maanantai 3. syyskuuta 2012

Pietarin jalokivi


 
Kaikille romantiikan nälkäisille Walesissa syntynyt Kate Furnivall on kirjoittanut kirjan Pietarin jalokivi (The Jewel of St Petersburgh 2010, suom. 2012 Helsinki-kirjat Oy), joka sijoittuu Pietariin vuodesta 1910 vuoteen 1917. Kirjan tarinaan on upotettu jännittävällä tavalla Venäjän tsaarin viimeiset vuodet ja tuotu esille taustoja, mitkä vaikuttivat tsaarin perheen lopulliseen tuhoon, johon vaikuttivat myös armeija ja aatelisperheet kansanjoukon avustuksella. Kansa kärsi nälkää ja sortoa, mutta aateliset elivät yltäkylläisyydessä. Köyhillä ei ollut mitään oikeuksia.

Kirjan päähenkilö on nuori Valentina Ivanova, joka nousee Pietarin aateliston lemmiksi, Pietarin jalokiveksi, vaikka ei sitä tahdo. Valentina tahtoo sairaanhoitajaksi, sillä hän haluaa hoitaa pommi-iskussa vammautunutta siskoaan. Tie sairaanhoitajaksi ei ole helppo, sillä sitä vastustavat vanhemmat ja sairaaloiden johtajat. He kuvittelevat, että aatelisperheen tyttärestä ei ole kovaan työhön. Valentina on päättäväinen ja yllättää kaikki.

Perheen isä on suunnitellut Valentinalle loistavaa naimakauppaa, mutta Valentinan sydän kuuluu jo aivan toiselle miehelle. Kirjassa on runsaasti rakkautta, romantiikkaa ja suuria tunteita. Valentinan sydämestä käydään jopa kaksintaistelu. Kirja on unelma historiallisten rakkausromaanien ystäville, kuten minulle. Kirja ei ole hömppäkirja, vaan siinä on runsaasti faktatietoja historiasta ja tapahtumista, jotka oikeasti tapahtuivat, ne on vain sulavasti kirjoitettu kirjan tapahtumiin.

Lopputapahtumissa Valentinan on paettava lapsensa kanssa Pietarista ja saatava vankilassa viruva miehensä mukaan. Tämä onnistuu päättäväisyyden ja valheiden ansiosta. Tämän loppuhuipennuksen Valentina sai kuulla jo vuosia aiemmin tsaarin henkilääkäriltä Grigori Rasputinilta, joka ennusti Valentinan odottaman lapsen kohtalosta, nyt sen oli aika toteutua. Vaaroja ja pelottavia tilanteita joka käänteissä, aika on tulenarkaa ja aateliset ja poliitikot ovat tiensä päässä. Upea lukupaketti. *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti