tiistai 30. maaliskuuta 2021

Anneli Kanto: Viisi villiä Virtasta


 

Anneli Kannon sympaattinen lastenkirjasarja kertoo Virtasen perheen lapsista, Veerasta, Paavosta, Vilmasta, Pertusta ja Kastehelmestä. Kiinnostuin kirjoista, koska niissä kerrotaan hyvin lapsiläheisesti ja nykyaikaan liittyen lasten elämään liittyviä asioita, ja niihin liittyen varsinkin tunne- ja turvataitoihin liittyviä teemoja, kuten kiusaaminen, kateus, pimeän pelko, varastaminen ja oma tahto. Tunne- ja turvataidoista on hyvä keskustella, kun ensin on lukenut kirjan. Uskon, että näiden kirjojen aiheet herättävät lasten kanssa keskusteluja. Kirjasarjassa on ilmestynyt tähän mennessä 11 lastenkirjaa, joissa on lisäksi hauska ja värikylläinen kuvitus.

 

Veerasta tulee esikoululainen. Se ei Veeraa jännitä, sillä hän on taitava ja osaa paljon asioita, jotka ovat nuoremmille sisaruksille liian vaikeita.

Veera kirjoittaa nimensä, luettelee numerot, kampaa itse tukan ja pesee hampaat, solmii kengännauhansa ja tekee voileivän. Hän pärjää kyllä vaikka missä.

 

Virtasen perheen esikoinen on siis kuusivuotias Veera, joka aloitti esikoulun sarjan viidennessä kirjassa. Sarjan kirjoissa on aina yksi lapsista päähahmona. Veeran osana on olla perheen esikoinen, isosisko, joka huolehtii pikkusisaruksistaan ja on kova komentelemaan.

 

Veeran ensimmäinen esikoulupäivä sisälsi sekä harmillisia että mukavia juttuja, ja kotona oli kiva jatkaa koululeikkiä.

 

Anneli Kanto, Veera Virtanen ja esikoulu

kuvitus Noora Katto

Karisto 2013

s. 30

 

Ystävykset Veera, Kirsti ja Alex ovat jo koululaisia. He ovat ensimmäisellä luokalla. He opettelevat lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan.

 

Viisi villiä Virtasta-sarjan 11. kirja on nimeltään Veera Virtanen ja kiusaaja. Lapsilla on omat kännykät ja niiden kautta aletaan kiusaamaan Veeraa. Hyvin ajankohtainen aihepiiri, josta haluan kiittää kirjailijaa. Kiusaamisesta pitää puhua ja kertoa miten pahalta se tuntuu.

 

Tämä kirja sopii hyvin esi- ja alkuluokilla oleville lapsille. Kännykät ovat hyvin yleisiä jo esikoululaisilla ja toivoisin vanhempien seuraavan tarkasti mihin kännyköitä käytetään. Lapset eivät tuossa iässä vielä välttämättä ymmärrä, että oma käytös voi olla kiusaamista.

 

Anneli Kanto, Veera Virtanen ja kiusaaja

kuvitus Noora Kautto

Karisto 2020

s. 30

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa esittelysi perusteella mitä mainioimmalta sarjalta, keskustelun herättelijältä värikkäine ja ilmeikkäine kansineen! Realistisia ja useimpia koskettavia teemoja ja se, että jokainen on vuorollaan sankari, pääosassa.

    Kirjoissa on se hyvä puoli ja alkuasetelma, että ne toimivat neutraalina alustana: ei ole kasvattaja-kasvatettava , vanhemmat-lapsi -suhde painopisteenä ylhäältä alas, vaan ollaan asian kimpussa ikäänkuin samalta viivalta, lukijoina.
    Monia hedelmällisiä ja hervottomia sekä avartavia keskusteluja on käyty juuri luetun perusteella konsensuksen hengessä;)
    Hyvää jatkoa villeille Virtasille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on huippuhyvä ja tykätty sarja :)
      Lapsilta löytyy oma näkökulma kaikkeen. Se on hyvä juttu. Kirjailija on löytänyt mielenkiintoisia aihepiirejä kirjoihinsa. Samoin kuin lapsistakin löytyy monta eri tunnetta.

      Poista
  2. Nää on kivoja ja omat lapset tykkäävät kyllä näistä. Kiva tarina jokaisessa ja kuvitus on onnistunutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvitus on todellla mainio ja sitä riittää joka sivulle.

      Poista