keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Maija Hurme ja Lina Laurent: Piilopalstan tarhurit

 

Talojen välissä on tyhjä tontti. Puiden takaa pilkottaaa talo, joka näyttää hylätyltä.

Kerran näin tuolla valot, Ville sanoo.

Se on varmasti kummitustalo, sanoo Jasmin, ja hänen silmänsä säihkyvät.

Maija Hurmeen ja Lina Laurentin hurmaavasta lasten tieto/satukirjasta Piilopalstan tarhurit voi lukea Villen, Jasminin ja Lunan seikkailusta hylätyn talon pihalla. He tapasivat pihalla Armin, joka oli tekemässä talon pihalle kasvimaata. Hän sai lapset kiinnostumaan viljelystä.

Armin autotallissa lapset saavat valita, mitä viljelevät.

Voimme kasvattaa vaikka minkälaisia kasveja. Osan voimme syödä, toisista tulee ruokaa mehiläisille, kimalaisille ja perhosille. 

Kirjan ihanan yhteisöllisen tarinan seasta löytyi tietoiskuja mm. viljelypenkin toteuttamisesta, auringosta, hiilidioksidista, vedestä, kompostoinnista, pölyttämisestä ja mitä löytyy maan alta.

Piilopalstan tarhurit sopii hyvin tieto/satukirjaksi varhaiskasvatukseen,  esikouluun ja alkuopetukseen. Olisi kiva, jos lapset saisivat kylvää siemeniä multaan kirjan oppien mukaan. Lapsista on aina ihanaa seurata miten siemenistä nousee taimia ja miten ne kasvavat vauhdilla. Samalla he oppivat luonnonmukaisella tavalla, miten kasvit tarvitsevat vettä, auringonvaloa, ravinteita ja pölyttäjiä.

Piilopalstan tarhurit on ihastuttava lapsenomainen kasvien viljelystä kertova kirja, joka hurmaa tarinallaan ja tiedoillaan. 

 

Maija Hurme ja Lina Laurent, Piilopalstan tarhurit

kuvitus Maija Hurme

suom. Heli Ikäheimo

S & S 2021

s. 43

Plats på jorden 2021

Lasten tieto/satukirja 

4 kommenttia:

 1. Suloinen hyväntuulen kansi! Lapset todella tykkäävät itse kasvattaa kaikenlaista alkaen rairuohosta, kasvun ihme ja kukkiminen ovat on aina yhtä suuria riemun aiheita. Kuten totesit, lisabonuksena tulee yhdessä käsitellyksi paljon luontoon, kasveihin ja eläimiin sekä niiden yhteiseloon liittyviä asioita;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa on sadunomainen tarina ja siinä ohessa pieniä tietopaketteja. Hienolla tavalla oivallettu luonnollinen luonnon opetus sadun keinoin.
   Olen samaa mieltä siinä, että lapset tykkäävät kasvattaa kaikenlaisia kasveja. Mikä ihme, kun mullasta nousee pieniä alkuja.

   Poista