tai kuten tässä kirjassa muisteltiin lapsuutta ja nuoruutta. Louise Rick on etsivä ja tällä hetkellä hän oli vuorotteluvapaalla vuoden ajan. Hän oli ollut kiertämässä eri maita, mutta sitten hän sai puhelun, joka voisi hyytää kenet tahansa. Louise lensi kotiinsa läheistensä tueksi.

 

Tällä puolella rajaa ei ollut helppoa. Tilanne oli Louiselle uusi, ja hän tunsi vuorenvarmasti, että olisi paljon mieluummin toisella puolella. Poliisin puolella.

 

Louisen läheinen oli kadonnut ja toinen epäiltynä murhasta. Louise joutui kinkkisen ongelman eteen. Hän halusi etsiä kadonneen ja selvittää rikoksen, mutta hän oli edelleen vuorotteluvapaalla. Toisaalla Camilla tutki vanhaa katoamistapausta, johon pikkuhiljaa alkoi liittyä myös nykyinen katoamistapaus. Mikä yhdisti nämä kaksi katoamistapausta? Louise läheni tapausta kuin palapeliä ja selvitti tapauksen.

 

Kirjan kuvioissa tapahtui muutoksia Louisen yksityiselämässä, mutta myös niistä voit lukea kirjan sivuilta. Tanskaan sijoittuva Louise Rick-dekkarisarja kertoo älykkäästä ja toimeliaasta etsivästä Louise Rickistä. Tyttö puun alla liittyi tiiviisti Louisen henkilökohtaiseen elämään. Kirjoissa on aina jokin tärkeä teema ja tällä kertaa se liittyi lapsuuden ja nuoruuden ongelmiin. Kirjasarja ei ole liian väkivaltainen, vaikka tarinasta löytyy rikosten uhreja. En keksinyt tällä kertaa henkilöä, joka oli katoamistapausten takana, joten älynystyröitäni huijattiin kunnolla.

 

Onkalo oli kuin umpeen muurattu. Hänet oli teljetty sisään.

 

Sara Blӕdel, Tyttö puun alla

suom. Virpi Vainikainen

Karisto 2020

s. 325

Pigen under trӕet 2019

Dekkari

Louise Rick-sarja Blӕdel Sara: Nimimerkki Prinsessa
Blӕdel Sara: Vain yksi elämä
Blӕdel Sara: Uhrilehto
Blӕdel Sara: Kadonnut nainen


6 kommenttia:

 1. Viehättävä kutsuva nimi teoksella. 🌳 Ja mukava ajatus että tapaukset selviävät kuin palapeliä kokoamalla. 📙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan nimi kuvaa hyvin tämän dekkarin nimeä.
   Olisihan se hassua, jos rikokset jäisivät ratkaisematta. Joskus sarjojen rikokset vain jatkuvat kirjasta toiseen, eikä rikollista saada millään kiinni. Jäin koukkuun Marko Kilven Undertaker-sarjaan. Loppukohtauksessa katsotaan pistooliin ja siihen se loppui. Tilasin heti seuraavan dekkarin kirjastosta. Onneksi sarjasta on ilmestynyt jo neljä kirjaa. Olisi hirvittävää odottaa vuosi pistoolin piippuun tuijottaen, kunnes seuraava kirja ilmestyisi.

   Poista
 2. Olen lukenut Blædelin dekkarit Nimimerkki Prinsessa ja Vain yksi elämä. Pitäisi lukea häneltä muutakin, joskus kun taas tulen dekkarituulelle. Hyvä ettei hänen dekkareissaan ole liikaa väkivaltaa. Raakuuksiin olen jo niin väsynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minuakaan viehätä sellaiset dekkarit, joissa räiskitään ylenmäärin. Luin vasta sellaisen. Muuten dekkari oli suht rauhallinen, mutta yksi kohtaus oli minulle liikaa.

   Poista
 3. Kiitos esittelystä!
  En ole tämän kirjailijan tuotantoon tutustunutkaan!
  Tosin tuo etsivä-näkökulma minulla vähän tökkii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louise on poliisi rikosyksikössä. En ymmärrä miksi suomentaja käyttää etsivä-nimitystä. Ne ovat mielestäni kaksi eri asiaa.

   Poista