perjantai 31. maaliskuuta 2023

15 poimintaa kirjahyllystä - kirjatagi

 


Tämä kiva kirjatagi on kiertänyt kirjablogeissa. Tagin alullepanija on Kirjojen pyörteissä-kirjablogin Jenny.

 

1. Kirja, jonka sait lahjaksi

Olen saanut hurjan paljon kirjoja lahjaksi lapsuudesta lähtien. Nykyisin saan kirjalahjoja mieheltäni. Yksi parhaimmista ja luetuimmista kirjoista on ollut Heli Laaksosen runokirja Pulu uis.

 

2. Klassikko, josta tykkäsit

Tämä on vaikea valinta, kun olen tykännyt melkein kaikista klassikoista, joita kirjahyllystä löytyy. Valitsen Juhani Ahon Rautatien

 

3. Kirja, jonka lukeminen on takkuillut

Tähän on helppo vastata. Kirja oli Katja Ketun Kätilö, jota pystyin lukemaan vain kaksi kappaletta kerrallaan, sillä teksti oli niin vaikeaa ja sisälsi murretta, jota en ymmärtänyt, enkä tiennyt mitä monet sanat tarkoittivat. Näistä vaikeuksista huolimatta, pidin kirjasta valtavan paljon. 

 

4. Kirja, jota olet lukenut eniten

Ne kirjat ovat lastenkirjoja. Niistä voisin poimia esimerkiksi Mauri Kunnaksen kirjat ja huippumahtavan Koirien Kalevalan

 

5. Kirja, joka on laina

Olen ollut kirjastokirjojen lukija lapsuudesta lähtien, joten kirjoja on aina lainassa. Tällä hetkellä lainassa on vielä ystävän kirjasarja, jonka hän antoi viime syksynä luettavaksi. Sarja on Anni Blomqvistin uskomattoman upea Myrskyluoto-sarja. Ystäväni lukee sarjan joka kesä kesälomallaan.

 

6. Kirja, jonka näkeminen kirjahyllyssä tuo sinulle erityistä iloa

Kirja on Robert James Wallerin Hiljaiset sillat. Kirjan olen saanut lahjaksi ihmiseltä, joka oli joskus menneisyydessä rakas, mutta sitten tuli vaikeuksia, aivan kuin tässä kirjassa. Näin marraskuussa kirjasta tehdyn musikaalin Turun teatterissa. Taisin itkeä koko esityksen ajan. Kirjojen avulla voi käsitellä omia tunteita. Tähän kirjaan liittyy niin paljon rakkautta, tunteita ja muistoja, että se on erityisen tärkeä kaikin puolin.

 

7. Kirja, joka käsittelee kiehtovaa aihetta

Eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin Hovitanssija lumosi minut 1800-luvun Koreaan sijoittuvalla kirjallaan, jossa kerrottiin kuninkaan hovin nimettömästä hovitanssijasta, johon ranskalainen lähettiläs rakastui.

 

8. Kirja, joka on kuvitettu

Minulla on aikamoinen määrä kuvitettuja lastenkirjoja. Myös puutarhakirjat ovat kuvitettuja ja niitäkin on kertynyt tosi paljon. Taidekirjoista voisin mainita Edelfelt Pariisissa teoksen, sillä sen kansikuva on suorastaan ihastuttava. Miten ihana ilme mallilla onkaan. Kirja on täynnä Edelfeltin tauluja.

 

9. Kirja, jonka kansi puhuttelee sinua

Kansikuvat ovat minulle tosi tärkeitä. Yllä mainitujen Hovitanssijan ja Edelfelt Pariisissa teosten kansikuvat ovat puhutelleet kauneudellaan. Mia Kankimäen teoksen Naiset joita ajattelen öisin kansikuva on niin vahva, ja tunnistan itseni kuvasta. Kirja on minulle voimakirja.

 

10. Kirja, jonka hahmolla on kiinnostava kehityskaari

Margaret Atwoodilla on taito kirjoittaa uskomattomia kehityskaaria henkilöhahmoilleen. Voisin mainita Orjattaresi ja Testamentit, jotka ovat hyvin pelottavia ja suorastaan karmeita, mutta samalla erittäin kiinnostavia dystopioita. Please, antakaa Nobel ja äkkiä Margaret Atwoodille.

 

11. Kirjailija, jonka kirjoja sinulla on useampi

Kirjahyllystä löytyy Mauri Kunnaksen, Kirsi Kunnaksen, Tove Janssonin, Heli Laaksosen, Tommy Tabermannin, jne. useita kirjoja. Tähän kohtaan voisin nostaa suomalaisen naiskirjailijan, jonka kirjoja fanitan: Sofi Oksanen.

 

12. Kirja, joka on kaukana mukavuusalueeltasi

Heikki Turusen Kivenpyörittäjän kylä. Yritin kerran lukea, mutta yritän vielä toisenkin kerran. 

 

13. Kirja, jonka olit unohtanut omistavasi

Niitä yllätyksiä tulee jatkuvasti, kun pengon kirjakasoja, että tuokin täällä on. Kun tein tätä tagia, huomasin, että hyllyssä on esim. Keltin uni ja  Abessinialaiset kronikat vallan lukematta. Samoin on yllätys yllätys Irlantilainen tyttö ja Saision Signaali lukematta. Pitäisköhän pitää lainaustaukoa kirjastosta ja lukea vain omia kirjoja. Alkaa hävettään tämä kirjojen hamstraus.

 

14. Kirja, jonka nimestä tykkäät paljon

Tämäkin on helppo, sillä kirja on Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa. Kinnunen on yksi lempparikirjailijoistani jo sen vuoksi, että hän on kotoisin samoilta seuduilta kuin minäkin, Koillismaalta. Hänellä on tarinointikyky hallussaan ja miten uskomattoman kaunista suomen kieltä hän kirjoittaakaan. Minä nautin. Kinnusen kaikki kirjat löytyvät kirjahyllystä. Ei kertonut katuvansa on mahtava naisista kertova kirja, oikea voimakirja.

 

15. Kirja, jonka haluat nostaa esille muuten vaan

Karin Smirnoffin Lähdin veljen luo koukutti minut välittömästi. Smirnoff on kirjoittanut trilogian Jana Kiposta, joka lähti veljensä luokse Pohjois-Ruotsiin, jossa ei ollut käynyt sen jälkeen, kun...

Kirjasarja koskettaa huikealla tragikoomisuudellaan, enkä tiennyt itkisinkö vai nauraisinko, joten tein kumpaakin. Suupielet korvissa ja naama kyyneleitä ja räkää täynnä. Aivan mahtava trilogia, johon kuuluu teokset Viedään äiti pohjoiseen ja Sitten menin kotiin.

 


 

Lopuksi kukkailoa Turun Puutarhamessuilta viime viikonlopulta. 💙💛

17 kommenttia:

 1. Olipa kivaa lukea sunkin vastaukset tähän haasteeseen!

  Et kai vaan oo Taivalkoskelta kotoisten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura. Äitini oli Taivalkoskelta kotoisin ja siellä oli meidän perheen kesämökki. Kävin siellä viime kesänä pitkästä aikaa.

   Poista
 2. Voi miten kiva haaste tämäkin. Pidän mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostuit. Tulen lukemaan vastauksesi :)

   Poista
 3. Kiva että teit tämän, näitä on hauska lukea! Katja Ketun Kätilö on jäänyt lukematta, mutta kun mainitsit murteen, niin alkoi kiinnostamaan. :D Lapin murretta siis ilmeisesti? Sitä harvoin tulee kirjoissa vastaan kyl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja Ketun Kätilö kertoo Lapista, joten Lapin murretta taitaa kirjassa olla. En tiedä mistäpäin Lappia. Kirjabloggaajat valitsivat Kätilön parhaaksi kirjaksi ilmestymisvuonnaan, joten se jo kertoo, miten hieno kirjan tarina on. Pidin siis kirjasta valtavasti <3

   Poista
 4. Kattava ja kiinnostava listaus, jossa muutamia yhtymäkohtia ryyditettynä upeilla tulppaanimerillä:)
  Samanlaisin lukuhistorioin on menty: lapsuudesta lähtien kirjat ja heti kun kynnelle kykeni kirjasot kuuluneet elämääni samoin kuin edelleen kodin kaksi täpösentäyttä kirjahyllyä, jotka eivät välisiivouksilla jostain kumman syystä lainkaan hupene:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Lukeminen on mahtava harrastus. Näin keväisin jokin siivouskärpänen yrittää vinkata, että kirjahyllyt tarvitsisivat siivousta ja järjestämistä. Kirjoilla on taipumusta myös vaeltaa ja järjestää itsensä pinoihin.

   Poista
 5. Tämä on kiva tagi, ja vastauksiasi oli mukava lukea. Minä sain Kivenpyörittäjän kylän luetuksi jo silloin, kun se ilmestyi, vaikka ei se minunkaan mukavuusalueellani ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit :) Onneksi olkoon Kivenpyörittäjän lukemisesta. Minulle se taitaa olla liian raskas kivi. Paljon mukavampi on lukea kirjoja, joista tykkään.

   Poista
 6. Kiva kun teit tän, näitä on hauska lukea. :) Alkoi kiinnostaan tuo Katja Ketun Kätilö. (Mää yritin kommentoida tuossa aikaisemmin, mut en oo yhtään varma et menikö se läpi. 😅)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenny hauskasta tagista :) Kommentit tulevat minulle ensin hyväksyttäväksi. Joskus on ihan outoja kommentteja, joten pakko oli siirtyä tuolle linjalle, että kommentit eivät näy suoraan.
   Lukuiloa Kätilön seurassa :)

   Poista
  2. Juu mää jotain itse sähläsin siinä, niin jäi kummittelemaan, että lähetinkö minä edes sitä. Näköjään lähetin! :)

   Poista
 7. Hieno haaste, sinulla pitkälle ajateltuina nämä kirja-asiat. 🌹 Kylläpä kirjoitit mainiosti kohdan 15. 💚 Eniten nautin kohdasta 6 kun aloin ajatella omia kirjojani ja mitä suloisia tunteita ne herättävät 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 💚 Minäkin tykkään tunteista. Taidan olla tunneihminen 🌹 ja ainakin tykkään lukemisesta ja kirjoista 💕

   Poista
 8. Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarja on upea, olen sen joskus lukenut, mutta voisi lukea uudelleenkin. Juhani Ahon Rautatie on mainiota kerrontaa, muuten mainitsemissasi kirjoissa ei ole juurikaan minulle tuttuja teoksia, paitsi nimiä toki tunnistan. Abessinialaiset kronikat herättää nimenä mielenkiintoa. Täytyykin tutkia, mistä se kertoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino kommentista :) Jännä juttu se, että miten kiinnostua lukemaan jokin kirja. Toisinaan kiinnostun kansikuvista, toisinaan kirjan nimestä. Tuo Abessinialaiset kronikat on minustakin nimenä vallan mainio.

   Poista