lauantai 1. huhtikuuta 2023

Antti Tuuri: Lakeuden kutsu

 


Muistelin taloa asutun vielä kuusikymmentäluvulla. Nyt näin ikkunoiden päälle naulattujen lautojen raoista, että kaikki pihanpuoleiset ikkunat lautojen alla oli ammuttu hajalle, ja luodin reikiä oli laudoissa ja ikkunanpielissäkin: perukalla kulkivat syksyisin metsämiehet.

Antti Tuurin Finlandia-palkittu Lakeuden kutsu kertoi yhdestä kesäisestä päivästä vuonna 1996. Tuona päivänä kirjan päähenkilö Erkki Hakala kiersi tapaamassa sukulaisia ympäri pitäjän ja kuskasi heitä milloin minnekin amerikanraudallaan. Siinä sivussa juotiin kahvia niin paljon, että ihan hirvitti. 

Tuohon päivään sisältyi yllättävän paljon tapahtumia, kuten konkurssikypsän metallitehtaan osto ja vaimon tapaaminen monen vuoden erossa asumisen jälkeen. Tässäpä kesäinen veijaritarina, josta rivien välistä voi lukea myös yhteiskunnallisia kannanottoja 90-luvun elämänmenosta.

Anoppi toivoi, että sellainen päivä kuitenkin joskus koittaisi, että hän voisi anteeksiantoa harkita, oman autuutensa takia, ettei siinä vihassaan hautuumaalle joutuisi menemään, mutta se ei uskonut sen päivän olevan tänään.

Erkki Hakala ei ollut anopin eikä muunkaan vaimon suvun suosiossa. Hänellä oli kuitenkin lapsi, jota ei ollut nähnyt vuosikausiin, mutta myös vaimo olisi sellainen nainen, jonka kanssa viihtyisi vielä pitempäänkin. Kirjasta voit lukea, miten vuosien eron jälkeen tapaaminen Kaisun ja muiden sukulaisten kanssa sujui.

Laina väitti sellaisiakin puheita kuulleensa, että olin Amerikassa etsiskellyt aika ahkerasti uutta klimppisopan keittäjää itselleni, kämpilläni Lake Worthissa oli kerrottu monenkin käyneen keittonäytteitä antamassa. En ruvennut Lainan kanssa niistä keittäjistä puhumaan, vaikka näinkin, että sen kovasti teki mieli.

Lakeuden kutsu päätti Antti Tuurin Pohjanmaa-sarjan, jonka aiemmat osat ovat nimeltään: Uusi Jerusalem, Maan avaruus, Talvisota, Pohjanmaa, Ameriikan raitti. Erkki Hakala palasi kirjassa takaisin Suomeen, josta oli paennut vuosia sitten verottajaa pakoon. Suomi oli liittynyt Euroopan Unioniin ja kaikenlaisia muitakin muutoksia oli tapahtunut vuosien varrella. Äiti oli joutunut palvelutaloon ja häntäkin piti ehtiä tapaamaan päivän aikana.

Antti Tuurin Lakeuden kutsu kertoi pohjanmaalaisesta kesäpäivästä, jossa sattui ja tapahtui kaikenlaista. Viihdyin, nauroin välillä makeasti ja luin parhaimmat kohdat miehelleni ääneen.

 

Antti Tuuri, Lakeuden kutsu

Suuri Suomalainen Kirjakerho 1998

s. 286

Ilmestyi ensim. kerran 1997

Finlandia-palkinto 1997

Pohjanmaa-sarja 6. osa

 


2 kommenttia:

  1. Tuuri on hyvä kirjailija ja tämän itsekin luin taannoin (bloggaus ilmestyy tänä vuonna),

    VastaaPoista