torstai 13. huhtikuuta 2023

Jevhenija Kuznjetsova: Kysykää Mialta


 

Pensaikon peittämään luuserien turvapaikkaan he tulivat aina, kun muukaan ei auttanut. Siihen ei tarvittu murhenäytelmiä - joskus vain tuntui, että kaikki on sumussa eikä tietä näy. Silloin koitti suojan aika.

Ukrainalaisen Jevhenija Kuznjetsovan Kysykää Mialta on aivan vastustamattoman ihana kesäkirja. Kirjassa on kesä ja sisarukset Mia ja Lilia matkasivat koko kesäksi isoäitinsä luokse maalle. Isoisä oli jo kuollut, mutta suvun matriarkka, aivan ihastuttava Teodora oli jo melkein satavuotias, mutta hyvin pirtsakka ja eläväinen.

Siskokset olivat lähettäneet kirjeet miehilleen ja muille asianosaisille ja päättäneet pitkästä lomastaan, sillä he molemmat olivat tienhaarassa, ja tulevaisuuden päätöksiä piti tehdä. Mialla oli kaksi miesvaihtoehtoa, ja Lilian mies puolestaan halusi muuttaa koko perheen kanssa Australiaan. Päätökset olivat suuria ja vaativat turvallista paikkaa, missä asioita pystyisi pohtimaan rauhassa ja ajan kanssa. Ja mikä parasta, asioita pystyi pohtia siskon kanssa.

Delhin koneesta Marta tuli juuri sellaisena kuin siskokset hänet muistivatkin. Juuri sellaisena, ei tippaakaan muuttuneena. Marta mikä Marta. Mutta raskaana.

Turvapaikkaan tuli kesää viettämään myös siskosten serkku, Marta. Marta ei ollut käynyt mummonsa luona  seitsemään vuoteen. Jo oli aikakin tulla. 

Kaikki olivat pukeutuneet yöpaitoihin: Lilia omaansa, josta napit oli leikattu irti, Mia omaansa, jossa oli napit ja polvissa pitsiä, Marta punaiseen silkkiseen Victoria´s Secretistä ostettuun ja isoäiti taivaansiniseen, jossa oli pieni pöyheä lammas sydämen kohdalla.

Sitten talo alkoi täyttyä muistakin suvun jäsenistä, joista toiset jäivät pitemmäksi aikaa ja toiset lyhyemmäksi. Turvapaikassa tai paratiisissa kasvatettiin kurpitsoita, sekä karsittiin humalaa, vadelmia ja muuta kasvustoa, jotka peittivät talon sisäänsä. Ovi piti korjata ja uusi terassikin tuli lopulta valmiiksi. Kesäisiä puuhasteluja yhdessä suvun kesken.

Jevhenija Kuznjetsovan ihastuttava teos Kysykää Mialta vei kesälomatunnelmiin ukrainalaiselle maaseudulle.

 

Jevhenija Kuznjetsova, Kysykää Mialta *****

suom. Eero Balk

Aula & Co 2022

s. 217

Ukraina

Feelgood

Kesä 

 

8 kommenttia:

 1. Minulla on tämä varauksessa.
  Kirjan kansi on satumaisen suloinen. Ukraina on hedelmällistä maata, mikä tässäkin Teodora-mummon paratiisissa nousee esiin. Kunpa pääsisivät vapaaksi vainoajastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kansikuvasta. Sen lisäksi tykkään siitä, että kirja kertoi ajasta ennen sotaa. Miten ihanalta kaikki kuulosti. Ja kun vertaa tilannetta tähän päivään, koko maa on ollut taistelutantereena. Järkyttävä muutos hedelmällisestä maasta tämän päivän pommituksilla, ohjuksilla, paloilla ym. tuhotulla ja saastutetulla maalla. Ja ihmiset ja eläimet on tapettu ja kaikenlaista pahaa tehty heille. Ja mikä valtava rahamäärä tuohon kamalaan sotaan kylvetään. Ja sodan jälkeen tarvitaan valtavasti rahaa sodan tuhojen korjaamiseen. Jotkut eläimet ja linnut kuolevat sukupuuttoon sodan tuhoissa, eikä heitä saada mitenkään takaisin. Ihmisten kärsimyksen voi vain kuvitella. En pysty katsomaan sodan tuhoja tv:stä ja netistä. Mies seuraa joka päivä.

   Onneksi tämä kirja oli hyvin valoisa ja ihana perhekirja <3

   Poista
  2. Kyllä se kaikki vielä saadaan takaisin, ja koska Ukraina on iso maa niin siellä on paikkoja, joista sota on fyysisesti kaukana, joskin tietysti kaikkien mielessä.
   Sodan jäljet näkyvät monen sukupolven päähän ja korjaamine vie aikaa.

   Niin surullista, että tällaista tapahtui ja että tuhon aiheuttaja kaiken lisäksi on rajanaapurimme, josta meillä ei ole mitään iloa, vaan ainoastaan huolta ja pelkoa nyt ja hamaan tulevaisuuteen. Tämä sota paljasti totuuden, joka tästä lähtien pitää ottaa huomioon aina.
   Jos Venäjä ei tee kunnolla tiliä historiastaan edes tämän sodan päätyttyä ja osoita katumusta, se tulee olemaan epävaltio, jolle Eurooppa kääntää selkänsä. Ukrainan jälleenrakentamiseen sen sijaan tullaan satsaamaan paljon.

   Poista
  3. Onneksi niin moni maa on jo nyt rajoittanut kovasti yhteistyötään venäläisten kanssa. Muu ei auta. Nyt tarvittaisiin hyviä rauhanneuvottelijoita, jotta sota loppuisi Ukrainassa.

   Poista
 2. Minullakin on tämä lukulistalla. Onpa kiva kuulla, että kirja on valoisa, eikä ankea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on ihana lukea, hyvin valoisa ja sympaattinen tarina.

   Poista
 3. Vastustamattoman ihana kesäkirja tämä todella on, tykkäsin! Oli myös kiva lukea ihan tavallisesta elämästä Ukrainassa. Surullista vain, että tuollainen huolettomuus on heillä nyt kaukana menneisyydessä. Kunpa rauha voisi jo tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli ihana lukea tätä kesäkirjaa. Kirja loi samalla uskoa ja toivoa, että sodan jälkeen Ukraina olisi jälleen yhtä viljava ja rehevä ja ihmiset saisivat elää rauhassa. Toivotaan, että rauha tulee nopeasti <3

   Poista