lauantai 13. tammikuuta 2018

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo


Päätös oli tehty. Molemmin puolin. Otin kirjan käteeni äärimmäisen varovasti ja selasin ja sormeilin sen sivuja. Päästyään vapaaksi hyllynsä vankilasta se tuprautti ilmoille kullanvärisen pölypilven. Valintaani tyytyväisenä poistuin labyrintistä samaa tietä kuin olin tullutkin, kirja kainalossa ja hymy huulilla.

Espanjalaisen kirjailijan Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo aloittaa kirjasarjan, johon kuuluu tällä hetkellä neljä kirjaa. Kirjailijan mukaan kirjat voi lukea itsenäisinä kirjoina, joten luin sarjan kolmantena kirjana ilmestyneen Taivasten vanki  teoksen ensimmäisenä, koska olin sen hankkinut. Kirjan luettuani hankin heti kolme sarjaan kuuluvaa kirjaa itselleni, sillä ihastuin ikihyviksi kirjan maailmaan. Taidan jopa vieläkin köhiä Unohdettujen kirjojen hautausmaalla. Zafón on kehitellyt kirjansa Barcelonan, Semperen ja poika kirjakaupan ja kiihkeiden juonikuvioiden salaperäiseksi verkostoksi, josta lukee intohimoisesti kirjasta toiseen.

Tuulen varjon kertojana toimii Daniel Sempere, joka pääsi tutustumaan Unohdettujen kirjojen hautausmaalle 11-vuotiaana ja sai sieltä kirjan, jonka muutama muukin haluaisi itselleen, jopa keinoja kaihtamatta. Kirja oli nimeltään Tuulen varjo ja sen oli kirjoittanut Julián Carax. Kirjan teki erikoiseksi se, että se oli ainokainen maailmassa. Daniel sai pian kannoilleen ikävän varjostajan. Ikävä varjostaja antoi aina välillä kuulua itsestään, joka hyydytti ainakin minua lukijana. Kirjassa on jännitystä siis ihan riittävästi.

Kirjan kuvioissa tutustutaan Claraan, Fermin de Torresiin ja Isaaciin. Isaac tunsi Caraxin taustat, joista Daniel oli kovasti kiinnostunut. Clara oli ystävä nuoruudesta ja Fermin de Torres oli kerjäläinen, jonka Daniel pelasti kotiinsa ja kirjakaupan apulaiseksi. Fermin palkitsi hyväntekijänsä syvällä ystävyydellä. Nuoren Danielin päätä sekoitti koulukaverin sisko, joka kaunistui ihmeellisesti vuosien kuluessa, mutta jonka luonne pysyi aina yhtä pelottavana.

Zafónin kirjat ovat täynnä tapahtumia, runsasta puhetta ja vanhoja tarinoita, mutta myös ilkeitä hahmoja sekä rakkautta. Tarinat saavat selkeän muotonsa Katalonian taivaan alla, kun niitä pöyhii tarpeeksi ja Daniel on sinnikäs pöyhijä.

Carlos Ruiz Zafón, Tuulen varjo *****
Suom. Tarja Härkönen
Otava Seven-pokkari 2016
s. 647
La Sombra del Viento 2001
Ensim. suom. Painos 2004

Carlos Ruisz Zafón : Taivasten vanki

8 kommenttia:

 1. Carlos Ruiz Zafón on ihka oma genrensä ja kaikki häneltä lukemani teokset ovat palkinneet minut lukijana moninkertaisesti. Hänen kirjallinen maailmansa on salaperäinen ja sadunomainen monikerroksellisuudessaan: tässä tuuli vie mennessään ja toisaalla labyrintteihin eksyi mielihyvin. Mainiota viikonloppua Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka <3

   Hauska lukea Zafónin kirjasarjaa, joka laajenee, mutta silti palaa alkukohtaan. Tykkään myös kirjojen maailmasta mikä näissä kirjoissa on tärkeä teema. Ainoat kirjat maailmassa ja niiden hautausmaa. Kirjailijat ja heidän kohtalonsa. Kustantajat. Kirjakauppiaat jne. Salanimellä kirjoittaminen tai haamukirjoittaminen. Tietysti trillerimäinen juonenkulku tuo oman säväyksen näihin kirjoihin.

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Minulta Zafónin kirjat ovat jääneet lukematta, mutta nyt alkoi kummasti kiinnostaa. Kiitos lukuvinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin seurasin sivusta Zafónin hypetystä. Hankin tuon sarjan kolmannen kirjan jostakin alennusmyynnistä ja se oli pitkään lukupinossa yöpöydällä. Viime vuoden lopussa tuli sitten sopiva aika lukea se ja sepä oli sitten menoa aivan uskomattomaan maailmaan. Suosittelen Paula sinulle tätä kirjaa. Kannattaa tutustua.

   Mukavaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Tämä kirja on todella hyvä. Luimme kirjan joskus lukupiirissä ja ihastuin kirjaan täysin. Jotenkin sellainen kirja, jota ei olisi malttanut laskea käsistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi, ei olisi malttanut laskea käsistä pois. Sivuja kuitenkin sen verran paljon, että ei ihan yhellä lukukerralla jaksa lukea :)
   Kirja on hyvä!

   Poista
 4. Paljon hyvää olen kuullut Zafonin kirjoista, mutta valitettavasti en ole lukenut yhtään niistä. Kiitos lukuvinkistä. Mukavaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3
   Suosittelen sinulle näitä Zafónin kirjoja. Aivan uskomaton oma maailmansa, jossa historiallisilla tapahtumilla on oma osansa kirjojen juonikuvioissa.

   Mukavaa sunnuntaipäivää sinullekin <3

   Poista