tiistai 11. huhtikuuta 2023

Gu Byeong-Mo: Nainen ja veitsi

 


Myrkky kuuluu kaliumsyanideihin ja lamauttaa hermoston muutamassa sekunnissa verenkiertoon pääsystä, joten sitä on käsiteltävä varoen, etenkin kun hänen kätensä ovat viime aikoina alkaneet vapista.

Eteläkorealaisen Gu Byeong-Mon rikosromaani Nainen ja veitsi osui ja upposi. Yllä olevassa  lainauksessa kirjan päähenkilö nimeltään Sarvikynsi (peitenimi) puhdisti veitsestään myrkynjäämiä. Veitsellä ei tarvinnut paljoa tökätä, jotta myrkky menisi ihmisen elimistöön. Sarvikynsi oli siinä mielessä erikoinen nainen, että hän oli eläköitymässä oleva palkkatappaja. Tämä dekkari osuu varmasti lukijoihinsa ja uppoaa yhtä sulavasti kuin minuunkin.

Hän on kuullut Taisteluhärästä kehuja toimistopäällikkö Sonilta ja tarinoita Huoltenhälventäjältä viimeiset kolme vuotta, mutta nähnyt miehen korkeintaan neljä kertaa koko aikana. Tämä on härnännyt ja kiusoitellut häntä kuin omaa isoäitiään heidän ensitapaamisestaan lähtien.

Sarvikynsi teki töitä Tuholaistorjuja-firmassa. Siellä teki töitä myös Taisteluhärkä. Kolmekymppinen, tehokas palkkatappaja. Jostakin syystä Taisteluhärkä oli alkanut härnätä Sarvikynttä, ja aivan kuin Taisteluhärkä seuraisi häntä.

Sarvikynsi teki työtään nykyisin harvakseltaan. Rahat riittivät, riittäisivät eläkkeeksikin, ja riittivät koiran huolenpitoonkin. Sarvikynsi oli alkanut miettiä, että hän oli alkanut pehmetä. Aikaisemmin hän ei ollut välittänyt, yhtä henkilöä lukuunottamatta, kenestäkään muusta. Nyt hän hoiti koiraa ja muitakin ilmestyi hänen elämäänsä, joista piti huolehtia.

Sarvikynnellä oli vihollinen. Tuo vihollinen aktivoitui kirjan lopussa, ja lukijalle on tiedossa raju väkivaltainen ottelu. Tämä kirja ei siis ole pehmoisimmasta päästä, vaikka päähenkilö on seniori-ikää lähestyvä nainen. Huumoria kyllä löytyy. 

Hän ei enää tullut kipeäksi kaipauksesta. Hän oli alkanut vanheta.

Gu Byeong-Mon rikosromaani Nainen ja veitsi on vauhdikasta eteläkorealaista noir-menoa, olkaa hyvä.

 

Gu Byeong-Mo, Nainen ja veitsi *****

suom. Taru Salminen

Bazar 2023

s. 285

Koreankielinen alkuteos 2013

Rikosromaani

Etelä-Korea 


ps. Kiitokset Mummo matkalla-blogille mahtavasta lukuvinkistä.

 

12 kommenttia:


  1. Mukavaa, että tykästyit! Vieras kulttuuri, menoa ja meinikiä hyvällä verbaliikalla kirjoitettuna. Musta huumori puree ja pisteenä I:n päälle malliesimerkki siitä, että kokemuslisät eivät ole este sille, että veitsi vinhasti iskee ammatissa, jossa ei ikärasismia näemmä tunneta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailija on ottanut päähenkilökseen seniori-ikäisen veitsenheiluttajan, oikein ammattitappajan. Täytyy sanoa, että kirjailijalla on varmasti ollut hauskaa, kun hän on kirjoittanut tämän tarinan, sillä minulla ainakin oli tosi hauskaa, kun luin tätä.

      ps. Nuorempi sukupolvi on ottanut oikein muotiasiaksi tökkäillä toisiaan veitsillä, mikä on todella surullinen juttu. Se sattuu ihan oikeasti ja voi käydä todella pahasti.

      Poista
  2. Onpa kiinnostava kirja. Hienoa kun eteläkorealaista kirjallisuutta käännetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Hyvä kun täkin kirja on käännetty suomeksi, sillä rikokset ja huumori yhdessä loi mukaansaatempaavan tarinan.

      Poista
  3. Mai totta: hauskaa oli ja suu hymyssä tätä lukiessa:)

    Tärkeä esillenosto! Tuo nuorten ja aina yhä nuorempien nopeasti lisääntyvä jengiytyminen ja väkivalta veitsen heilutteluineen ovat todella huolestuttavia ja pelottavia asioita. Niillä on kaiken muun pahan lisäksi taipumus muodostua yhä syveneväksi kierteeksi, jolta ei paluuta ole.
    Mistä se yhteiskunnassamme kertoo ja mitä sille voisi tehdä ovat relevantteja ja kiireellistä ratkaisua vaativia kysymyksiä!! Toivoa sopii, että ratkaisu ja toimenpiteet löytyvät ennen kuin tilanne karkaa käsistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Nyt tarttis tehrä jotain esim. somessa, jossa voi julkaista myöskin kyseisiä videonpätkiä ja sehän se etupäässä kiinnostaa nuoria - julkisuus, vaikka sitten kyseenalainen julkisuus. Ehkäpä myös Ukrainan sodalla on vaikkutusta nuorten käyttäytymiseen, sillä väkivaltaa sodasta tulee tuutin täydeltä joka somekanavalta. Minusta tilanteet ovat karanneet jo liiankin kauas ja liian pahoja juttuja tehdään toinen toisilleen. ps. Koskelan ikävä murha mielessä.

      Poista
  4. Muistan lukeneeni myös Mummo matkalla -blogista. Oivallinen teos ja nyt kaksinverroin mainosta 🙂 Alkaa kieltämättä kiinnostaa yhä enemmän. Musta huumori on mainio laji.

    Ei hassumpaa että seniori-ikäiset voivat toimia ammatissa jonka taitavat, noin yleensä ajatellen. Tämä ammatti tietenkin kyseenalainen oikeassa elämässä, mutta soveltuu mielikuvitusviihteeseen. Nuorison väkivalta toki karmea asia, kuten kommenteissa pohditte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä vaan kaikille seniori-ikäisille. Kiva, että heistä kirjoitetaan näin vetäviä kirjoja. Richard Osmanin Torstain murhakerho-dekkarisarja on myös mahtava. Siinä palvelutalon seniorit ratkaisevat vanhoja murhia.
      Mielikuvitusviihteenä Nainen ja veitsi on mitä mainioin kirja huumorinsa kera.

      Poista
  5. Mulla tää onki jo hyllyssä, että alkasin lukemaan. Ihan mahtavaa idea tässä kirjassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin idea on tosi mahtava ja kirjailijalla on ollut huumorin kukka rintapielessä, kun on kirjoittanut tämän tarinan.

      Poista
  6. Luin tämän taannoin enkuksi ja viihdyin mainiosti. Mukavan erilaista verrattuna moniin muihin dekkareihin. Kiva myös, että kirja suomennettiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan tämä mainio dekkari ja minustakin mukavan erilainen verrattuna muihin dekkareihin. Tuli mieleen, että pitäisikö mennä itsekin kynsistudiolle ;)

      Poista