torstai 1. huhtikuuta 2021

Ashley Audrain: Lapsi rakas

 

Minä olisin erilainen. Olisin samanlainen kuin kaikki toisetkin naiset, joilta se näytti tulevan aivan luonnostaan. Olisin kaikkea, mitä oma äitini ei ikinä ollut.

 

Kanadalaisen Ashley Audrainin hyytävä esikoistrilleri Lapsi rakas kertoi Blythestä ja hänen sukunsa naisista, joiden suhtautuminen tyttölapsiin oli todella outo. Hän oletti olevansa erilainen kuin äitinsä, kunnes hän synnytti oman tyttärensä. Tytössä oli jokin vikana. Tyttö oli outo. Lähipiiri ei huomannut tytössä mitään erikoista, mutta päivähoidosta tuli jatkuvasti viestejä.

 

Käytökseni oli sairaalloista. Mutten pystynyt lopettamaan hänen rankaisemistaan siitä, että hän oli olemassa. Miten helppoa oli livauttaa kuulokkeet päähän ja teeskennellä, että häntä ei ollut.

 

Blythe ei ollut mallikelpoinen äiti esikoislapselleen, mutta toinen lapsi oli poika, ja rakkaus aivan hulmahti hänestä. Hänestä tuli rakastava äiti. Hänen tyttärensä sai seurata sivusta, miten pikkuveli sai kaiken rakkauden. Jokainen lapsi on mustasukkainen, kun perheeseen syntyy uusi vauva, mutta kaikki eivät käyttäydy yhtä oudosti kuin Blythen tytär.

 

En voinut kertoa sinulle totuutta: sitä, että pelkäsin että tyttäressämme on jokin vialla. Sinä uskoit, että ongelma oli minussa.

 

Blythen tyttäressä oli jotain vialla, mutta vikaa oli myös hänessä itsessään, sekä hänen äidissään jne. Kaikista naisista ei ole äidiksi, se nousee selkeästi esille tästä teoksesta. Ja jotkut lapset ovat todella pahoja. Siitäkin olemme saaneet seurata viime aikojen murhaoikeudenkäynneistä, kun alaikäiset kiusaavat ja tappavat systemaattisesti. Pahuus on mennyt liian pitkälle, kun lapsi tai nuori tappaa tai murhaa.

 

Ashley Audrainin psykologinen trilleri Lapsi rakas on hyvin ajankohtainen teos lapsen pahuudesta, samoin siihen liittyy tiukasti myös vanhemmuus ja äitiyteen liittyvät ongelmat.

 

Ashley Audrain, Lapsi rakas

suom. Oona Nyström

Otava 2021

s. 317

The Push 2021

Trilleri

7 kommenttia:

 1. Minä luen tällä hetkellä John Ajvide Lindqvistin kirjaa, jossa on myös lapsen pahuus teemana. Rankka aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa rankalta kirjalta. Yleensä lasten tekojen takaa löytyy esim. psykiatrisia oireita, jotka ovat jääneet huomaamatta.
   Lapsi rakas kirjassa pahuus on ylisukupolvista outoa käytöstä.
   Minulle nousi tästä kirjasta mieleen Lionel Shriverin Orange.

   Poista
  2. Anteeksi. Lionel Shriverin Booker-palkittu Poikani Kevin.

   Poista
 2. Hei olet päivittänyt blogisi ulkoasua! Kaunis ja jotenkin keväinen ilme :)
  Ja tämän trillerin laitoin muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa :)
   Tämä trilleri istuu tähän aikaan tosi hyvin.

   Mukavaa pääsiäisen aikaa ja lukuiloa :)

   Poista
 3. Vähän pohdin, että pitäisiköhän tämä lukea, joskin nykyään kavahdan vähän ikäviä kirjoja lapsista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten ei kannata lukea tätä kirjaa, sillä tämä on ikävä kirja lapsesta.

   Poista