maanantai 1. kesäkuuta 2020

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet
Rakastuin toivottomasti. Sydämeni löi rakastettuni läheisyydessä niin kiivaasti että hengästyin ja puheeni puuroutui. Elämisen ja vaaroilta suojautumisen vaisto kuoli minussa…

Alex Schulmanin uusin teos Polta nämä kirjeet kertoi vaietuista sukusalaisuuksista. Kirjailija halusi selvittää omaa käyttäytymistään ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Perheterapeutti kävi hänen kanssaan koko suvun käytöstä läpi, ja kaikki nuolet osoittivat yhteen henkilöön. Henkilöön, josta kaikki vaikeuden ja ongelmat kumpusivat. Alex paneutui isoisänsä ja isoäitinsä nuoruusvuosiin. Kirja kertoo kolmen nuoren tarinan, joka heijastui jopa useamman sukupolven päähän. Kolmen kirjallisesti lahjakkaan nuoren tarina näkyi varsinkin kahden kirjailijan elämänmittaisessa työssä.

Toinen heistä kulkee elämänmittaiseen pimeyteen.
Toinen ei lakkaa koskaan haaveilemasta.

Alex Schulmanin edellinen kirja Unohda minut kosketti minua syvästi, sillä se kertoi hänen suhteestaan alkoholisoituneeseen äitiin ja äidin käytöksestä. Se oli hyvin syvällistä ja kirjailija avasi tarinassa lukijalle kaikki haavansa auki. Kirjailija on varma, että hänen äitinsä käyttäytyminen johtuu lapsuuden ja nuoruuden aikaisista tapahtumista. Samoin kuin oma käyttäytyminen. Samoin äidin sisarusten ja serkkujen käyttäytyminen. Vihanpitoa ja katkenneita suhteita, riitaa ja ilkeilyä. Uhkaa ja huutoa.

”Jos sinä joskus olet minulle uskoton, ammun ensin sen miehen ja sitten sinut. Lopuksi ammun itseni.”

Alex Schulmanin isoisä oli kuuluisa kirjailija. Alexin paneutuessa isoisänsä kirjoihin, yksi teema nousi koko ajan ylös. Isoisä kirjoitti koko elämänsä ajan ajatuksiaan painavia muistoja kirjojensa tarinoihin, eikä päässyt koskaan aiheesta eroon. Tavallaan hän piinasi itseään ja mustasukkaisuuttaan sillä aiheella. Tarinat pitivät aiheen ja vihantunteet tuoreina. Hän ei päässyt siitä eroon eikä rauhaan, mikä tavallaan on erittäin surullista. Mustasukkaisuus aiheuttaa ongelmia parisuhteeseen. Pahimmillaan se voi aiheuttaa perhesurmia.

Alex Schulman kirjoittaa kirjoissaan auki perhesalaisuuksia. Polta nämä kirjeet teoksen salaisuudet voin liittää myös omien vanhempieni salaisuuksiin, joista äitini kertoi minulle lopulta. Salaisuudet voivat tuhota parisuhteen, mutta ne voivat pitää myös elossa nuoruuden haavekuvaa toisenlaisesta elämästä ja onnesta. Jälleen kerran Alex Schulman häikäisi minut jälleen koskettamalla ja avaamalla omia tunteita ja perheen muistoja ja salaisuuksia.

Alex Schulman, Polta nämä kirjeet
suom. Jaana Nikula
Nemo 2020
s. 275

Alex Schulman: Unohda minut

10 kommenttia:

 1. Kiinnostava postaus, kiitos tästä. Tämä odottaa minulla kuunneltavien hyllyssä. Mukavaa alkanutta kesäkuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli <3
   Kirjasta oli vaikea kirjoittaa niin, että ei spoilaisi liikaa. Uskon kuitenkin, että viihdyt kirjan parissa. Kirjasta huokuu myös ruotsalainen kirjallisuuskulttuuri kymmenien vuosien ajalta, mikä teki kirjasta jopa vielä mielenkiintoisemman.

   Aurinkoista kesäkuun alkua :)

   Poista
 2. Tämä lukeutuu ehdottomasti tähänastisen vuoden vaikuttavimpien lukukokemusteni joukkoon. Hieno teos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno teos minustakin. Upeasti koottu siten, että kirjailija oli itsekin mukana tarinassa. Kirja olisi toiminut hyvin ilman kirjailijan läsnäoloakin. Proosateoksena.

   Poista
 3. Nämä Schulmanin kirjat vaikuttavat kiehtovilta. On kiinnostavaa lukea sukusalaisuuksista ja menneisyyden haavoista, varsinkin kun tässä tapauksessa ne eivät edes ole fiktiota, vaan liittyvät kirjailijan oman perheen ja suvun vaiheisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Schulmanin kirjat koskettavat aitoudella. Uskon, että pidät hänen kirjoista.

   Poista
 4. Minäkin luin tämän juuri ja julkaisinkin just. Pidin tästä vielä enemmän kuin siitä alkoholistiäitikirjasta, ahmimiseksi meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että Schulman saa sinutkin ahmimaan tekstiä. Onneksi näistä kirjoista puuttuu se, että tuntisi lukijana olevan tirkistelijän osassa. Kirjat ovat hyvin luontevan oloisia.

   Poista
 5. Tämä oli niin hyvä, että tilasin jo jatkon Eloonjääneet. Unohda minut voin ottaa sitten joskus kirjastosta, mutta se aihe ahdisti, vaikka meillä oli raitis koti. Kai siksi, kun lapsi on siinä tarkkailija.

  Nyt tartun 650 sivuiseen järkäleeseen, kunnes Schulman saapuu.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Leena ♥♥
   Eloonjääneet on Schulmanin ensimmäinen proosateos. Tietysti oma suku on vaikuttanut siihenkin tarinaan.

   Kesäistä lukuiloa ♥♥

   Poista