maanantai 17. huhtikuuta 2023

Alex Schulman: Kiirehdi rakkain

 


Ikävöin isää niin että sydäntä kouristi. Menin lukkojen taakse vessaan, istuin alas ja itkin ensimmäisen kerran hänen kuolemansa jälkeen. Itkin tuntien ajan, siinä tulivat kerralla viiden vuoden kyyneleet.

Ruotsalaisen Alex Schulmanin teos Kiirehdi rakkain kertoi jälleen autofiktion keinoin Schulmanin perhesuhteiden kipeistä asioista. Niistä asioista, jotka olivat jääneet hankauksiin, niistä asioista, joista kirjailija puhui myös terapeutilleen. Kiirehdi rakkain kertoi isäsuhteesta. Unohda minut teos kertoi äitisuhteesta ja teos Polta nämä kirjeet kertoi isovanhemmista.

 

Syksyn tuuli mukanaan vie kesän muistotkin,

nyt jo turhaan sä kysyt minne viekään.

Nyt rakastan kai vähemmän kuin ennen rakastin,

mutta enemmän kuin koskaan saat tietää.

 

Kirjassa oli syksy ja kirjailija matkasi isää ikävöidessään perheen kesämökille, jossa ei ollut käynyt sen jälkeen, kun isä kuoli vuosia aiemmin. Kirjailija teki matkaa isää muistellen eri paikkoihin, missä hän muisteli tapahtumia, joista hän nosti esille sekä hyviä että niitä huonoja tapahtumia. 

Kirjailijan isä oli tunnettu suomenruotsalainen aatelissukuun kuulunut Allan Schulman, joka toimi Ruotsissa tv-tuottajana. Perheen elämä on vaikuttanut olevan hyvin hektistä isän työn vuoksi, ja myös lapset ovat saaneet tottua julkisuuteen lapsesta lähtien lehtien sivuilla ja tv:ssä. Julkisuus ei ole ollut pelkästään hyvä asia, vaan se toi mukanaan mm. koulukiusaamista ja tungettelevia ihmisiä. 

Kirjailijan isä oli jo yli kuudenkymmenen perustaessaan toisen perheensä, johon syntyivät pojat Niklas, Alex ja Calle. Isä jäi siis eläkkeelle poikien ollessa pieniä, mutta hän teki kuitenkin töitä siinä sivussa. Haastatteluja riitti myös siinä vaiheessa, kun isä oli jo hoitolaitoksessa. 

Pojat elivät siis isän kanssa, joka oli vanhenemassa, ja jonka kunto huononi ja joka tarvitsi apua. Yleensä asiat ovat perheissä toisinpäin ts. vanhemmat ovat lastensa tukena ja apuna, mutta Schulmanin perhekuviot poikkesivat tavallisesta perhe-elämästä joka tavalla. Mitä isäsuhteen takana oli, sen voit lukea tarkemmin tästä kirjasta.

Alex Schulman syventyi muistelemaan isäsuhdettaan teoksessa Kiirehdi rakkain.

 

Kiirehdi rakkain jos rakkaus kutsuu,

päivän ei hetket niin pitkiä lie.

Suo valon syttyä, yö kohta saapuu,

pois kesän kukkaset syksy vie.

 

Alex Schulman, Kiirehdi rakkain

suom. Jaana Nikula

Nemo 2023

s. 228

Skynda att älska 2009

Tove Janssonin Höstvisa/ Syyslaulu suom. Esko Elstelä. Levyllä esiintyy Erna Tauro ja Bo Andersson.

 

Alex Schulman: Unohda minut

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet

Alex Schulman: Eloonjääneet

Alex Schulman: Malman asema




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti