maanantai 1. maaliskuuta 2021

Anna-Leena Härkönen: Olis niin kiva ja muita kirjoituksia

 


Sanotaan, että ystävyyden alussa määritellään kummankin osapuolen roolit, ja ne yleensä pysyvät. Minulle on osunut liian usein seurakoiran rooli.

 

Anna-Leena Härkösen Olis niin kiva ja muita kirjoituksia sisältää 30 kirjoitusta, jotka on julkaistu aiemmin Apu-lehdessä vuosina 2018 - 2020. Näitä kirjoituksia oli tosi hauska lukea. Ne ovat hyvin omakohtaisia kirjoittajalle. Kirjoituksissa puhutaan miehestä, entisestä miehestä ja kolmannesta miehestä. Sieltä tuli esille myös ainoa poika ja isä.

 

Vietnamissa on rottia kaikkialla. Hyppäsin ravintolassa kirkuen tuolille, kun yksi vilisti ohitse. Tarjoilijat nauroivat. Jossain vaiheessa aloin tarkkailla koko ajan vauhkona, näkyikö niitä. Kerran läheltäni lensi joku turilas.

Mikä tuo oli? huusin.

Se oli lentävä rotta, matkatoverini sanoi kyllästyneenä.

 

Luulenpa, että Härkösen läheiset ja tuttavat jo tietävät, että kirjailija poimii kaikki mainiot ja naurettavat ja vähemmän sellaiset asiat heidän elämästään. Ratkaisevat repliikit kirjoituksessa kirjailija kirjoitti mm. miesten käyttämistä iskurepliikeistä, jotka olivat kuulema toimineet hyvin.

 

Jokaisesta kirjoituksesta löytyy oma teemansa. Joissakin on kerrottu eri kirjoista lähteneistä ajatuksista. Tykkään todella paljon seurata kirjailijan ajatuksenjuoksua, josta löytyy omanlaista huumoria. Kirjailija ei mm. halunnut hankkia älypuhelinta ja tietokoneen kanssa hänellä meni hermot. Uskon myös, että hän sanoo usein ääneen mitä ajattelee. Kirjoitus Matkaseuraa sisältää mm. nolon vessajonotapahtuman.

 

Julkisuuden henkilönä Härkönen joutuu usein vastaanottamaan kaikenlaista vähemmän mairittelevaa puhetta ja kirjailija onkin päättänyt asettaa rajat sellaiselle käytökselle sanomalla heille vastaan. Anna-Leenan Olis niin kiva ja muita kirjoituksia sisälsi hyviä oivalluksia ja ajatuksia hänen ja hänen elämäänsä kuuluvien ihmisten elämästä reippaalla katsantokannalla ja tarinoinnilla.

 

Olen väsynyt olemaan katkerien ja ilkeitten ihmisten roskasäkki. Valehtelematta voin sanoa, että huutokohtaus oli elämäni parhaimpia hetkiä. Aion jatkaa samalla linjalla.

 

Anna-Leena Härkönen, Olis niin kiva ja muita kirjoituksia

Otava 2021

s. 141

Kirjoituksia


6 kommenttia:

 1. Kiitos ja voihan lentävä rotta, mikä esittely! Varaukseenhan tämä meni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja kirjoituksia oli kiva lukea. Uskon, että tykkäät niistä.

   Aurinkoisia kevätpäiviä ja lukuiloa :)

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. En ole pariin vuoteen lukenut Härköstä. Tämä voisi toimia mukavana välipalakirjana. Ihana kansi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti sanottu, välipalakirja :) Tässä kirjassa on useampi välipala, mitä makustella.

   Poista
 3. Härkösen kolumnit ovat rentouttavaa luettavaa, helppolukuisia, hauskoja ja oivaltavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Tykkään enemmän näistä kirjoituksista kuin romaaneista, vaikka olen lukenut varmaan kaikki Härkösen teokset.

   Poista