perjantai 7. syyskuuta 2012

Elif Shafak: Kirottu Istanbul


 
Turkkilaisen naiskirjailijan Elif Shafakin osaksi Turkkiin osaksi Amerikkaan sijoittuva kirja on nimeltään Kirottu Istanbul (The Bastard of Istanbul 2007, suom. 2012 Gummerus). Kirja kertoo kahden kulttuurin, turkkilaisen ja armenialaisen, sekoittumisesta saman suvun keskellä. 

Armenialainen suvun haara on paennut vuonna 1905 Amerikkaan ja vihaa syvästi turkkilaisia. Suvun nuorimman tytön, Armanoushin eli Amyn, äiti on amerikkalainen ja Amy päättää tutustua armenialaisen isoäitinsä synnyinpaikkaan ja Istanbuliin, mutta se on tehtävä salassa suvulta ja varsinkin omistushaluiselta äidiltä.

Istanbulissa asuu Amyn isäpuolen eli turkkilaisen Mustafan perhe, joiden luokse Amy suunnistaa ja tapaa hurmaavan turkkilaisen perheen, jonka miehet kuolevat nuorina, ja omanikäisen tytön, Asyan. Asya ei ole koskaan tavannut isäänsä, eikä tiedä kuka hän on. Isättömyys on kova pala Asyalle, sillä hän on saanut kuulla äpärä -nimityksen sekä perheeltään että ulkopuolisilta. Asya on vihainen nuori nainen. Asya ei tiedä, että hänen syntymäänsä liittyy hävettävä salaisuus, josta hänen äitinsä ei ole kertonut kenellekään. Asyasta ja Armanoushista tulee kuitenkin hyvät ystävät ja Asya tutustuttaa Armanoushin ilomielin Istanbulin nähtävyyksiin.

Kirjan juoni on erikoinen ja sisältää runsaasti turkkilaista ja armenialaista kulttuuria, varsinkin ruokailuun liittyvää. Kirja valottaa myös nykyajan turkkilaista elämänmenoa, johon liittyy länsimaista ja islamilaista elämäntyyliä sekaisin. Armanoush haluaa tutustua Turkin historiaan ja muistella suvun kärsimiä vääryyksiä, mutta Asya haluaa elää nykyaikaa. Armanoush kaipaa karkotettujen ja tapettujen armenialaisten kunnioittamista, muistamista ja anteeksipyyntöä, mutta Asya sanoo olevansa liian nuori, vain yhdeksäntoista.

Kirja on mielenkiintoinen lukupaketti Turkista ja turkkilaisuudesta. Kirja sisältää myös mielenkiintoisen sukutarinan, jonka salaisuudet aukeavat lukijalle vasta kirjan lopussa. Turkkilaisen ja armenialaisen suvun yhteisistä vaiheista tieto on vain Banu-tädillä, joka on ennustaja. Lukuiloa.

Elif Shafak, Kirottu Istanbul ****
suom.  Maria Erämaja
Gummerus 2012 
s. 504
The Bastard of Istanbul  2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti