lauantai 13. maaliskuuta 2021

Elif Shafak: 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa

 

Hänen nimensä oli Leila.

Tequila Leila, siten ystävät ja asiakkaat tunsivat hänet. Tequila Leila, niin häntä kutsuttiin kotona ja töissä mukulakivipäällysteisen umpikujan varrella olevassa ruusupuun värisessä talossa satama-alueella, joka sijaitsi kirkon ja synagogan välissä, lamppu- ja kebabkauppojen joukossa – kadulla, jossa sijaitsivat Istanbulin vanhimmat luvanvaraiset bordellit.

 

Brittiläis-turkkilaisen Elif Shafakin teos 10 päivää 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa koskettaa tavalla, joka jokaisen lukijan on omakohtaisesti koettava. Shafak on antanut äänen Leilalle, joka toimi prostituoituna. Kirja antaa äänet myös hänen ystävilleen Nalalle, Sabotaasille, Jameelahille, Zaynab122:lle ja Humeiralle, ystäville, jotka elivät Leilan tavoin unohdettuina.

 

Maailma ei ole enää samanlainen sille, joka on rakastunut, sille, joka on rakkauden keskipisteessä; siitä eteenpäin maailma voi vain pyöriä nopeammin.

 

Voisi kuvitella, että prostituoitu ei voisi rakastua ja elää normaalia elämää, mutta kirjan Leila eli hyvin tavallista elämää bordellin yläkerrassa. Miehiä tuli ja meni, kunnes eräänä päivänä paikalle eksyi vahingossa D/Ali ja he rakastuivat, menivät naimisiin ja muuttivat omaan asuntoon. Tarina on paljon traagisempi kuin tämä lyhyt surullisenkaunis episodi kertoo. Oikeastaan kirjassa on useampi traaginen tarina, sillä kirja kertoo myös hänen ystävistään ja heidän menneisyydestään ja nykyisyydestään.

 

Kellon tikittäessä eteenpäin Leilan mieli muisti ilolla lempikaturuoan maun: friteeratut sinisimpukat – jauhoja, kananmunankeltuaista, ruokasoodaa, pippuria, suolaa ja tuoreita Mustanmeren sinisimpukoita.

 

Leila kuolee kirjan alussa, ja kirja on saanut nimensä niistä 10 minuutista ja 38 sekunnista, joiden aikana hän muistelee omaa ja ystäviensä elämiä, kun hänen tietoisuutensa vielä toimii ennen lopullista kuolemaa. Hän muistelee turkkilaista ruokaa, kulttuuria ja tapoja, omaa perhettään, sukuaan ja kotiaan sekä turkkilaista yhteiskuntaa, joka oli hyvin patriarkaalinen, ja joka sisälsi sekä muutos- ja vastarintoja, eri ryhmittymiä ja lähihistoriallisia tapahtumia Leilan elämän aikana.

 

Elif Shafak on palkittu brittiläis-turkkilainen kirjailija. Hän syntyi Ranskassa ja vietti nuoruutensa Espanjassa. Hänellä on valtiotieteen tohtorin tutkinto ja hän on opettanut useissa turkkilaisissa, yhdysvaltalaisissa ja brittiläisissä yliopistoissa. Hän on naisten oikeuksien, sananvapauden ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhuja. Hän on saanut syytteen turkkilaisuuden loukkaamisesta Turkissa vuonna 2006 kirjastaan Kirottu Istanbul, mutta tuomiota ei pantu käytäntöön. 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa oli ehdolla Booker- ja RSL Ondaatje-kirjallisuuspalkintojen saajaksi ja valittiin Blackwellin vuoden kirjaksi.

 

Elif Shafakin 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa toi tapahtumarikkaan ja värikylläisen istanbulilaisen katuelämän ja vaiennetun ihmisryhmän esille. He olivat kaikki ystävystyneet kirjan päähenkilön, sydämellisen Leilan avulla. Kirjan traagisen kauniit tapahtumat koskettivat ja lumosivat. Elif Shafak on yksi lempikirjailijoistani ja hänen uskomattoman hieno tekstinsä ja hylätyn Leilan tarina kietoi surullisuudessaan tunteiden tunnelmiin.

 

Lopultakin vapaana.

 

Elif Shafak, 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa *****

suom. Maria Erämaja

Gummerus 2021

s. 352

Ystävyys

Turkki

Euraasia

 

Elif Shafak: Eevan kolme tytärtä

Elif Shafak: Kirottu Istanbul 

Elif Shafak: Kunnia

Elif Shafak: Valkoinen elefantti 

 


Kirjasähkökäyrä täyttää tänään 9 vuotta. Elif Shafakin tunnelmallisen ja koskettavan ystävyydestä kertovan kirjan tavoin kiitän teitä blogiystävyydestä ja mukavista kommenteista. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa blogisyntymäpäivää. 💖

18 kommenttia:

 1. Onnea blogisynttärin johdosta! ♥

  Olen varannut tämän kirjan kirjastosta. Turkkilaisuus sekä Elif Shafak kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta 💖
   Uskon, että pidät kovasti tästä kirjasta. Turkkilaisen naisen asema nousee tarinasta vahvasti esille.

   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. Vaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Minusta tuntuu, että en ole lukenut yhtään Shafakin kirjaa, eli nyt täytyy laittaa tämä uusin lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Uskon, että viihdyt Shafakin kirjojen parissa. Hän tuo esille turkkilaisen naisen asemaa, joka on menossa koko ajan vanhoillisempaan suuntaan.

   Lukuiloa :)

   Poista
 3. Onnea blogisynttärien johdosta Tämä kirja on juuri lainassa, toivottavasti ehdin sen lukea laina-ajan puitteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta 💖
   Tämä kirja oli niin uskomattoman upea. Teksti ja tarina ovat upeita ja henkilöhahmot ihania. Ystävyydessä on voimaa jakaa huonot ajat yhdessä.

   Lukuiloa :)

   Poista
 4. Paljon onnea yhdeksänvuotiaalle! Se on jo melko pitkä blogitaival.

  En ole lukenut Shafakilta mitään, mutta hän kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Jännä rakenne tässä kirjassa, kun tarina lähtee liikkeelle päähenkilön kuolemasta. Hyvä tietää, ettei tarina ole pelkästään traaginen, vaan siinä on myös kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shafak luo kirjoissaan niin uskomattoman kauniita kohtauksia, jopa julmat kohtaukset ovat erittäin hienosti kuvattuja. Tietysti kirjan aiheet tuulettavat ajatuksia ja nostavat esille vähemmistöön kuuluvia ihmisiä.
   Shafak on yksi lempikirjailijoistani.

   Poista
 5. Kiitos kirjan esittelystä!
  Antoi aihetta tututustua kirjailijan koko tuotantoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Tämä kirja oli ihana lukea ja se oli ilo esitellä.

   Lukuiloa Shafakin kirjojen parissa :)

   Poista
 6. Uskon että on erikoinen värikäs tarina. Onneksi olkoon 9 blogivuodesta ja kiitos ahkeralle bloggarille monista kiinnostavista esittelyistä. Pidän tavastasi somistaa kirjan kansi kukilla. 🌺🌸🌼🌸🌺🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita :)
   Kukat ovat ihania. Toin tänään jälleen tulppaaneja kotiin ja sanoin miehelle, että tänään on naistenpäivä. Tulppaaneissa on jotain kiehtovaa ja ne ovat todella kauniita. 🌸🌸🌸
   9 vuotta kirjabloggarina meni valtavan nopeasti. Bloggaaminen on mukava harrastus ja lukeminen on osa minua. Iso osa 🌸

   Poista
 7. Syntymäpäiväonnittelut! Sinun kirjoituksiasi on aina mukava lukea. Jostain otat ajan myös ahkeraan kommentointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit :)
   Kommentoida voisi enemmänkin, mutta aika on pois lukemiselta ja luonnossa liikkumiselta. Some koukuttaa varkain.

   Poista
 8. Kirjoitin kommentin jo kerran, mutta kännykkä meni jumiin enkä tiedä tuliko perille. Mutta sori jos tulee nyt tuplana!

  Onnea ihanasta blogista! Melko samoihin aikoihin on aloiteltu harrastus :)

  Mulla odottelee tää lukupinossa, vaikuttaa sun esittelysi perusteella tosi kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia :)
   Ei tullut kommentti tuplana.
   Minäkin muistelin, että samoihin aikoihin aloitettiin. Aika kuluu todella nopeasti.
   Shafakin kaikki teokset koukuttivat minut uskomattomiin maailmoihin.
   Lukuiloa :)

   Poista
 9. Onnea blogista🌹Kirja oli aivan mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piritta :)
   Bloggaaminen on kiva harrastus ja vuodet vierivät nopeasti.
   Tämä kirja on todella hyvä.

   Poista