lauantai 5. kesäkuuta 2021

Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata

 

Tova Randers ei mene poliisin luo kello puoli viisi torstaiaamuna heinäkuun 17. päivänä. Hän laahautuu kotiin, kiipeää portaat ollakseen kolistelematta hissinovea ja sulkee oven äänettömästi.

 

Märta Tikkasen lähes 50v. moderni klassikkokirja Miestä ei voi raiskata on ollut lukulistallani vuosikausia. Aihepiiri on järkyttävä, sillä kirjan alussa päähenkilö raiskataan ja sen jälkeen hän alkaa suunnitella kostoa, raiskaajansa raiskaamista. Kirjan nimi on mielestäni outo nykypäivänä, sillä myös miehiä raiskataan ja lapsia raiskataan, oli he sitten tyttöjä tai poikia. Oudoimmat hyypiöt raiskaavat jopa vauvoja. Outo maailma ja omituiset ihmiset, joille tärkeintä on omien himojen tyydyttäminen. 

Ehkäpä toisen ihmisen alistaminen ja nöyryyttäminen seksillä tuo lisävärähdyksiä tilanteeseen? Ehkä tekijä ei kykene normaaliin seksuaaliseen kanssakäymiseen toisen osapuolen kanssa? Raiskaaminen on kuitenkin yleistä kirjallisuudessa. Toisen ihmisen raiskaamisen suunnittelu ei ainakaan ennen ole tullut vastaan kirjoissa, joita olen lukenut.

 

Sitten hän makaa pitkin pituuttaan suorana sängyssään tuijottaen kattoon. Melkein kolme tuntia hän makaa selällään hievahtamatta. Silmät selällään hän tuijottaa valkoista kattoa. Hän kuvittelee, ettei edes räpäytä silmiään kertaakaan, että hän vain katsoo katsomistaan.

 

Kirjan päähenkilöllä Tova Randersilla oli 40-vuotissyntymäpäivä, ja hän päätti käydä syömässä ravintolassa. Ravintolassa häntä haki tanssimaan mies, joka tuoksui kiinnostavalle. Hyvässä seurassa ja tanssimisen lomassa maistui myös alkoholijuomat. Ja niinpä Tova lähti miehen mukaan, mikä on aika luonnollista. Harvalle tulee mieleen, että kivan illan päätteeksi uusi tuttavuus aikoo tehdä rikoksen ts. raiskauksen.

 

Hänestä alkaa tuntua, ettei hän enää koskaan pysty kätkeytymään edes omien silmäluomiensa taakse.

 

Märta Tikkanen (1935) on suomenruotsalainen kirjailija, joka on ammentanut kirjoihinsa yksityiselämäänsä ja sen saloja. Olisin mielelläni kuunnellut kirjailijan itsensä kertovan tästä kirjasta, sillä aihe oli raju jo 1970-luvulla, kun kirja julkaistiin ja se on edelleen raju tänä päivänä. Mistä Tikkanen sai aiheensa kirjaan? Kirjan sanoma oli, että nainen ei voi raiskata miestä ainakaan tavalla, millä Tova sen teki. Kyseinen mies ei ottanut tilannetta vakavasti, eikä Tovan paikalle kutsumat poliisit ottaneet tilannetta vakavasti.

 

Kirjan aihepiiri on sellainen, että en suosittele kirjaa heille, jotka ovat kokeneet raiskauksen, sillä kirja nostattaa varmasti vahvoja tunteita ja muistoja pintaan. Märta Tikkasen teos Miestä ei voi raiskata on tunteisiin vetoava, mutta samalla yhteiskunnallinen, rohkea sekä keskusteluja avaava teos. 

 

 

Märta Tikkanen, Miestä ei voi raiskata

suom. Kyllikki Villa

Tammi 1975

s. 184

Män kan inte våldtas 1974

 

12 kommenttia:

  1. Luin tämän aikoinaan ja kirjoitustani blogissa haettiin aikoinaan ahkerasti jos millä hakusanoilla. Todella vahva teos! Kuitenkin oman aikansa tuote: nykyään myös mies voi nostaa syytteen raiskauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahva teos aikoinaan ja vahva teos nykyäänkin. Hieno teksti, mutta aihepiiri järkyttää.

      Poista
  2. Minä koin kirjan nimen kantaaottavana. Siihen aikaan koettiin, ettei miestä voi raiskata ja niinhän muistelisin jopa Tovan raiskaajankin todenneen. Ja poliisitkin olivat lähinnä sitä mieltä, että eihän miestä voi raiskata. Tova halusi osoittaa asian olevan toisin. Mutta kukapa sellaista uskoisi, kun nainen nähtiin aina uhrina tai “antavana” osapuolena.

    Vaikuttava romaani, en ihmettele että kohautti ilmestyessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohauttavat tarina kaiken kaikkiaan. Nimi on varmasti ollut kantaa ottava aikanaan. Nykyään jopa naiset raiskaavat miehiä ja saavat siitä tuomion.
      Kirja puhutteli ilmestymisen aikoihin ja se puhuttelee tänäkin päivänä.

      Poista
  3. Rohkea veto Tikkaselta ja tämä oli aikansa must!! Jo nimen väite herätti tuolloin laajalti huomiota ja keskusteluja.

    Tosiaan nykypäivänä tilanne on - valitettavasti - valla toinen, ja se aikaansaa minussa suurta inhoa, vihaakin ja ehdottomasti kovempien tuomioiden toivoa.
    Mitä kaksi aikuista ihmistä keskenään keskinäisestä sopimuksesta tekevät on yksi ja sama, mutta jätettäköön lapset ja viattomat luontokappaleet rauhaan PISTE.
    Eli eipä tuo ajankohtaisuus ainakaan ole kadonnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti aihe on edelleen hyvin ajankohtainen, sillä raiskauksia tapahtuu koko ajan.
      Kirjan tarina on hyvin moderni ja teksti sopii hyvin nykyaikaan. Nostan hattua Tikkaselle hienosta teoksesta, mutta aihepiiri on järkyttävä.

      Poista
  4. Taisin nähdä tuon telkkarista kauan sitten.
    Kamala ja hätkähdyttävä kostokertomus, jos muistan oikein. ♣️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistat oikein. En ole nähnyt filmiä, mutta uskon sen olevan kamala ja hätkähdyttävä.

      Poista
  5. Olen lukenut tämä pari kertaa ja nähnyt filmin. Tehoava teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihepiiri on järkyttävä. Se tehoaa lukijaan edelleen.

      Poista