keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Jørn Lier Horst: Hiljainen meri

 


Purjevene keinahteli kapeassa lahdessa. Isopurjeen puomi kääntyili äänettömästi puolelta toiselle venee liikkeiden tahdissa. Äkillinen tuulenpuuska ravisteli etupurjetta ja vene kääntyi ankkuriköyden varassa.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin uusin William Wisting-sarjan suomennettu dekkari nimeltään Hiljainen meri uppoutui kansainvälisten rikosten tutkintaan, joita joku poliisissa selvästi peitteli. Syyskuinen meri Norjan Stavernissa oli kauneimmillaan, kun rikostutkija William Wisting löysi kalastuskaverinsa kanssa yksikseen jätetyn purjeveneen. Silminnäkijöiden mukaan, vene oli jätetty tuuliajolle. Jotain outoa veneessä oli tapahtunut, joten Wisting tilasi paikalle teknisen tutkinnan. 

Mies oli aseteltu portaille. Hän makasi kylkiasennossa, joka Wistingille oli opetettu vuosia sitten ensiapukurssilla. Miehen asento, käsi siististi posken alla, sai Wistingin hätkähtämään jo ennen kuin hän huomasi veren, jota alkoi tihkua siteenä käytetyn paidan läpi.

Stavern on pikkukaupunki, joten uusi rikostutkinta laajeni hetkessä niin suureksi, että rikostutkijoiden aika ei riittänyt millään selvitystyöhön. Lisäksi esimiehet vähättelivät rikostapahtumia, eivätkä muka nähneet yhtymäkohtia tapahtumien välillä. Mutta Wisting työkavereineen näki. Siispä he tutkivat rikoksia hiljaisuudessa ja täydellä teholla, kunnes mukaan otettiin uusi tutkinnan johtaja, ja Wisting passitettiin Espanjaan.

Parin päivän Espanjan reissu ei Wistingiä hidastanut, vaikka tutkittava kohde räjähti tuusan nuuskaksi. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, ja Wisting ratkaisi rikokset, joita ylin poliisijohto oli peitellyt kaikin tavoin, mutta pahin oli vielä edessäpäin. 

Jørn Lier Horstin dekkarisarja on hurjan hyvä kaikkine juonenkäänteineen, ja Hiljainen meri on sarjan kirjoista parhaimpia. Tykkään tosi paljon kirjan poliisityön ja muun elämän yhteensovittamisen kuvauksista. Tykkään tosi paljon charmikkaasta päähenkilöstä, jolla ei ole ollut ongelmia esim. päihteiden kanssa. Tykkään varsinkin siitä, että kirjoissa syödään normaalisti. Jørn Lier Horst on itse poliisi, joten uskoisin, että rikostutkinta on aika todenperäisesti kuvattu. Ja mukana matkassa oli tietenkin, yhtä päättäväisenä kuin isänsä, toimittajatytär Line. 

Jørn Lier Horstin dekkarissa Hiljainen meri oli Norjan Stavernissa vauhtia ja vaarallisia tilanteita jälleen kerran.


Jørn Lier Horst, Hiljainen meri *****

suom. Päivi Kivelä

Otava 2023

s. 301

Når havet stilner 2006


Horst Jørn Lier: Hylkiöt 

Horst Jørn Lier: Tulikoe 

Horst Jørn Lier: Luolamies 

Horst Jørn Lier: Koodi 

Horst Jørn Lier: Avaintodistaja

Horst Jørn Lier: Pimeä laskeutuu 

Horst Jørn Lier : Kadonnut Felicia

 

 

6 kommenttia:

 1. Horst ja Wisting ovat rautainen pari! olen suuresti tykästynyt Horstin tasapainoisiin ja kauniisti kirjoitettuhin dekkarehin, ja tämäkin on koht'siltään tulossa:)
  Kaksikon seurassa tuntee olevansa dekkaririntamalla kotonaan, kiitos myös Horstin vankan poliisitaustan suoman aitouden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, mikä rautainen pari, aivan huippupari!!! Kritisoin vain sitä, että miksi käännösjärjestys on niin omituinen. Lukisin tietysti dekkarisarjan siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu.
   Eikä sarja ole liian väkivaltainen eikä raaka. Sekin on plussaa :)

   Poista
 2. Pikkukaupunki ja meri, otolliset murhakirjan tapahtumille.
  Kuulostaa jotenkin tervehenkiseltä kerronnalta ja tarinalta. 🙂
  Hyvä jos ei ole raakuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä sarja on hyvinkin tervehenkinen. Näitä lukee ihan mielikseen. Tykkään dekkareista, mutta en väkivaltakuvauksista. Näissä etupäässä tutkitaan rikoksia, jotka ovat jo tapahtuneet. Kirjailija on itse poliisi, joten hän kirjoittaa hyvin uskottavaa tekstiä.

   Poista
 3. Joo, minäkin tykkään tästä sarjasta. https://kuunneltua.blogspot.com/2023/03/jrn-lier-horst-hiljainen-meri.html

  VastaaPoista