sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Han Kang: Ihmisen teot


Mikrofoniin puhuva mies sanoo: ”Eikö verta ole vuodatettu kylliksi? Miten sen kaiken voi muka kätkeä? Vainajien sielut katsovat meitä. Silmät apposen avoinna.”

Korealaisen kirjailijan Han Kangin Ihmisen teot kirjan tapahtumat ovat saaneet lähtökohdan Etelä-Koreassa vuonna 1980 tapahtuneista mielenilmauksista hallintoa ja presidenttiä vastaan. Gwangjun kaupungissa tapahtuneilla ihmisten joukkosurmilla on vastaavat tapahtumat historiassa. Kirja on fiktiivinen kertomus tapahtumista, jotka keskittyivät mielenosoitukseen, sen aikaiseen joukkoteurastukseen ja sen jälkeisiin tapahtumiin. Joukkoteurastuksen suoritti armeija. Ihmisiä ammuttiin, heitä vangittiin ja kidutettiin, ihmisiä tuomittiin vankeuteen ja heidät armahdettiin. Kirjailija syntyi Gwangjunissa ja oli tapahtuma-aikana alle kymmenvuotias.

Yhteenottoja syntyi jatkuvasti. Opiskelijat rikkoivat keskuskirjaston ikkunat sisältäpäin, jotta voivat ripustaa aukkoihin banderolleja. Alas teurastaja Chun Doo-hwan.

Kirjan tapahtumia katsellaan useamman henkilön näkökulmista. Kirjailija on kirjoittanut usealle henkilölle omat elämäntarinat, jotka liittyivät kauheisiin väkivallantekoihin, kun armeija tukahdutti väkivalloin mielenosoitukset ja vastarinnan. Kirjan tapahtumat saivat kiinnostumaan Etelä-Korean historiasta, josta aiemmin olen lukenut Kyung-sook Shinin Jään luoksesi teoksesta. Kirjailija tuo esille rohkeasti veriset päivät, jotka joidenkin kohdalla jatkuivat kidutusten muodossa useiden kuukausien ajan. Armeijan käytös kuvataan hillittömänä väkivallan tekona, joka jatkui joukkoteurastuksen jälkeen loukkaantuneiden ja vammautuneiden tappamisena sekä ruumiiden kauhistuttavana kohteluna.

Kuulin myöhemmin, että sotilaille oli annettu siksi päiväksi kahdeksansataa patruunaa. Gwangjun väkiluku oli niihin aikoihin neljäsataatuhatta.

Teoksen tunnelma on intensiivinen ja täynnä tunteita. Kirjan henkilöt uskovat vahvasti ajamaansa asiaan. Ihmisen teot on voimakas viesti menneisyydestä ja sen tapahtumista. Kirjailija on selkeästi halunnut antaa historialle kasvot ja mielestäni Han Kang on loistava kirjailija. Kirjailijan teos Vegetaristi voitti Booker-palkinnon vuonna 2016 ja pidän kirjaa käännöskirjallisuuden parhaimmistoon kuuluvana. Ihmisen teot teos on teemoiltaan erilainen, mutta kirjoista voi löytää yhtymäkohtia ja samankaltaisuuksia. Ihmisen teot on tunnekirja, joka ei jätä lukijaansa kylmäksi.

Han Kang, Ihmisen teot *****
Suom. Sari Karhulahti
Gummerus 2018
s. 230

 Kang Han: Vegetaristi

8 kommenttia:

 1. Kiitos Mai tämän kirjan esittelystä. En ole huomannutkaan että tällainen kirja on ilmestynyt. Luimme lukupiirissämme Vegetaristin ja sen vuoksi tämä kirja kiinnostaa. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3
   Suosittelen tätäkin kirjaa sinulle. Kirjasta löytyy runsaasti keskustelun aiheita, joten se sopisi myös lukupiirikirjaksi.
   Vegetaristi on loistava kirja ja uskon, että teillä oli aikalailla keskusteltavaa kirjan parissa.

   Kiitos, sinulle myös mukavaa sunnuntain jatkoa!

   Poista
 2. Ihanaa, että sinäkin vaikutuit tästä niin paljon! Vieläkin kylmät väreet kulkevat selkääni pitkin, kun ajattelen tätä kirjaa ja sen ihmisiä. Luin juuri eilen loppuun Kangin uusimman englanniksi käännetyn kirjan, The White Bookin, ja se oli myös yhtä vaikuttava. Kang on kyllä lunastanut paikkansa yhtenä lempikirjailijoistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura!

   Kirjan sanoma on niin voimakas, että se piti otteessaan alusta loppuun. Toivottavasti tuo uusin kirjakin saadaan pian suomennettua ja luettavaksi. Luen kyllä jatkossakin kaikki Han Kangin suomennetut kirjat :)

   Poista
 3. Todella voimakas ja vaikuttava kirja tämä oli! Siinä kaikki sen verenvuodatuksen julmuus ja kauheus tuli niin kouriintuntuvasti esiin. Etelä-Korean historia on alkanut minuakin nyt kiinnostaa. Ennen en ollut edes tiennyt, että sielläkin on joskus ollut diktatuuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirjailija on kuvannut hyvin aidonoloisesti kyseisiä tapahtumia ja kirjan tunnelma on hyvin kiihkeä ja voimakas. Valta nousee monella johtajalla päähän, valitettavasti.

   Poista
 4. Tää ja Vegetaristi kiinnostaa kovasti mua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sit vain varaamaan kirjat :)
   Lukuiloa :)
   Tosin molemmat kirjat ovat niin vahvoja omassa teemassaan, että ei hymyilyttänyt ainakaan minua.

   Poista