maanantai 13. syyskuuta 2021

Roope Lipasti: Mikaelin kirja

 

Piiskapaalu  sijaitsee torilla raatihuoneen luona. Se on mäntyinen tukki, joka on kaivettu tiukasti maahan. Siihen on kiinnitetty rautainen koukku, johon pujotetaan köysi niin, että piiskattava seisoo kädet sidottuna ylös, kasvot paalua kohti. Paalu on seisssyt siinä pitkään, ja se on kulunut ja rispaantunut, nähnyt elämän ikävää enemmän kuin kylliksi.

Roope Lipastin historiallisesta teoksesta Mikaelin kirja löytyi ikävä keskiaikainen tuomioväline: piiskapaalu. Kirjan tarinassa eräs henkilö joutui piiskattavaksi oikeudenkäynnin jälkeen, mutta kuka oli kyseessä, siitä voit ottaa selvää lukemalla tämän mainion Mikael Agricolasta ja hänen vaimostaan Birgitasta kertovan kirjan.

"Ele polghe Kiria quin Sica, waicka henes on wehe wica."

Mikael Agricolaa (1510-1557) on sanottu suomen kielen isäksi, sillä hän käänsi kirjoja suomen kielelle mm. Raamatun. Lisäksi hän kirjoitti kirjoja suomeksi mm. ABC-kirian, josta on ylläoleva lainaus. Agricola opiskeli aikoinaan Martti Lutherin oppilaana Wittenbergissä, ja opiskelujen jälkeen toimi Turussa kadetraalikoulun rehtorina ja Turun piispana. Turun piispan ominaisuudessa Agricola kutsuttiin rauhanneuvotteluihin Venäjälle, jonne 1500-luvun tapaan matkattiin hevoskyydeillä. Matkalle lähdettiin marraskuussa vuonna 1556 ja paluumatka tapahtui kevättalvella 1557. Talvi oli hyytävä ja matkanteko rasitti kovasti Agricolan terveyttä. 

Haju pyörryttää entistä enemmän, ja Birgitta pelkää saavansa itsekin jonkin taudin, lepran tai pilkkutaudin tai minkä tahansa. Hänen pitää päästä ulos, ennen kuin hän kaatuu saastaiselle lattialle ja kaunis pellavahame menee pilalle.

Miehensä matkatessa Venäjälle ristiriitaisiin rauhanneuvotteluihin, Birgitta joutui vastatusten monenmoisten ongelmien kanssa. Hänen äitinsä sairastui vakavasti, joten Birgitta vei äitinsä paikalliseen hospitaaliin, joka oli niin siivoton paikka, että he lähtivät sieltä pikimiten pois. Muitakin ongelmia löytyi ihan riittävästi, sillä hän joutui jopa raatihuoneelle puhdistamaan mainettaan. Piispan rouvan oli vain selvittävä ongelmista ja vastoinkäymisistä omalla tavallaan.

Roope Lipastin kiinnostava historiallinen Mikaelin kirja kertoi Agricolan matkasta rauhanneuvotteluihin Venäjälle ja miten hänen vaimonsa Birgitta selviytyi sillä aikaa kotona Turussa heidän pienen poikansa Kristianin kanssa. Lipastilla on vahva fiktiivinen ote menneisyyteen, joten Mikaelin kirjasta voit lukea, miltä elämä keskiajalla on näyttänyt.


Roope Lipasti, Mikaelin kirja

Atena 2021

s. 317

Historiallinen romaani

 

6 kommenttia:

  1. Samaa kirjaa on juuri luettu! Eikä tässä ollut edes "vehe wica", hieno romaani kautta linjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio teos minunkin mielestäni, jossa ei todellakaan ole "wehe wica".
      Tykkäsin vanhan Turun kuvauksista. Oikeudenkäynnit ja tuomiot ovat jääneet meillekin tiedoksi, kun ne kirjattiin ylös.
      Pahan piiskauksen sai kirjan henkilö. Mitenkähän sellaisesta selvisi tuohon aikaan, kun ei ollut edes antibiootteja?

      Poista
  2. Tämä on alkanut kyllä kiinnostaa! Historialliset romaanit ovat usein kivoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kiinnostunut historiasta ja Mikaelin kirja oli hyvä historiallinen romaani. Agricolan pariskunnasta oli kiinnostavaa lukea. Suosittelen :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, tämä menee lukulistalle!

    VastaaPoista