lauantai 25. syyskuuta 2021

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

 

Se putosi kulmikkaana kuin tähti, siivet sakaroina, nokka sojotti suoraan sivulle. Minä käännyin katsomaan taivaalle, ikään kuin olisin voinut vielä nähdä jäljen, jonka maahan syöksyvä pikkulintu raapaisee pakkasaamuun. Hopeisen naarmun.

Katja Kallion teokset vetoavat minuun monella tunnetasolla. Uusimman teoksen nimi jo kertoo, että runollisen kaunis teksti kertoo tunteista. Kirjan nimi on Tämä läpinäkyvä sydän.

Katja Kallion kirja Säkenöivät hetket sijoittui Hankoon, jossa Ellyn äiti oli kylpylässä töissä. Äiti kuoli ja Elly meni naimisiin Theon kanssa, ja heille syntyi neljä lasta. Beata, yksi tyttäristä rakastui ja sai tyttären. Tämä läpinäkyvä sydän jatkaa Beatan tarinaa vuodesta 1942. Beata tyttärineen ja  muu perhe saapuivat evakosta neuvostoliittolaisten sotilaiden hajoittamaan kotikaupunkiinsa Hankoon.

Kun kiedon jalan ympärillesi sinun sydämesi tuntuu eksyneen minun jalkaani ja hakkaavan reidessäni. Sydän hakkaa myös kaulallasi, sen tunnen otsassani. Sinulla on sydämiä ympäri kehoasi, toisin kuin muilla ihmisillä. 

Beata kuului naisten paarialuokkaan, koska hän oli synnyttänyt aviottoman tyttären. Vanhemmat pitisivät hänet mielellään piilossa kotonaan, sillä ihmiset puhuivat pahaa, juorusivat ja keksivät omiaan. Beata oli nuori ja valmis ihastumaan. Kaupunki oli täynnä miehiä, vaikka suomalaiset miehet olivat rintamalla sotimassa. Oli saksalaisia sotilaita ja venäläisiä sotavankeja. Beata ihastui ukrainalaiseen sotavankiin, joka oli sotinut Neuvostoliiton joukoissa.

Linnut lehahtivat lentoon sisälläni. Ne olivat sulkeneet siipensä kuin sateenvarjot, pysyneet liikkumatta komerossaan niin kauan, että olin unohtanut ne tai pitänyt niitä kuolleina. Nyt ne heräsivät kaikki yhtäaikaa. 

Sotavankien kanssa seurustelu oli kielletty ja rangaistava teko. Beataa ei hillinnyt mikään, sillä hän halusi nähdä ihastuksensa kohteen, koskettaa ja tuntea. Yhteistä kieltä ei ollut, yhteinen ymmärrys riitti. Sitten Suomi teki sovinnon Neuvostoliiton kanssa.

Katja Kallion Tämä läpinäkyvä sydän on intohimoinen rakkauskertomus sotavuosien Hangosta. Kirja on kertomus luvattomasta rakkaudesta aseiden ja kuoleman keskellä. Toivoin niin kovasti onnellista loppua. Lue kirjasta mitä tapahtui.

 

Katja Kallio, Tämä läpinäkyvä sydän

Otava 2021

s. 263

Rakkausromaani

 

Katja Kallio: Säkenöivät hetket 

Katja Kallio: Yön kantaja 

6 kommenttia:

 1. Tämä kiinnostaa todella. Olen pitänyt Katja Kallion aiemmista kirjoista, joten ehdottomasti tämäkin menee lukulistalle. Aihekin tuntuu niin kiinnostavalta.- Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja Kallion teksti on uskomattoman kaunista. Jälleen kerran sain lukea upean tarinan, jossa oli todella kiinnostava aihe.

   Mukavaa viikonloppua ja lukuiloa :)

   Poista
 2. Katja Kalliota en ole lukenut aiemmin, mutta tämä teos herätti kiinnostukseni. Todella kaunista kieltä noissa sitaateissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja Kallion teokset ovat lumonneet minut. Teksti on aina runollisen kaunista. Tämän voi lukea erikseenkin, mutta voit lukea myös ensin Säkenöivät hetket ja sitten tämän.

   Poista
 3. Mulla kävi tämä lainassa kirjastosta mutta en ehtinyt laina-ajan sisällä lukea. Ei auta kuin varata uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen joutunut palauttamaan kirjoja, kun en ole ehtinyt lukemaan. Kesällä kirjat eivät liikkuneet kirjastosta, joten en saanut sieltä luettavaa, joten luin etupäässä omia kirjoja. Nyt kirjastosta tulee isot kasat kirjoja kerralla.

   Poista