sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Maisku Myllymäki: Holly

 

Hollyn kasvoille laskeutuu viettelyn naamio. Se tulee ja menee kuvien ottamisen tahdissa, se on kuin teatterin koinsyömä esirippu, joka vetäytyy piiloon ja tulee taas esiin, peittää hetkeksi kaiken kaaoksen alleen ja paljastaa sen kohta uudelleen.

Maisku Myllymäen esikoiskirja Holly kertoi kahdesta naisesta, jotka kohtalon oikusta tutustuivat tiettömän saaren uumenissa. Viisikymppinen Holly oli kutsunut luontolehden toimittajan saarelleen, sillä hän oli nähnyt harvinaisen linnun. Lehden omistaja oli patistanut matkalle tyttärensä Evan, joka vietti hyvin yksinäistä elämää. Voisi sanoa, että kaksi yksinäistä naista tapasi toisensa meren äärellä.

Holly oli näyttelijä, joka oli viettänyt sangen sosiaalista elämää, johon oli kuulunut runsaasti miehiä. Holly oli viettelijä, hän vei ja miehet vikisi.

Minulle tuli tuosta mieleen eräs nuorimies, jota tapailin hetken aikaa Genovassa. Hän toisteli sängyssä koko ajan tännekö? tännekö? Luulen, että hän oli maanmittausinsinööri. Oikein sievä tapaus, mutta oikeasti, kuka haluaa olla seksin aikana kartanlukija?

Äiti oli pyytänyt Evaa luomaan luottamukselliset välit Hollyyn, jotta Eva saisi tietää miksi Holly oli saarella ja mitä hän teki siellä. Valokuviakin äiti pyysi ottamaan. Eva oli luontokuvaaja, joten äidin pyynnöt kaikuivat kuuroille korville. Vanhempi nainen toi muutenkin mieleen oman äidin, josta Eva ei pitänyt. Sitten paikalle purjehti mies.

Hän muistaa, mitä Holly kertoi: tämä mies nukkuu aina ilman kalsareita. Holly sanoi myös: tosin minun kanssani kaikki miehet nukkuvat ilman kalsareita.

Maisku Myllymäen esikoiskirja Holly kertoi tarinan kahden eri-ikäisen naisen yhteisestä viikosta saarella. Toinen oli eläväinen ja seurallinen, toinen hiljainen ja sisäänpäinkääntynyt. Miten yhteinen viikko sujui? Hollyn seurassa uppuduin outoon ja erikoiseen saariviikkoon, jota seurasi odottamaton mysteeriloppu.

 

Maisku Myllymäki, Holly

Wsoy 2021

s. 250

esikoiskirja

6 kommenttia:

 1. Minusta tuntuu jotenkin, että mysteerit ja järjen ylittävät asiat ovat in. Olen törmännyt monessa kirjassa, erityisesti novelleissa. Holly oli minusta mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että mysteerit ja järjen ylittävät asiat ovat tällä hetkellä in, sillä olen itsekin lukenut niitä. En oikein tykännyt kummastakaan tyypistä, mutta se oli varmasti kirjan tarkoituskin.

   Poista
 2. Tästä kirjasta on postattu monessa blogissa. Ehkä laitan minäkin tämän lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisku on ollut kirjabloggaaja. Senkin vuoksi kirjasta oli kiva blogata.

   Poista
 3. Jotenkin alkaa aina kiinnostaa kun ollaan saarella...
  Onko siksi että oletan tiivistä tunnelmaa? 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kesämökki on saarella, jonne pitää mennä veneellä, kun ei ole tietä. Siellä puhaltaa aina merituulet ja aavaa merta näkyy kaikkialle. Siksi en kokenut tässäkään kirjassa tiivistä tunnelmaa. Jotain oudon erikoista tässä oli, joka jokaisen lukijan pitää itse selvittää itselleen, mitä se kenties oli...

   Poista