torstai 23. syyskuuta 2021

Laura Malmivaara: Vaiti

 

 

Et kirjoita mitään, olet hiljaa vaan. Muista mitä mun äiti aina sanoi, vai oliko se Koivisto, että vaiti. Vaiti!

Laura Malmivaaran esikoisromaani Vaiti on omakohtainen kertomus ajasta ikävän kohun jälkeen. Ajattelin ensin, että en halua tirkistellä kenenkään julkisuuden henkilön vaikeuksissa ollutta elämää, mutta se kuva, jonka olen saanut hienoa näyttelijäntyötä tehneestä Malmivaarasta muutti mieleni. Onneksi luin kirjan, sillä siitä nousi esille myös hänen kaunis ja tiivis suhde vanhempiinsa. Kirjan toinen kertoja oli nimettömän kertojan äiti.

Ja kohta on kesä ja tulee lämmin, ei kannata ollenkaan murehtia asioita, joita ei enää ole. Se on iso voima, viha. Olet hiljaa vaan.

Vuosi 2018 oli todella ikävää aikaa Malmivaaran läheisille. Malmivaara tuo kirjassa esille omien läheistensä ajatukset ja tunnot kyseisten tapahtumien jälkeisenä kesänä, kun hänen olisi pitänyt valita puolensa julkisen nöyryytyksen saaneen ex-miehensä tai metoo-kampanjoivien naisnäyttelijöiden välillä. Laura Malmivaara oli tuolloin hiljaa, mutta teoksessaan hän antaa omat ajatuksensa julki tuosta kohusta, mikä jätti jälkensä varsinkin heidän lapsiinsa. Henkilöiden oikeat nimet on vaihdettu tarinassa.

On hirveän vaikea saada ihmistä nöyrtymään pakolla. Että nyt me avataan sun mätäpaise ja sen jälkeen sun täytyy muuttua. Ei se mene niin. On se sitten lapsi tai aikuinen, se iskee takaisin, heti.

Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti on kauniilla tavalla ahdistava teos. Tarina on syvällisesti pohdiskeleva ja tuo esille hiljaisesti kertojan omia ajatuksia, sillä tuo ikävä aika jätti jälkeensä säröjä ja haavoja koko perheeseen. Hieno esikoisteos. Pidin valtavasti varsinkin kertojan äidin ajatuksista.

 

Laura Malmivaara, Vaiti

Otava 2021

s. 242

Esikoisteos

 

8 kommenttia:

 1. Sama kokemus Malmivaaran kirjasta minulla.
  Loppupäätelmäksi jäi se, miten hassun yksioikoista joku massaliike voi olla sekä lämpimien ihmissuhteiden vaalimisen tärkeys.
  Minullakin jäi erityisesti mieleen äidin viisas, tärkeimpiin asioihin keskittyvä hahmo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kun kirjoittajalla on noin vahva tuki omilta vanhemmilta, sillä kirjassa tuki oli hyvin rakastavaa. Pidetään läheiset lähellä ja annetaan heille vuorostaan tukea, kun he sitä tarvitsevat.

   Kirja teki uteliaaksi, ja luin aika paljon juttuja netistä, mitä aiheesta kirjoitettiin, sillä aihepiiri ahdisti vuonna 2018, kun se oli kiivaimmillaan, ja yritin vältellä aihetta. En siis aiemmin tiennyt, että telkkarissa oli jopa ollut keskustelu, jossa vastakkain olivat naisnäyttelijät ja Louhimies.

   Kirjan vahvuus oli äidin läsnäolo tekstissä.

   Poista
  2. Se oli A-studio. Aku Louhimies tuli suoraan pitkältä lennolta USA:sta ja studiossa oli kolme naista syyttämässä ja toimittaja Kirsi Heikel, joka oli myös puolensa valinnut. Louhimies pyysi anteeksi ja ehdotti, että käsitellään näitä työtapoja muualla, mutta se ei riittänyt. Hän myös hämmästeli joitain syytöksiä, jotka hänestä tuntuivat keksityiltä tai vahvasti liioitelluilta. Hän ei ole koskaan myöntänyt kiusanneensa lapsinäyttelijöitä, omia lapsiaan.

   Sitten oli paljon muitakin ohjelmia, ilman Louhimiestä, jossa jotkut naiset puhuivat siitä, miten vielä on nimiä paljastamatta, jo alalta poistuneita ja parhaillaan työssä olevia.

   Poista
  3. Kurjaa toimintaa. Julkisuuden henkilöitä käytetään hyväksi mediassa sekä hyvässä että pahassa. Tv ei ole oikea paikka selvittää työpaikka- ja ihmissuhdeongelmia. Haastavat ongelmat pystytään sopimaan ja sovittelemaan paremmin muita keinoja käyttämällä.

   Poista
 2. Tämä kyllä kiinnostaa, olen kuullut tästä paljon hyvää. Vaikea aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella vaikea aihe. Kirja on vaikeasta aiheesta huolimatta hieno esikoiskirja. Toivon sille menestystä ja paljon lukijoita. Aiheeesta on helpompi lukea nyt, kun tapahtumista on kulunut jo aikaa ja pahimmat tunteet ovat rauhoittuneet.

   Poista
 3. Vaiti on upea teos. Kuuntelin äänikirjana ja Laura Malmivaara tyttären roolissa ja Marja Packalen äidin äänenä loivat kuunteluelämyksen. Kun sitten vielä vilkuilin tekstiä, kuulin äidin viisaat sanat ja rauhoittavan äänen. Bloggaus tulossa ihan näinä päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirja oli varmasti upea, kun Malmivaara luki sen itse Pidän myös kovasti Marja Packalenin äänestä.
   Kertojan äiti on tämän kirjan tähti ja sydän <3

   Poista