lauantai 15. huhtikuuta 2023

Kerstin Ekman: Tapahtui veden äärellä

 


Nukkuessaan hänellä oli haulikko ulottuvillaan. Sänky oli irti seinästä ja ase oli sängyn ja seinän välissä. Pieni naiselle sopiva haulikko. Espanjalainen Sabela. Patruunat olivat kelloradion takana. Häneltä vei kaksikymmentäkaksi sekuntia taittaa haulikko ja työntää panokset piippuun. Hän oli harjoitellut ja ottanut aikaa. Mutta koskaan hän ei ollut joutunut tosissaan lataamaan asetta.

Ruotsalaisen Kerstin Ekmanin psykologinen rikoskirja Tapahtui veden äärellä sai ilmestymisvuonnaan 1993 August-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Onhan tämä sen verran upea tarina, että en ihmettele yhtään, että se on palkittu. Kirjan tarina sijoittui kahdeksantoista vuoden aikahaarukkaan 1970-1990-lukujen Svartvattnettiin, Pohjois-Ruotsiin.

Juhannusaattona kohta kahdeksantoista vuotta sitten. Helle. He tulivat Östersundiin junalla. Sen hän tiesi. Mutta millä lailla hän sen tiesi?

Kirjan alkupuolen kertojina toimivat Annie, Birger ja Johan. Annie oli houkuteltu aloittamaan uusi elämä eräässä kommuunissa kaukana erämaassa. Tuo juhannusaatto jäi ikuisesti vaivaamaan hänen mieltään, sillä etsiessään kommuunia pienen tyttärensä kanssa, hän päätyi rikospaikalle. Tuo rikos ei selvinnyt hänen elinaikanaan. 

Hän kuulosteli tarkkaan moottorinääniä ennen kuin lähti piilostaan. Sitten hän lähti karjamajanpolkua pitkin puolijuoksua ylämäkeen. Ei hän oikein tiennyt minne oli menossa. Poispäin kylästä joka tapauksessa.

Kylää hallitsi perhe, jossa oli useampi poika. Perheen isä oli jo nuoresta asti ollut väkivaltainen ja tehnyt rikoksia, joista vaiettiin ja joista ei juuri saanut tuomiota. Pojat olivat samanlaisia väkivaltaisia öykkäreitä. Uusimman väkivaltateon jälkeen nuorin poika karkasi kotoa. Kun hän seuraavan kerran ilmestyi kotikyläänsä, oli kulunut kahdeksantoista vuotta. Annie tunnisti miehen pojaksi, jonka hän oli nähnyt juhannusaattona metsässä. Nyt tuo mies seurusteli hänen tyttärensä kanssa.

Kerstin Ekman syventyi kirjassaan Tapahtui veden äärellä varsinkin perheteemoihin, joihin hän toi lisäväriä luonnon keskellä elävällä kommuunilla, kyläyhteisöllä ja päähenkilöidensä monipuolisella esittelyllä. Kahdeksaantoista vuoteen sattui kaikenlaista tapahtumaa Svartvattnetin kylässä. Annie toimi opettajana, josta koko kylä juorusi, mutta mitä? Uskon, että viihdyt kirjan parissa tai sitten tv-sarjan parissa, jonka ensimmäinen osa nähtiin pääsiäisenä. Hyvät näyttelijät ja hyvä alku sarjalle.

Kerstin Ekmanin Tapahtui veden äärellä on tummasävyinen kyläyhteisötragedia Pohjois-Ruotsista.

 

Kerstin Ekman, Tapahtui veden äärellä ***** 

suom. Oili Suominen

Keltainen Kirjasto 2022

s. 580

Händelser vid vatten 1993

Ensim. suomenkielinen teos ilmestyi 1994 Otavan julkaisemana.

Psykologinen rikoskirja

August-palkinto

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto

 

8 kommenttia:

  1. Katsoin koko sarjan yksi osa per päivä heti, kun se tuli Areenaan. Se on vaikuttava. Täytyy pitää vähän taukoa ennen kuin luen kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oli pakko lukea kirja, ennen kuin sarja alkoi telkkarissa. Kirja oli upea kokonaisuus. Jännityksellä odotan, että mitä siitä on nostettu tv-sarjaan. Taidan lukea Ekmanilta muitakin kirjoja.

      Poista
  2. Oo! Kiinnostaa! Laitoin ton tv-sarjan talletukselle. Haluan kyllä lukea tän kirjankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on kyllä mahtava. Lukuiloa ja aurinkoista sunnuntaita :)

      Poista
  3. Olisi kamalaa elää jatkuvassa pelossa. Onneksi dekkarin mukana voi jännittää kivasti ja turvallisesti. Sitten "pääsee pakoon".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä dekkarissa on ruotsalaista elämää 1970-luvulta 1990-luvulle ja paljon Pohjois-Ruotsin luontoa. Annie oli opettaja, joten kirjassa on myös sen ajan pedagogiikasta ja opettajuudesta ajatuksia. Kirja on aika moniulotteinen, kuten elämä itse. Ehkä kirjan tarina on se, että kuka tahansa voi tehdä rikoksia.

      Poista
  4. Luin juuri Ekmanin Suden jäljen ja pidin siitä. Siksipä taidan lisätä tämän lukulistalleni, vaikka jossain määrin rankalta kuulostaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli erikoinen, koska tässä oli se lahko, jossa Anni asui tyttärensä kanssa nuorena. Uskon, että viihdyt kirjan parissa.

      Poista