maanantai 8. kesäkuuta 2020

Jane Harper: Luonnonvoimat (Dekkariviikko)
Hirvittävä hiljaisuus. Kuului vain narahtelua ja kahinaa, kun puut tuijottivat heidän tiivistä nelikkoaan.
”Alice saa syyttää tästä vain itseään.”

Jane Harperin Australiaan sijoittuvan dekkarisarjan toinen osa on nimeltään Luonnonvoimat. Tykkään tästä sarjasta tosi paljon, sillä kirjoissa on runsaasti luontokuvauksia. Ensimmäinen osa oli nimeltään Kuiva kausi, joten nimissäkin jo viitataan luontoon. Rutikuivasta ilmastosta päähenkilö, melbournelainen poliisi Aaron Falk, saapui erämaa-alueelle, joka oli suosittu retkeilyalue. Eräs työporukka oli ollut retkeilemässä ja eksynyt. Tarvittiin runsaasti etsijöitä. Aaron oli työkaverinsa kanssa paikalla aivan toisesta syystä. He työskentelivät talousrikosten parissa.

Jossain syvällä korvessa näkymättömät isonaurajat räkättivät ja kirkuivat.

Osa kadonneesta työporukasta palasi vaellukselta, mutta erittäin huonossa kunnossa. Etsintä ei siis päättynyt siihen, vaan jatkui kiihkeästi. Kirjan tarinaa eletään kahdessa tasossa. Siinä seurataan työporukan vaellusta päivä päivältä ja toisaalta siinä seurataan kadonneiden etsintää ja Falkin elämää. Falkin nuoruudesta kerrottiin lähemmin ensimmäisessä osassa. Tässä hänelle kehittyy pientä vipinää työkaverin kanssa, mutta todella pientä. Falk on yksinäinen ja erakkomainen tyyppi. Älyssä hänellä ei ole mitään vikaa, joten dekkarille tyypillinen rikoskin selvisi lopulta.

Kaukana takana, metsäaukion toisella puolella, joku katseli hänen lähtöään eukalyptuspuiden paperinohuiden kaarnasuikaleiden lomitse.

Tykkäsin tosi paljon seurata työporukan vaellusmatkaa, sillä olen ollut mukana useammalla vaellusmatkalla. Tämän kirjan vaellusporukka oli aika kokematon ja alkupuolen matkaa johti henkilö, joka ei ollut koskaan vaeltanut. Into johtaa ja näyttää pomoille oma osaaminen oli suuri, ts. nuoleskella ylempiään. Niinpä niin. Niitä työasioita, ja henkilökohtaisempiakin asioita plarattiin pitkin matkaa. Tunteet kävivät välillä kuumina ja aika herkästi käytiin työkaverin päälle. Porukassa oli tietysti kiusaaja, joka pomotti koko porukkaa, mutta lähemmin voit lukea erämaavaelluksen reitiltä, mitä tapahtui ja miksi.

Lähtisin mielelläni vaellukselle Australiaan, mutta kokeneen oppaan johdolla. Epämukavuudet kuuluvat vaellukselle, samoin hiertymät, kolhut ja mustelmat. Tappelupukarit jääkööt kotiin. Olisipa kiva nähdä australialainen luonto ja eläimet. Kirjassa ei opossumia isompaa karvajalkaa näkynyt. Vaellusdekkari oli mielenkiintoinen ja olisi se voinut olla jännittävämpikin, mutta kiva näin.

Jane Harper, Luonnonvoimat
suom. Tuulia Tipa
Tammi 2020
s. 400

Jane Harper: Kuiva kausi

18 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitit tästä ja hyvät otteet olit valinnut kirjasta: niissä tulee esiin sekä jännitys että Australian luonto. Minäkin tykkään tästä sarjasta kaikessa australialaisuudessaan. Vaellusdekkari oli kiva idea. Tuollaisten tappelupukarien kanssa vaeltaminen olisi kyllä tuskaa!! Odotan innolla jatkoa tälle sarjalle. Saapa nähdä tulisiko minunkin luettua muutama dekkari tällä viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missään nimessä työasioita ei saisi käsitellä vaellusmatkalla. Tässä porukassa tunteet kävivät kuumina. Aika usein työpaikoilla joudutaan selvittämään tulehtuneita suhteita ja työpaikkakiusaaminenkin on hyvin yleistä. Siksikin tämä dekkari oli hyvä, kun nostettiin nämä teemat pöydälle.

   Lukuiloa :)

   Poista
 2. Mulla on tämä juuri menossa ja taitaa ehtiä Dekkariviikon postauksiin. Hyvin vetää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että viihdyt tarinan parissa ja vaellusmatkalla Australiassa.

   Poista
 3. Samat mietteen kuin sinulllakin tästä kirjasta!
  Austraaliasta on mukava lukea.
  Yleensäkin nämä kirjamatkailut on mukavia! (Ja edullisia ja turvallisia... ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, matkailla voi näinkin. Aina ei tarvitse lähteä kauas merten taakse, kun saa hyppysiinsä vetävän tarinan, jonka sivuilla voi vaeltaa luonnossa.

   Poista
 4. Kuulostaa kivalta juuri tuon erikoisen tapahtumapaikan takia, kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ariel :)
   Australiasta on kiinnostavaa lukea, kun matka sinne on pitkä ja aika kalliskin. Tämä sarja kannattaa lukea.

   Poista
 5. Australiaan sijoittuvaa dekkaria olisi kiva lukea. Täytyy laittaa Harper muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Margit juurikin sen vuoksi, että tapahtumat sijoittuvat Australiaan. Voisin lukea enemmänkin Australaian luonnosta. Se poikkeaa tosi paljon tästä meidän pohjoismaasta.

   Poista
 6. Luen minimaalisesti dekkareita nykyään, en tiedä genrestä yhtikäs mitään... Australia kyllä kiinnostaa. Evie Wyldin Kaikki laulavat linnut taisi kertoa Australiasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki laulavat linnut oli kyllä paha trilleri. Pidin kyllä siitä ja voisin lukea useammankin kirjan kirjailijalta.

   Poista
 7. Kiitos lukuvinkistä. Haper merkittäköön mustiin.👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirjasarja on kiva ja suosittelen sitä lämpimästi. Sopii hyvin mihin vuodenaikaan tahansa, mutta varsinkin kesäaikaan, lomailuun ja rentoon lukemiseen.

   Poista
 8. Tykkäsin tästä kirjasta (tai oikeastaan sen äänikirjaversiosta) tosi paljon. Itse en ole vaellushenkinen ihminen laisinkaan, joten tässä kyllä piisasi minulle jännättävää aivan riittävästi, kun samaistuin kovasti ei-niin-taitaviin retkeilijöihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva juttu, että tykkäsit tästä vaellusdekkarista, vaikka et itse vaella. Olihan tämä naisten vaellusretki tosi outo. Kukaan ei voinut sanoa ääneen aikaisemmin, että ei osaa vaeltaa tai vaeltamisesta on jo niin pitkä aika, että tarvitaan pätevä opas. Innokkuus ei korvaa osaamista. En lähtisi kenellekään oppaaksi, vaikka olen vaeltanut monessa porukassa. Enkä lähtisi yksin vaeltamaan erämaahan. Ja aina pitää olla ruokaa ja vettä mukana. Äänikirja oli varmaan hyvä.
   Hyvä kirjanaihe.

   Poista
 9. En ole lukenut tätä kirjasarjaa, mutta Australian luonto kyllä kiehtoo. Voin myös hyvin kuvitella, mitä kaikkea tuollaisella työporukan vaelluksella voi tapahtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarja on kiva. Siinä ei mässäillä rikoksilla, eikä väkivallalla. Päähenkilö on kiva ja rauhallinen tyyppi.
   Onhan se niinkin, että dekkarin vaelluksella pitää sattuukin kaikenlaista. Itse olen vaeltanut monet kerrat työpaikan porukan kanssa ja aina on ollut mukavaa.

   Poista