keskiviikko 25. marraskuuta 2020

KIRJAKEVÄT 2021

 

YLLÄTTÄVÄN HYVÄ KIRJAKATTAUS – KIRJAKEVÄT 2021

 

Blogin perinteisiin on kuulunut marraskuinen kevätkirjakatselmus. Kustantamoissa on tapahtunut yhdistymisiä, joten kun katselin ennakolta kustantamoiden sivuja, oli mielessäni pientä ihmetystä, että mitäs nyt oikein on markkinoille tapahtunut. Samat kirjat seilasivat sivulta sivulle. Alun etsinnän jälkeen kirjaston varauslistani alkoi kuitenkin täyttyä nopeasti.

Olen pyrkinyt parin vuoden aikana lukemaan myös oman kirjahyllyn kirjoja ja pitänyt siitä lukuhaastetta nimeltään Kirjahyllyn aarteet 2. Kakkososa on siis menossa. Koronakevät pisti kirjastot kiinni ja minulle jäi aikaa lukea oman kirjahyllyn kirjoja. Koronakevään jälkeen tulikin aika kiire lukea kirjaston kirjoja, ja moni hyvä varaamani tänä vuonna ilmestynyt kirja jäi kiireessä lukematta. Tosi hienoja kirjoja tuli kuitenkin luettua tänäkin vuonna ja toivon sitä ensi vuodeltakin.

Tässä ensi kevään kirjavinkkini.

 

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä

Häiriömerkintä menee suoraan tunteisiin, sillä se kertoo tämän ajan vitsauksesta: rahattomuudesta. Marttisen kirjoja löytyy blogista ainakin kuusi kappaletta, sillä pidän kovasti hänen teemallisista kirjoistaan, joissa tarkastellaan kyseessä olevaa aihetta syvällisesti, kuten edellisessä kirjassa Tässä meillä on kaikki nyt. Siinä tutkittiin erästä suomalaista uskonnonlahkoa.

 

Johanna Valkama: Katariinanpyörä

Tämä kirja aloittaa Valkaman toisen historiallisen kirjasarjan, jossa haluan olla mukana. Ensimmäinen sarja sijoittui viikinki- ja rauta-aikaan, tämä sarja sijoittuu 1600-luvun alkuun. Blogista löytyy Itämeren Auri, Linnavuoren Tuuli ja Kaukosaarten Aino.

 

Linda Boström Knausgård: Lokakuun lapsi

Tämä omaelämäkerrallinen kirja pureutuu kirjailijan omiin kokemuksiin psykiatrisesta hoidosta. Blogista löytyvät kirjailijan teokset Helioskatastrofi ja Tervetuloa Amerikkaan.

 

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie

Luin tänä vuonna kirjailijan Nickelin pojat ja olin myyty, joten tämä uusikin kirja kiinnostaa kovasti. Tarina kertoo orjuudesta ja pakoyrityksestä.

 

Yoko Okawa: Muistipoliisi

Nyt mennään dystopian synkkiin skenaarioihin mukaan, jossa muistaminen on kiellettyä. En ole ennen lukenut kirjailijan kirjoja, joten jännityksellä odotan tätä lukukokemusta.

 

Emma Cline: Daddy

Kirjaston sivulta luin, että tämä novellikokoelma sukeltaa suoraan ihmisluonnon pohjamutiin. Huh. Blogista löytyy kirjailijan vaikuttava teos Tytöt.

 

Niillas Holmberg: Halla Helle

Saamelaisen kirjailijan teos kiinnostaa kovasti, sillä en ole lukenut hänen aiempia teoksiaan.

 

Koko Hubara: Bechi

Tätä kirjaa olen odottanut kovasti, sillä tykkäsin tosi paljon kirjailijan teoksesta Ruskeat tytöt.

 

Elif Shafak: 10 minuuttia ja 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa

Elif Shafak pureutuu Turkin nykyisyyteen ja menneisyyteen tiukan kriittisesti romaaneissaan Valkoinen elefantti, Kunnia, Kirottu Istanbul ja Eevan kolme tytärtä. Kirjat löytyvät blogista. Samaa kriittisyyttä uskon löytyvän tästä Booker-ehdokkaana olleesta teoksesta, jossa pureudutaan prostituutioon ja kaltoinkohteluun. Kirjan nimi on outo.

 

Elizabeth Strout: Olive, taas

Stroutin kirjat ovat ihania. Blogista löytyy teokset Olive Kitteridge, Kaikki on mahdollista, Pikkukaupungin tyttö ja Nimeni on Lucy Barton. Vanheneva Olive on kirjan aiheena.

 

Han Kang: Valkoinen kirja

Tämä osin omaelämäkerrallinen kirja on ollut Booker-ehdokkaana. Kirja on rakkaudentunnustus kuolleelle isosiskolle, joka kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä.

Blogista löytyvät kirjailijan upeat teokset Ihmisen teot ja Vegetaristi. Kirjoista löytyy vahvoja tunteita ja kipeitä kohtauksia.

 

JÄNNITYSTÄ KEVÄÄSEEN:

 

Sam Lloyd: Muistometsä

Nyt on jännittävä psykologinen trilleri tiedossa suoraan minun trillerimakuuni. Kirjailija on uusi tuttavuus.

 

Sebastian Fitzek: Matkustaja 23 ja Potilas

Uusi trilleristi, jonka toisesta trilleristä löytyy psykiatrinen vankisairaala ja toisesta poliisipsykologi, eli aiheita, joista olen kiinnostunut. Uusi kirjailijatuttavuus.

 

Ollikainen A. M.: Kontti

Tämän nimen taustalta löytyy kirjailijapariskunta, joiden kirjat löytyvät blogista. Aki ja Milla Ollikainen voittivat tällä kirjalla Rikos 2019-kirjoituskilpailun.

 

Pete Suhonen: Naiset kuin muuttolinnut

Tämä kirja aloittaa uuden dekkarisarjan. En ole lukenut kirjailijan aiempia teoksia, joten jännitystä tiedossa kaikin puolin. Hyvä nimi tällä dekkarilla.

 

 

Minkä näistä kirjoista sinä valitsisit ensimmäisenä luettavaksi?

30 kommenttia:

 1. Oo, en ollut huomannutkaan että Yoko Ogawaa olisi tulossa lisää suomeksi, ja vieläpä kirja jota en ole ennen lukenut. Heti kiinnostuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kirjalla oli aika myyvä selostus maailmanlaajuisesta menestyksestä, mutta minä kiinnostuin kirjan aiheesta. Menestyksiä yleensä tulee ja menee.
   Mitä sitten tapahtuu, kun ei saa muistaa? Mystiseltä kuulostaa.

   Poista
 2. Samoja kirjoja meillä kirjattuina. Marttinen on yksi suosikkikirjailijoistani, joten Häiriömerkintä ehkä noista ensin. Jännäripuolelta kiinnostuin Fitzekistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat kirjat kiinnostuksen alla. Kevät keikkuen tulevi, ei kun lukien.

   Poista
 3. Kirjakeväästä vaikuttaa tulevan mielenkiintoinen ja runsas, kuten yllä olevastakin ilmenee, mainiota!
  Omat kolme ensimmäistä listaltasi: Colson Whitehead, Sam Lloyd ja Fitzekin molemmat. Toivoa sopii, että kirjastot pysyisivät avoinna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta kuulosti, kun Uusimaa pisti kirjastot kiinni. Luulenpa, että Varsinais-Suomi tekee samoin, vaikka täällä ei tartunnat ole niin runsaita. Onneksi kotoa löytyy kirjoja ja ehkä minunkin pitää aloittaa äänikirjojen kuuntelu.

   Poista
 4. Lokakuun lapsi on jo tilattu! Nyt Marttisella on aihe, jota tullaan lukemaan. Muistan blogini alkuaikoina, että kaksi luetuimmista olivat Marttisen Kuu huoneessa ja Mistä kevät alkaa. Olen lukenut myös Valkista pitsiä, mustaa pitsiä ja Ero.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttisen kirjat ovat must-luettavia! Parhaimmasta päästä. Häiriömerkinnän aihe on juuri tätä päivää, kun yli 400 000 ihmistä on saanut maksumerkinnän luottotietoihin. Se tarkoittaa, että heillä ei ole rahaa.

   Poista
  2. Marttisella on jälleen ajankohtainen aihe!!! Hänellä on joku intuitio valita mistä kirjoittaa. Kun Kuu huoneessa kertoi kaikenlaisiin uskomustieteisiin höyrähtäneestä naisesta, sitä todella luettiin. Mistä kevät alkaa sama juttu..Hän kirjoittaa syyllistämättä vääriä valintoja tehneistä naisista. Jonkun jätin väliin, ehkä vain yhden, mutta taas mennään. Odotellaan♥ Kuka vaan voi jostain sattuman oikusta pudota toimeentuloluukulle. Ei se aina ole laiskuutta, vaan siinä on voinut sattua jotakin sellaista, mitä henkilö ei osaa esittäää auki. Tunnen by the way yhden shopholistin ja hänellä ei olisi siihen varaa. Viisi vuotta terapiassakaan ei riittänyt. Kulutustutkija Wilska oli tänään Hesarin haastattelussa. Alkaa aina naurattaa, sillä hänen isosiskonsa oli paras lapsuudenkaverini ja meidät laitettiin usein M:n kanssa lapsenlikoiksi eli on vaihdettu hänelle vaipat ja luettu muumeja ruotsiksi!

   Poista
  3. Törmäys, Vapaa, Kuu huoneessa, Korsetti, Tässä meillä on kaikki nyt, Mitä ilman ei voi olla löytyvät blogista. Luin teoksen Kuu huoneessa vuonna 2018 ja tähän aikaan se ei enää ole niin pinnalla kuin se oli kymmenen vuotta sitten ilmestyessään. Minusta 80-90-luvut olivat uskomushoitojen kulta-aikaa nimim. itsekin kokeillut. Tänä päivänä uskomushoidot kulkevat rinnalla ja ne ovat arkipäiväistyneet. Kukapa ei söisi vitamiineja ja hivenaineita.

   Häiriömerkintä on varmasti kuuma puheenaihe aiheensa perusteella. Jokaikisen tuttavapiiriin tai läheisiin kuuluu ihminen, jolla on maksumuistutushäiriömerkintä tai on jossakin vaiheessa ihan persaukinen ts. rahaton. Itsekin olen ollut varsinkin opiskeluaikoina päiväkausia pelkällä kaurapuurolla, kun ei ole ollut rahaa. Onneksi en saanut maksumuistutushäiriömerkintää.

   Poista
 5. Onpas upeita tulppaaneita. :)
  Kiitos kiinnostavasta listauksesta. "Muistipoliisi" kuulostaa hyytävän jännittävältä.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :)
   Nuo tummimmat kerratut ovat ihania. Ne muuttuvat koko ajan.

   Mukavaa loppuviikkoa :)

   Poista
 6. Mai, hyvä kattaus. Nopeasti lukaistuani tarjoomassasi on pari muistettavaa. Marttinen ja Ogawa. Kerroit, että et ole ennen tutustunut Ogawan tuotantoon. Suosittelen. Professori ja taloudenhoitaja on kyllä lukemisen arvoinen. Siitä voit lukea vaikka postauksen blogistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kirjavinkistä. Pitääpä käydä lukemassa postauksesi.
   Muistipoliisin aihe on tosi mielenkiintoinen. Ei saa muistaa. Ja ilmeisesti muistipoliisit valvovat, ettei ihmiset muistaisi mitään, vaan unohtaisivat kaiken.

   Poista
 7. En tiedä, minkä valitsin ensimmäisenä luettavakseni, mutta olet kyllä tehnyt hyvää työtä, kun olet tehnyt lukulistaa uutuuksista. Marttisen kirjan itsekin noteerasin, koska lukupiirimme lukee tällä hetkellä Korsettia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mannilainen :)
   Korsetti oli erittäin hyvä kirja. Tänä syksynä kohistiin helsinkiläisestä teatterinäytelmästä ja sen näyttelijöistä ja käytiin vääntöä kuka saisi näytellä ja kuka ei. Tämä kirja tuli mieleen tuosta väittelystä.

   Teillä on mahtavat kirjat lukupiirissä :)

   Poista
 8. Kariston listalla myös Sisilian prinsessa.

  Kirjatraileri:
  http://www.kolumbus.fi/j.m.heikkila/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lukuvinkistä. Kirjoittamasi elämäkerta kuulostaa mielenkiintoiselta.

   Poista
  2. Kirja kertoo Lanassan, kuningas Agathokleen eriskummallisen tarinan. Hänhän oli ensimmäinen nainen, jota kreikkalaiset palvoivat elävänä jumalana. Tarina sivuaa nykyaikaa puhuttelevia aiheita, sillä lisääntyvä henkilöpalvonta on nykyajan kasvava ilmiö.

   Kirja perustuu tunnettuun historiaan siltä osin kuin se on tiedossa. Lanassa on nimittäin samantyyppinen historiallinen hahmo kuin esikoisromaanini Lutatius: hän oli hetken historian valokeilassa ja hänen elämästään tiedetään lyhyeltä ajalta paljon, mutta nykyään ei tarkalleen tiedetä loppua. Se tarjoaa kirjailijalle mahdollisuuden. Aivan kuten Merikonsulissa, Sisilian prinsessa tarinan loppu on sepitetty tunnettuun historiaan sopivasti.

   Yritin tuohon alkuperäiseen vastaukseen liittää kirjatrailerin linkin, mutta blogin kommentointoitoiminne laskee näemmä läpi vain yhden URL-linkin ja sen täytyy olla käyttäjätiedon yhteydessä.

   Poista
  3. Kiitos kirjan avauksesta. Henkilöpalvonta ei ole pelkästään tämän päivän juttu, vaan sitä on ollut kautta historian, kuten kerroit. Elävä jumala kuulostaa jo aika karmaisevalta palvonnalta.

   Minustakin nämä kommenttiosiot ovat jäykkiä, sillä niitä ei pääse edes korjaamaan, jos vahingossa kirjoittaa väärin.

   Poista
 9. Marttinen: Häiriömerkintä. Pidän nykyaikaan sijoittuvista ja nykyajan ongelmia käsittelevistä kirjoista. Eli realismi tai naturalismi taitaa olla suosikkikirjallisuudenlajini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Meillä on sama juttu, että ongelmat kiinnostavat kirjoissa. Ja niitä ongelmiahan on jokaisella. Yli 400 000 ihmistä, jolla on maksuhäiriömerkintä Suomessa pitäisi puhutella enemmän päättäjiä. Nykyajan vippifirmat ovat kuin entisajan koronkiskurit ja rahanlainaajat. Laina nousee nopeasti niin korkeaksi, että sitä ei kykene maksamaan kukaan. Ja kun ihminen saa maksumerkinnän, niin siitä ei pääse eroon moneen vuoteen.
   Todella hyvä aihe, josta pitää puhua ja kirjoittaa.

   Poista
 10. Emma Clinen kirja kiinnostaa näistä eniten. Tytöt oli todella hyvä. Luin sen kirjastolainana, mutta oli sitten pakko hankkia omaankin hyllyyn, kun niin ihastuin kirjaan. Siinä oli jotain todella vangitsevaa.. toivottavasti tuo uusi kirja yhtä hyvä. Hang Kangin uutuus kiinnostaa myös, vaikka aihe vaikuttaa jälleen kerran melko rankalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkäsin Tytöistä. Lahkojutut ja kultit ovat karmaisevia. Suomessakin on ollut useita lahkoja ja kultteja. Kuulin viime kesältä, että jossakin metsässä oli porukkaa ihan alasti. Kaikenlaista sitä kuulee kun vanhaksi elää. Ei vissiin sääsket haitanneet.
   Han Kang syventyy kirjojen aiheissa todella syvälle.

   Poista
 11. Keväällä on kyllä tulossa taas mahtava kattaus uutuuksia!
  Innolla taas odotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen kevään kirjoista. Uskon, että kevät kuluu nopeasti näiden mukana.

   Poista
 12. Odotan kaikkein eniten Elizabeth Stroutin uutuutta, Olive Kitteridge oli minun 2020 vuoden yksi parhaista kirjoista <3 Domenico Starnonen aiemmista olen tykännyt kovin myös, joten hänen kevään uuttuutta odotan myös. Nämä kaksi olivat ainoita must have, vaikka toki esim useamman dekkarin aion kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan dekkarit jää näihin neljään, vaan varauksessa on aika monta dekkaria. Joistakin on tullut ihan suosikkidekkarisarjoja tai suosikkidekkaristeja.

   Poista
 13. Olet ollut ihailtavan ajoissa kevään listauksesi kanssa! Minulla listan tekeminen venähti tammikuulle, mutta ehtiihän sitä vielä orientoitua alkavaan sesonkiin. Annamari Marttista en ole aiemmin lukenut, täytyy laittaa varaukseen tämä listasi uutuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuun iloja, kun kevään kirjauutuudet julkaistaan.
   Marttinen on yksi suosikkikirjailijoistani. Hänellä on aina joku kiinnostava aihepiiri kirjoissaan. Kirjoittaa nykyajasta. Uskon, että tykkäät.

   Poista