sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Lisa Jewell: Joka askel jonka otat

 

Se lojuu pienen verilammikon päällä, mistä voi varmasti päätellä, että se on pudonnut siihen murhatyön jälkeen. Hän kuvaa esineen sen löytöpaikalla monesta eri kulmasta. Sitten hän poimii tupsun lattialta hanskat kädessään ja pudottaa sen todistusaineistopussiin, jonka hän sulkee sinetillä.

 

Lisa Jewellin uusimman dekkarin Joka askel jonka otat aloitus koukuttaa välittömästi, mutta senhän tiesin jo aiemmista dekkareista. Yllä olevassa lainauksessa tuo tupsu on aika merkittävä todiste, joka kuljettaa tarinaa yhä syvemmälle. Jewellin dekkarit sijoittuvat perhepiireihin, niin tälläkin kertaa. Tarinan päähenkilö Joey eli Josephine muutti veljensä luokse asumaan Bristoliin. Eipä aikaakaan, kun hän bongasi naapuritalon charmantin asukkaan. Kiinnostus syttyi molemmin puolin, huolimatta siitä, että molemmat olivat naimisissa.

 

Se oli hän. Punasaapas. Ja hänellä oli ne punaiset saappaat jalassaan. Saappaat, pillifarkut, nahkatakki, iso huivi, vaaleat hiukset pään päälle koottuna ja huulipunaa. Nainen oli yhtä kaunis kuin Freddien muistikuvissa siltä päiviltä, kun hän näki tämän ensimmäistä kertaa Melville-hotellin ravintolassa. Freddie haki kameransa ja palasi ikkunaan.

 

Kirjan yksi teema on voyerismi eli seksuaalinen tirkistelyhäiriö. Kirjassa on myös stalkkausta. Ihmisiä seurataan ja kuvataan heidän tietämättään. Sitä tehdään kirjassa jopa verkon ja puhelimen välityksellä.  On jopa ohjelmia, joiden välityksellä pystytään seuraamaan, missä ihminen liikkuu. Omassa puhelimessani on koronavilkku, jonka pitäisi kertoa, jos olen lähellä paikkaa, jossa on todettu koronatartunta. Vielä ei ole vilkku ilmoittanut semmoisesta. Ihmisten seuraamiseen on siis useita erilaisia ohjelmia. Mainostajat käyttävät myös verkkoa ihmisten seuraamiseen. Olen kartalla, vaikka en haluaisi olla.

 

Hahmo oli nyt kadonnut keltaisen talon ikkunasta, ja omituinen nainen alkoi tehdä lähtöä. ”Älä vain sekaannu heihin. Pysy kaukana hänestä. Muuten joudut samaan jamaan kuin minä – rääkätyksi. Kauhealla tavalla rääkätyksi.”

 

Jewellin dekkari kertoo kirjan alussa poliisin toiminnasta murhapaikalla. Kirjassa tapahtui siis yksi murha/tappo, jonka juuret ulottuivat kauas menneisyyteen. Kirja eteni jouhevasti eri kertojien kuvatessa aiempia tapahtumia, kunnes kirjan ratkaisu tuli esille. Tarkat lukijat kyllä ratkaisevat tämänkin rikoksen tekijän, mutta malttakaahan lukea loppuun asti. Yllätys on tulossa.

 

Lisa Jewell, Joka askel jonka otat

suom. Karoliina Timonen

Wsoy 2020

s. 444

Watching You 2018

Dekkari

 

Lisa Jewell: Sitten hän oli poissa

Lisa Jewell: Löysin sinut

6 kommenttia:

 1. Minulle Jewellin paras - tähän mennessä!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä dekkareissa on jotain kiehtovaa. Jotakin tapahtuu, jota keritään auki kerros kerrokselta ja joka kerta aukeaa jokin yllätyssalaisuus, joka muuttaa tilannetta.

   Näitä on hirmu vaikea arvottaa, sillä jokainen tarina on kiehtonut omintakeisella tyylillä.

   Poista
 2. Jewellit on olleet kyllä hyviä ja tämäkin kyllä nappasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että nappasi :)

   Näissä on jotain arkipäiväisen kiehtovaa. Tavallisia ihmisiä ja heidän ongelmia.

   Poista
 3. En lue dekkareita enää, kuten tietänetkin. Mukavaa adventin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kivaa adventin aikaa Riitta!

   Enpä sitten suosittele sinulle tätä kirjaa.

   Poista