perjantai 17. maaliskuuta 2023

Colleen Hoover: Se päättyy meihin

 


Kun istun tässä Bostonin katujen yllä toinen jalka reunamuurin yli heitettynä ja katselen alas kahdennestatoista kerroksesta, en voi olla miettimättä itsemurhaa.

Yhdysvaltalaisen Colleen Hooverin teos Se päättyy meihin, kertoi rakkaustarinan. Nuori Lily oli kirjan alussa bostonilaisen kerrostalon katolla mietiskelemässä. Ei hän omaa itsemurhaa miettinyt, eikä isänsä kuolemaa, jonka hautajaiset oli olleet samana päivänä, ainakaan murhemielellä. Isä oli ollut ikävä ihminen. Kirja kertoi perheväkivallasta. 

Rakas Ellen, 

jos minulla olisi pyssy tai puukko juuri nyt, minä tappaisin isän.

Lily oli kirjoittanut nuorena päiväkirjoja, ja loukattuaan jalkansa, hänelle tuli aikaa lukea niitä. Päiväkirjoista nousi esille inhottava kotielämä, josta ei saanut puhua ulkopuolisille mitään. Lilyn elämään tuli vaihtelua, kun naapurin autiotaloon tuli asukas, josta hän sai hyvän ystävän.

Menen kouluun joka päivä ja valitan siitä mielessäni suurimman osan ajasta, mutta en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että joillekin koulu saattaa olla ainoa koti. Ainoa paikka, mihin Atlas voi mennä ja mistä hän tietää saavansa ruokaa.

Lilyn ystävä oli koditon. Yhdysvalloissa on valtavasti kodittomia ihmisiä vauvoista vanhuksiin. Suomalainen sosiaaliturva on siellä vain unelmaa. Laitoksia ja sijaiskoteja löytyy kyllä nuorille, mutta Atlas ei halunnut mennä semmoiseen, koska oli jo 18-vuotias. Luultavasti suomalaisistakin laitospaikoista ja sijaiskodeista löytyy puutteita ja rikkeitä. 

Ei jokainen koditon ole koditon omasta tahdostaan, vaan siksi, koska apua ei riitä kaikille.

Colleen Hooverin teoksessa Se päättyy meihin on erittäin tärkeitä teemoja rakkaustarinan lisäksi, kuten perheväkivalta ja kodittomuus. Perheissä on totuttu olemaan hiljaa väkivallasta. Mutta väkivallan jäljet näkyvät terveydenhuollossa ja huostaanotoissa. Niitä jälkiä näkyy oppilaissa ja päiväkodin lapsissa. Niitä jälkiä hoidetaan terapiassa, jos on varaa.

Colleen Hooverin Se päättyy meihin vei syvälle rakkauselämän kipeimpiin salaisuuksiin.

 

Colleen Hoover, Se päättyy meihin

suom. Sirpa Parviainen

Wsoy 2023

s. 418

It Ends with Us 2016

Rakkauskirja

Perheväkivalta

Kodittomuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti