keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Jeanette Bergenstav: Syntiuhrit

 


Minun taakkani kevenee kuitenkin joka kerta hivenen, kun jaan oikeutta. He ovat minun uhrejani. Minun syntiuhrejani.

Ruotsalaisen Jeanette Bergenstavin esikoisdekkari Syntiuhrit aloitti todella kiinnostavan uuden dekkarisarjan, jonka päähenkilönä toimi freelance-toimittaja Jennifer Sundin. Jennifer oli vammautunut ja kulki kainalosauvojen varassa ja kovien kipujen vuoksi käytti vahvoja kipulääkkeitä. Hän asui poikansa kanssa isän omistamassa veneessä. Jennifer joutui kaikenlaisiin kiipeleihin kirjan tarinassa, joista selvisi aina lopulta, mutta jännitystä piisasi. 

"Tukahduta tunteet, havainnoi, kuvaa, kirjoita!"

Jennifer oli tehnyt voimiensa mukaan pieniä haastattelujuttuja paikallislehteen. Eräällä juttukeikalla hän kohtasi jututettavat kuoliaaksi tapettuina, ja silloin heräsivät entisen rikostoimittajan vaistot eloon. Kuinka ollakaan surmapaikalta löytyi myös rahakassi. Arvaa, ottiko Jennifer kassin mukaansa, ennen kuin poistui paikalta odottamaan poliiseja?

Kirjan kuvioissa pohdittiin motiiveina mm. jengirikollisuutta sekä maahanmuuttajiin kohdistuvaa rasismia, mitkä molemmat ovat lisääntyneet kovasti Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa, myös Suomessa. Motiiveja haettiin myös henkilöiden suhteista esim. mustasukkaisuutta, kostoa jne. Eipä aikaakaan, kun uhrimäärä kasvoi ja motiiveja alettiin etsiä laajemmin. Jennifer teki yhteistyötä poliisin kanssa ja siinä samalla omia tutkimuksiaan ja rikosjuttujaan lehtiin.

Sitten tuli seuraava shokki. Jääkylmä vesi.

Kirjan kannessa mainostetaan, että kirja on häikäilemätön, mutta mielestäni vain kirjan pahis oli sitä. Ja se pahis tavataan varmasti muissakin sarjan kirjoissa. Pahiksesta sen verran, että huomasin heti kuka oli ikävien rikosten takana, mutta Jenniferillä meni kirjan loppuun saakka, ennen kuin totuus valkeni. Mutta uskoisiko kukaan sitä, minkä Jennifer vain tiesi? Rikollinen oli todella ovela, häijy ja täynnä kostonhimoa. Ja hän jatkaa röyhkeitä rikoksiaan aika varmasti myös seuraavassa sarjan osassa.

Jeanette Bergenstavin esikoisdekkarissa, Syntiuhrit, on yllättävän terävä päähenkilö ja röyhkeä rikollinen. Tapahtumissa seikkaili mukana myös ihana karvainen collie nimeltään Coblin. Suosittelen.

 

Jeanette Bergenstav, Syntiuhrit *****

suom. Hanni Salovaara

Minerva Crime 2023

s. 428

Syndoffer 2021

Dekkari

Jennifer Sund-dekkarisarja 1. osa

 

10 kommenttia:

 1. Päähenkilö vaikuttaa erikoiselta. Kiinnostavalta.
  Samaten kiinnostaa motiivien etsiminen, profilointi yms.
  Jengit ja rasismi ovat tätä päivää, koko ajan otsikoissa ja mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päähenkilö on kyllä tosi hyvä. Jengit ja rasismi ja sen lisäksi kiusaaminen ovat kyllä kaikkien tiedossa tällä hetkellä. Järkyttävää, miten paljon nuorisorikollisuus on noussut ja varsinkin nuorisoväkivalta. Lapsilta viedään puhelimet ja vaatteet päältä ja hakataan ja kaikki kuvataan nettiin. Kuulostaa jo niin pahalta, että muilllekin kuin poliiseille pitäisi silmät avautua, ja tarttis tehdä jotain!!!

   Poista
  2. Nimenomaan tuo että kuvataan nettiin on surettanut ja suututtanut minua. Halutaan näyttää "sankariteko" maailmalle tai häpäistä uhri. Tämä suuntaus pitäisi pysäyttää.

   Poista
  3. Uskonpa, että noihin nettifilmeihin pystytään vaikuttamaan tosi paljon. Nettipoliiseja on jo, mutta suuntaus on niin hälyttävä ja laajaksi levinnyt, että tarvitaan somessa liikkuvien muidenkin aikuisten ihmisten puuttumista asiaan. Videolinkeistä pystyy tekemään hälytyksen ja sen pitäisi olla todella helppoa.

   Poista
 2. Minusta tämä oli hyvä kirja ja innolla odotan seuraavaa osaa!

  VastaaPoista
 3. Kylläpä ruotsalaisia dekkareita vain putkahtelee! Joskus mietin, että mitenkähän niille kaikille riittää lukijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkareita taidetaan lukea kaikista eniten, joten lukijoita ja kuuntelijoita riittää. Ruotslaisia dekkareita kyllä putkahtelee ihmeen paljon myös suomennettuna.

   Poista
 4. Kyllä Ruotsista tulee jatkuvasti tasokkaita dekkaristeja. Tämän laitan lukulistalle, kuulostaa niin kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Lukujännitystä kirjan parissa toivoo hän ;)

   Poista