lauantai 11. syyskuuta 2021

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä

 

Tämä on kirja tytöille. Kaikille tytöille sosiaaliseen sukupuoleen, seksuaalisuuteen, luokkaan, ihonväriin tai ulkopuolisiin olettamiin katsomatta. Kaikille meille, jotka jaamme nämä yhteiset kivut.

Riina Tanskasen sarjakuvaromaani Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä kertoo yhdeksän kertomuksen kautta, mitä esteitä ja asenteita tytöt joutuvat kokemaan kasvaessaan aikuisiksi. Suurin osa on niin kutsuttuja hiljaisia asenteita, oletuksia ja arvoja, jotka kirjoittajan mukaan asuvat meissä kaikissa, niin naisissa kuin miehissä. Tympeät tytöt repii riehakkaasti auki kyseisiä hiljaisia esteitä tyttöjen kehityksen tieltä. 

Teoksen sarjakuvat räjäyttävät normikritiikillään määritelmät siitä, millaisia tyttöjen kuuluu olla, millainen tyttöys on arvostettavaa ja mitä täytyy sietää. Tämä on lempeän määrätietoista kapinaa kohti maailmaa, jossa on kaikille tilaa olla monimutkaisia. 

Kirjan kansikuvasta voit nähdä kirjan ensimmäisen kertomuksen, Naiseksi kasvaminen, henkilöitä. Kertomuksessa varhaismurrosikäinen tyttö leikki barbi-nukeillaan. Henkilöt ovat siis barbi-nukkeja. Leikistä nousi tyttöä askarruttavia kysymyksiä esim. miksi pojat ja miehet voivat olla ilman paitaa uimarannalla, mutta tytöt eivät. Nännit pitää peittää!

Toisessa kertomuksessa, Kehon kontrolli, pureudutaan tyttöjen ja naisten ulkonäköön. Kertomus käy läpi ihmisten historiaan liittyvää kontrollia naisten kehosta ja ulkonäöstä. Kukaan ei ole tyytyväinen naisten ulkonäköön, ja naisen pitäisi ainakin vähintään laihduttaa tai jotenkin muuttaa ulkonäköään, että olisi sovelias.

Tympeät tytöt sarjakuvakirjan muut kertomukset ovat nimeltään Pelkuri, Tyttöystävä-äiti, Naisen työ, Ihmisen kuva, Tyttövoimaa, Kiltti tyttö ja Niin kuin muut tytöt. Kertomuksissa käydään läpi mm. seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa sekä niiden pelkoa, naisen elämän muuttumista tultuaan äidiksi sekä naisten työelämän vähättelyä, mikä on noussut esille varsinkin nyt korona-aikana kuntien vähätellessä hoivatyön palkkausta. Koronahoitajille ei olla antamassa palkkioita tai tarpeeksi palkkaa tekemästään työstä.


Riina Tanskasen Tympeät tytöt on sitä arkipäivää, mitä minä itse olen elänyt ja mitä minun tyttäreni on elänyt ja jatkossa seuraavat sukupolvet tulevat elämään. Kertomukset ovat hyvin samaistuttavia esim. seksuaalisen pelon ja ahdistelun määrä ei tule katoamaan helpolla tavalla. Raiskauksista voi lukea joka päivä mediasta. Ei kukaan lapsi, tyttö, poika, nainen eikä mies halua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Nuoret tytöt joutuvat seksuaalisen väkivallan ja ahdistelun kohteiksi hyvin usein ja siitä voi seurata todella ikäviä mielenterveysongelmia ja oman elämänhallinnan ongelmia, käytösongelmia, päihdeongelmia jne.

Riina Tanskasen sarjakuvakirjasta Tympeät tytöt voisi jatkaa kirjoittamista vaikka kuinka pitkälle, sillä se herättää runsaasti ajatuksia, muistoja ja tunteita. Niin minullekin tapahtui. Ja uskon, että myös sinulle lukijani.

 

Riina Tanskanen, Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä

Into 2021

s. 165

Sarjakuvaromaani 

18 kommenttia:

  1. Mää ootan tätä kirjastosta. Oli mukava varausjono, enää on tosin 29 ennen mua jonossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain kirjan luettavaksi ihmeen nopeasti. Sarjakuvakirjan lukee aika nopsasti, joten uskon, että kirja tulee sinulle luettavaksi vielä tänä vuonna.

      Poista
  2. En yleensä lue hirveästi sarjakuvia, mutta tämä kiinnostaa kovasti. Hyvä, että näitä aiheita käsitellään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki kommentistasi :)
      Sarkakuvakirjoja on kiva lukea aina välillä. Pitäisi lukea enemmänkin. Minustakin tässä kirjassa on tärkeä aihepiiri, jota pitääkin käsitellä ja tuoda esille.

      Poista
  3. Onpas hyvä, että tällaisia kirjoja tehdään.
    Minulle on ollut tärkeä huomata, kuinka naisetkin (varsinkin itseäni edeltävässä sukupolvessa) tosiaan ylläpitävät tiettyjä asenteita ja odotuksia tyttöjä kohtaan.
    Rohkeutta kaikille tytöille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara kommentistasi :)
      Olen samaa mieltä kanssasi ja toivotan meille kaikille tytöille rohkeutta!

      Tänään pohdimme, miksi rallikisoissa pitää olla vähäpukeisia naisia? Ainakin meistä naisista vähäpukeisuus on/oli todella outoa.

      Poista
  4. Kiitos Sara kommentistasi :)
    Olen samaa mieltä kanssasi ja toivotan meille kaikille tytöille rohkeutta!

    Tänään pohdimme, miksi rallikisoissa pitää olla vähäpukeisia naisia? Ainakin meistä naisista vähäpukeisuus on todella outoa.

    VastaaPoista
  5. Hankin tämän omaksi mutta en ole vielä ehtinyt tutkimaan tarkemmin. Kuulostaa hyvältä ja tärkeältä kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että olet hankkinut kirjan itsellesi. Minullakin on mielessä eräs nuori henkilö, jolle voisin hankkia tämän kirjan lahjaksi.

      Tämä on todella tärkeä kirja.

      Poista
  6. Olen totaalisen ulkona tyttöjen paineista, varmasti hyvä kirja kaikille. Kun itsetunto (ja ikä) kasvaa ei tarvitse välittää mikä on sopivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla kohdallani paineita siihen, minkälainen naisen pitää olla tuli omilta vanhemmilta ja varsinkin äidiltä. Olin jo isojen lasten äiti, kun oma äitini antoi ohjeita, etten saisi syödä irtokarkkeja tai varsinkaan hyppiä trampoliinilla ihmisten nähden. Pukeutumisesta tuli aina jotain negatiivista kommenttia. Ja herranjestas sentään, miksi en laita hiuksia kuriin kampaajalla. Aikuisille naisille ei kuulema sovi pitkät hiukset. Näitä uskomattomia kommentteja kuulin myös naisvaltaisella työpaikallani.
      Naisen ulkonäöstä, vaateutuksesta, painosta jne. tulee todella herkästi kommenttia myös somesta, mediasta jne.
      Koulukiusaaminen lähtee myös herkästi lasten ulkonäöstä ja vaatteista liikkeelle. Ei pitäisi lähteä mistään!

      Poista
  7. Sekä tytöillä että pojilla on murrosiässä komplekseja sukupuolisuudestaan ja sen näkyvistä merkeistä. Jos tytöistä on noloa, että nännit nöpöttävät paidan alta, niin pojat taas pelkäävät erektiota. Tästä syystä monet nuoret pojat pukeutuvatkin löyhiin housuihin.
    Nuo selän notkistamiset ja pepun sekä olemattomien rintojen pörhistelyt tytöt oppivat joidenkin somepersoonien sivuilta, Kardashianit ym. Olen huomannut, että myös vähäisemmät julkkikset vääntävät itsensä hassuun ässämuotoon rantaposeerauksissa. Semmoinen asento ei ole kaunis eikä edes seksikäs. Varmaan naiset kilpailevat keskenään ulkomuotoon liittyvissä asioissa. Kuvien kommentoijatkin ovat yleensä naisia. Mistä tällainen kilpailu sitten johtuu on iso kysymys.

    En ole itse kyllä tyttönäkään kärsinyt mistään tällaisista ilmiöistä, mitä näissä kuvissa näkyy.
    Isäni piti kerran pyörän takalavasta kiinni, kun olin lähdössä teininä jonnekin paikkaamissani housuissa. Pidin niitä makeina. Isä sanoi, että meillä on varaa ehjiinkin housuihin.

    Viimeinen kuva tuo mieleen, miten nauroi kerran Vauva.fi -sivuston keskustelulle. Naiset "käsittelivät" erästä mieskirjailijaa vastaamalla kysymykseen "Panisitko?"
    Oi aikoja, oi tapoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta kommentista, suosittelen kirjaa sinulle, koska tiedän, että sinulla on pitkä opettajakokemus nuorten parista.
      Some on nykyaikana usein kyseenalainen vaikuttaja, varsinkin lapset ja nuoret ottavat sieltä herkästi mallia mm. miten käyttäytyä, pukeutua, meikata ja puhua. Jopa pikkulapset matkivat samanlaisia poseerauksia huomaamattaan.

      Samaa mieltä - oi aikoja, oi tapoja!

      Poista
  8. Ai niin, unohtui vielä kommentoida tuota ekan kuvan käsitystä pojista ja miehistä seksipetoina. Eikö se ole jo aivan vanhentunut ja vääräksi osoitettu. Normaalisti tytöt ja pojat ovat haluiltaan normaaleja ja samanlaisia.
    Olen tavannut yläkoulussa paljon ujoja poikia, yleensä murrosikä on nolostelun ja häpeän aikaa. Eräskin poika piti paksua hupparia uskollisesti keväällä kuumassa luokassa ja kun kysyin, eikö ole epämukava olo, niin toiset selittivät, että "se häpee ruipeloita käsivarsiaan".
    Ulkonäköpaineet ei ole mukavia kenellekään, muta kai ne yleensä helpottavat aikuistuessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut töissä psyk. sairaalakoulussa, jossa suurin osa oppilaista oli tyttöjä (95%). Kyse oli yläasteen ja lukion oppilaista. Tiedossani ei ollut kuka ja mitä oli tehnyt, mutta mielenterveys menee helposti seksuaalisesta väkivallasta, jota heille oli tehty.

      Ulkonäköpaineet eivät hellitä helposti. Telkkari on täynnä mm. laihdutusohjelmia, kuntoiluohjelmia, vartalonmuokkausohjelmia, kirurgisia leikkausohjelmia, joilla kaunistetaan rintoja, peppuja, ryppyjä jne. Paiseet puristellaan pois eräässä ohjelmassa. Ja kun yksi ohjelma lopettaa, toinen aloittaa. Oli muuten semmoinenkin ohjelma kuin Olen kuumempi kuin tyttäreni.

      Poista
    2. Itse oli 12v. kun vuotta vanhempi poika halusi seksiä minun kanssani. Hän oli veljeni kaveri. Samaa hän kysyi, kun olin 40v., kun tapasimme yllättäen. Sanoin, että kysyit eka kerran, kun olin 12v. Muistele mitä vastasin.

      En usko, että aikuiset tietävät, milloin seksi tai siitä puhuminen tulee mukaan kuvioihin lasten ja nuorten parissa. Olen sitä mieltä, että se tulee paljon aikaisemmin kuin kukaan osaa ajatellakaan.

      Poista
    3. Luin tämän kirjan ja kirjoitin siitä. Ei ollut mieleen.
      Laitoin linkin tähän sinun kirjoitukseesi.
      Minusta liiallinen somen käyttö ja itsensä vertailu siellä poseeraileviin nukkenaisiin (= liiaksi käsiteltyihin, niin kuvattavat kuin kuvatkin) aiheuttaa teinitytöille masennusta, ei pojat eikä miehet.

      Poista
    4. Kiitos Marjatta <3
      Tässä sarjakuvakirjassa tuli aika kattavasti esille tyttöys ja paineet, odotukset ym. minkälainen pitäisi olla, kun et kelpaa sellaisena kuin olet.

      Poista