"Te sovitte eläinlääkäriksi paremmin kuin moni muu."
Terhi Rannelan teos Niin kuin muutkin herrat kertoi Suomen ja Euroopan ensimmäisestä naisesta, Agnes Hildegaard Sjöbergistä (1888-1964), joka valmistui eläinlääkäriksi Saksassa. Hän oli myös maailman ensimmäinen nainen, joka väitteli tohtoriksi eläinlääketieteestä.
Erittäin kunnianhimoinen nuori nainen, joka ei varmasti olisi uskonut, kuinka naisvihamielisiä suomalaiset mieskollegat olivat häntä kohtaan opiskeluajoista lähtien. Joka tapauksessa Agnes Sjöberg oli huikea edelläkävijänainen miesvaltaisella alalla. Hän sai kokea elinaikanaan arvostusta ulkomailla, mutta ei Suomessa. Hänen ankarin vihamiehensä Suomessa oli eläinlääkäkäri Rainer Stenius, jolla oli mahdollisuuksia kyykyttää kolleegoitaan esim. toimiessaan Suomen Eläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtajana.
Älä koskaan, milloinkaan, ikinä, luota toiseen ihmiseen. Se onneton, joka erehtyy luottamaan, joutuu aina pettymään.
Agneksen opinnot alkoivat edetä kunnolla vasta ensimmäisen maailmansodan aikana, kun miesopiskelijat joutuivat rintamalle. Valitettavasti hänen professorinsa julkaisi omissa nimissään Agneksen tekemät tutkimustulokset. Valmistuttuaan hän palasi Suomeen, jossa töitä riitti paljon, eikä asiakkaat vastustaneet sitä, että hän oli nainen. Kesti yhdeksän vuotta, ennen kuin seuraava suomalainen nainen valmistui eläinlääkäriksi. Nykyisin 90% valmistuvista eläinlääkäreistä on naisia.
Agnes Hildegaard Sjöberg, sinä olit edelläkävijänainen, joka avasit eläinlääkäriuran naisille Suomessa ja Euroopassa. Kiitokset uskalluksestasi, rohkeudestasi ja päättäväisyydestäsi tehdä töitä eläinten hyväksi.
Terhi Rannelan teos Niin kuin muutkin herrat kertoi ensimmäisestä suomalaisesta naisesta eläinlääkärinä.
Terhi Rannela, Niin kuin muutkin herrat
Karisto 2023
s. 216
Agnes Hildegaard Sjöberg (1888-1964)
Eläinlääkäri
Onpa ikävää, ettei Agnes saanut arvostusta Suomessa, mutta onneksi ulkomailla oli toisin. On hienoa, että on ollut tällaisia rohkeita edelläkävijöitä, jotka ovat raivanneet naisille tietä eri aloille. Rohkeutta siinä on tuohon aikaan tarvittu!
VastaaPoistaOnhan se aika järkyttävää, miten naisiin on suhtauduttu varsinkin eläinlääkärinä Agneksen elinaikana. Järkyttävää kiusaamista muiden oppilaiden ja opettajien puolelta. Rohkea nainen, kun ei antanut periksi ja lopettanut opintojaan. Kiusaaminen jatkui kun hän oli jo työelämässä.
PoistaKirjalla on todella mielenkiintoinen aihe. Kiitos lukuvinkistä!
VastaaPoistaAihe on tosi kiinnostava ja episodimainen kerronta loivat mielenkiintoa kirjan rakenteeseen.
PoistaTämä kuulostaa todella kiinnostavalta kirjalta. Olen muutenkin pitänyt Rannelan teoksista, joten tämä menee lukulistalle.
VastaaPoistaKirja on tosi kiinnostavasti rakennettu. Kirja herätti myös mielenkiintoni ja etsin tietoa Agneksesta myös netistä. Agnes on kirjoittanut myös itse omaelämäkertansa. Sekin kiinnostaisi lukea.
Poista