sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Karen Cleveland: Totuuden tuolla puolen (Dekkariviikko)
Hänellä on isänsä silmät.
Ajatus on kuin läimäys. Se on aina tuntunut samalta, jopa silloin kun hän oli vauva. Koska hän on minun. Minä kasvatin hänet.

Yhdysvaltalainen Karen Cleveland kirjoittaa kiinnostavia vakoojajännäreitä. Hän tietää mistä kirjoittaa, sillä hän on itse työskennellyt terrorismin tutkijana CIA:ssa ja FBI:ssa. Hänen ensimmäinen vakoojajännärinsä Koko totuus nousi heti New York Timesin bestsellerlistalle ja sen elokuvaoikeudet on myyty. Kirjan päähenkilö oli neljän lapsen äiti, joka toimi tutkijana CIA:ssa. Hän tutki venäläisiä vakoojia, kunnes tuli itsekin sotketuksi vakoojien toimintaan.

Totuuden tuolla puolen vakoojajännärin päähenkilö oli Stephanie Maddox. Hän oli päässyt vuosikausien uurastuksen jälkeen johtamaan sisäisen tutkinnan osastoa FBI:ssa. Stephanie oli teini-ikäisen pojan yksinhuoltaja. Stephanien maailma romahti, kun hän löysi poikansa huoneesta aseen.

Mitä jos en ollutkaan vainoharhainen? Joku tunkeutui kotiimme, lähetti sen viestin. Ei laukaissut hälytystä, vaan sai sen pois päältä. Joku, jolla oli taitoa – tai valtaa – tehdä niin.

Karen Clevelandin vakoojajännäreissä tapahtuu kiinnostavia asioita ihmisten omissa kodeissa. Vakoojat soluttautuvat perheenjäseniksi, sukulaisiksi ja naapureiksi huomaamatta vuosikausien työn tuloksena. Vakoojatyötä harrastavat monet eri maat ja rikolliset. Maan turvallisuus on aina uhattuna vakoojien ja rikollisten toimesta, siksi tarvitaan tutkijoita, jotka tutkivat eri skenaarioita mitä voi tapahtua missä ja milloin tahansa. Soluttautuminen voi tapahtua vaikka ystävystymällä tutkijan lapsen kanssa netissä. Eikä aikaakaan, kun sähköpostitunnukset ovat rikollisten käytettävissä, joiden välityksellä he voivat toimia miten haluavat.

Totuuden tuolla puolen nostaa esille sen, miten haavoittuvia terrorismin tutkijat ovat, jos heillä on lapsia. Vakoojat eivät kaihda keinoja, kun he lähestyvät perheenjäseniä. Ystävystyminen on pahimmanlaatuista vakoojatyötä ja se voi johtaa ikäviin lopputuloksiin. Ja lapsi on syytetyn penkillä. Stephanie Maddox oli tiikeriäiti, joka suojeli lastansa kaikelta ja kaikilta. Hän sai apua tutkintaansa yllättävältä taholta. Piinaavaa jännitystä vakoojamaailmasta.

Karen Cleveland, Totuuden tuolla puolen
suom. Maija Van de Pavert
Gummerus 2019
s. 362
Keep You Clouse 2019

2 kommenttia:

 1. Kiitos paljon esittelystä!
  Clevelandin kirjat ovat minunkin lukulistallani!
  Aurinkoista päivänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :)
   Tämä kirja on sopiva sellaisille lukijoille, jotka haluavat lukea jännityskirjoja, joissa ei ole väkivaltaa eikä tapeta ketään, tosin sellaisen uhka on päällä.

   Poista