sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Antti Palmroos: Keveitä askelia ja kelmintöitä

 


Keskitalvella 20. helmikuuta 1622 oli Viipurin raati jälleen kerran kokoontunut palvelemaan oikeutta, ynnä jakamaan niin viisauttaan kuin tuomioitaan kotikaupunkinsa asukkaille.

Antti Palmroosin mainio tietoteos Keveitä askelia ja kelmintöitä kertoi Viipurin oikeustapauksista vuosilta 1622-1632. Vuoden 1627 manttaaliluettelosta kävi ilmi, että Viipurissa oli tuolloin 289 taloutta, ja se oli hieman pienempi kuin Turun kaupunki tuohon aikaan. 

Viipurin 1590-luvulla rakennettu raatihuone silloisen torin varrella oli korkealle kivijalalle pystytetty isohko puurakennus. Siinä oli vanhaan tapaan alimpana tilava kellari, sitten viisi kauppapuotia omin, katoksin varatuin ovin ja seuraavassa kerroksessa raadin istuntosali sekä eräitä pienempiä huoneita. (Historoitsija J.W. Ruuth)

Historia on aina ollut lempiaiheeni ja se vaikuttaa olevan kirjailijankin lempiaihe, kun on malttanut tutkia tuon ajan tuomiokirjoja ja kääntää niiden rehevää tekstiä ruotsista suomen kielelle. Ensimmäisessä luvussa, joka on nimeltään Tappelukset ja muut lievemmät väkivallanteot, löytyy 25 erilaista oikeudenkäyntiä raatihuoneelta. Kaupunkilaiset kokivat verisiä loukkauksia, kun toiset haukkuivat tai kävivät päälle.

Toisessa luvussa, joka on nimeltään Miestapot ja murhatyöt, on viisi tuomion saanutta oikeudenkäyntiä. Luku kolme on nimeltään Huonomaiset naiset ja salavuoteudet. Siinä on 13 oikeudenkäyntiä, joista osa tuomioista oli Viipurista karkotuksia. Raastuvan kautta jouduttiin jopa menemään naimisiin, kun sulhaskanditaatti oli ensin luvannut mennä naimisiin ja pääsi sitä kautta makaamaan morsiamen kanssa. Sen jälkeen sulhanen perui naimiskaupan.

Koska sekä Heikki Tuomaanpoika että Elina Paavontytär ovat omien tunnustustensa perusteella syyllistyneet salavuoteuteen, maanneet yhdessä sängyssä ja suorittaneet täydelleen luvattoman sekä häpeällisen tekonsa, ynnä koska Heikki Tuomaanpoika - jonka vaimo yhä eli - oli vieraiden miesten läsnäollessa riiannut kyseistä hyvämaineista leskeä ja luvannut tälle avioliittoa...

Heikki tuomittiin menettämään henkensä, mutta Elinalle ei nähty syytä jakaa rangaistusta. Tuomio lähetettiin sellaisenaan hovioikeuteen jatkotarkasteluun. Monet muutkin miehet houkuttelivat naisia sänkyyn kanssaan. Salavuoteus oli kuitenkin laissa kielletty, ja huoruuden synnistä rankaistiin ankarilla sakoilla tai kuten Heikki menettämään henkensä, kun oma vaimokin oli vielä elossa.

Neljännessä luvussa puhutaan Muista siveysasioista, ynnä aviollisesta elämästä  seitsemässä eri oikeudenkäynnissä. Viides luku paneutui Petoksiin ja varkauksiin ja kuudennessa luvussa Ryssiin. Seitsemäs luku esitteli Vääpeli Simonssonin edesottamuksia. Kahdeksannessa luvussa esitellään Muut tapaukset, kuten Viipurin vuoden 1594 palon jälkiselvittelyt, Hevoskauppaa, Herrojen metkuja ja muita hullutuksia sekä Terva-afäärejä.

Pannu Palmroosin Keveitä askelia ja kelmintöitä esittelee kiinnostavasti 1600-luvun tositarinoita Viipurista. Olipa todella mielenkiintoista matkata historian siivin Viipurissa.


Antti Palmroos, Keveitä askelia ja kelmintöitä - Tarinoita 1600-luvun alun Viipurista

Kansikuva: Viipurin kaupunki 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa. 

Kuparipiirros Eric Dahlbergin teoksesta Suecia antiqua et hodierna.

Kirjokansi 2022

s. 133 + Tutkimusmetodeista 10s. + Henkilöluettelo 26 s. + karttakuva selityksineen 4s. + Lähteet + Lähdeviitteet 16s.

Historiallinen tietoteos

 

5 kommenttia:

 1. Onpas mielenkiintoinen kirja!
  Iloista pääsiäistä! 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli oikein antoisa ja kiinnostava historiallinen teos. On ne ennenkin osanneet ihmiset tehdä kelmintöitä.

   Poista
  2. Kiitokset toivotuksista näin jälkikäteen 💛

   Poista
 2. Viipuri on kiehtova paikka, sillä siihen liittyy niin paljon suomalaista historiaa ja siten erilaisia tunnesiteitä edelleenkin. Kiitos lukuvinkistä ja hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna toivotuksista 💛
   Oli tosi kiinnostavaa matkata Viipuriin ja 1600-luvulle. Onneksi nämä historialliset tapahtumat ovat säilyneet. Oli jännä lukea, miten lait ja rikokset ovat muuttuneet noista ajoista.

   Poista