perjantai 21. huhtikuuta 2023

Luca Crippa ja Maurizio Onnis: Tyttö Kiovasta

 


Tiikeri oli loukussa.

Ensimmäinen räjähdys oli tuhonnut sen tarhan kävelyreitin, ja siitä lähtien eläin kiersi yhtä ja samaa kehää, tamppasi yhä kiihtyvällä vauhdilla polkua lumeen. Se päästi surumielisen, kumean jylinän, tuskaisen valituksen, joka kumpusi kuin syvältä maan uumenista ja sekoittui hälytyssireenien kumuun ja ulinaan. 

Luca Crippan ja Maurizio Onnisin teos Tyttö Kiovasta kertoi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Teoksen keskiössä oli perhe, johon kuului 10-vuotias Alisa, isä, äiti ja ukki. Perhe asui Kiovassa, mutta sieltä oli lähdettävä pian pakoon yltyviä pommituksia. Matkalle lähtivät Alisa, äiti ja ukki. Lopulta pakomatkaa tekivät Alisa ja ukki. Tyttö Kiovasta on hyvin traaginen kertomus pienestä perheestä sodan jaloissa. 

Toinen raketti oli osunut merihanhien häkkiin, lintupaviljonkiin, joka oli ollut koko Euroopan ylpeys. Nyt rakennuksen seinustaa koristi rivi rypälepommeja.

Alisa ja ukki matkasivat kävellen kohti Puolaa. Matkan varrelle oli perustettu yöpaikkoja pakolaisille. Hekin olivat pakolaisia ja tarvitsivat yöpaikkoja, ruokaa ja peseytymispaikkoja. Matkan varrella he näkivät ihmisiä, joita sota ei ollut vielä koskettanut, mutta se läheni uhkaavasti ja saavutti heitä. Pommikoneet lähenivät. Joka puolella oli merkkejä sodan läsnäolosta. Pakolaisia oli joka puolelta Ukrainaa liikkumassa kohti turvaa. Myös syöpäsairaat ja muut vakavasti sairaat liikkuivat kohti turvaa, sillä Venäjä tuhosi järjestelmällisesti myös Ukrainan sairaalat.

Pommitusten varjossa oselottinaaras synnytti poikasen, ja hetkeä myöhemmin myös pikkuinen sarvikuono näki päivänvalon. Se sai nimekseen Kiova. 

Luca Crippan ja Maurizio Onnisin teos Tyttö Kiovasta on tositapahtumiin pohjautuva koskettava tarina pienen tytön vaelluksesta sodan keskellä kohti turvaa. 

 

Luca Crippa ja Maurizio Onnis, Tyttö Kiovasta

suom. Katja Kärkkäinen

Like 2023

s. 254

La bambina di Kiev 2022

Ukraina

Sotapakolaiset 

 


 

8 kommenttia:

 1. Kirja todella tärkeästä aiheesta. On kauheaa, että sota vain jatkuu.
  Mukavaa viikonloppua kuitenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista ja toivotan hyvää alkavaa viikkoa ja lukuiloa :)

   Minustakin sodan jatkuminen on kamalaa. Myös muualla maapallolla on tilanteet kurjistuneet esim. Sudanissa. Toivottavasti siellä ei puhkea sota.

   Poista
 2. Onpa kiinnostavan tuntuinen ja tärkeä kirja. Lailtan tämän lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella tärkeä kirja. Ukrainan sota nousi esille pakolaisten näkökulmasta.

   Poista
 3. Tämä kirja on ollut minunkin lukusuunnitelmissani. Viime aikoina en ole saanut luettua kovin paljon, mutta pidän edelleen kirjan mielessä. Varmasti koskettava tarina. Itse luin talvella ukrainalaisen tytön päiväkirjan, sen nimi taisi olla Ette tiedä mitä sota on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin lukea vielä tuon mmainitsemasi kirjan. Toivottavasti vielä lukuinnnostus palaa.

   Poista
 4. Kylläpä ukrainalaisissa kirjoissa tai ainakin näissä suomennetuissa on kovin läsnä sota ja kärsimys. Varasin kirjastosta Jevhenija Kuznjetsovan kirjan Kysykää Mialta, jonka pitäisi kai olla aika tavallinen kirja. Jotain kuitenkin pitää löytää Helmetin Ukraina-kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysykää Mialta on ihanan kesäinen tarina ennen sotaa, eikä siihen ole mitään viittauksia. Uskon, että pidät Kysykää Mialta teoksesta.

   Poista