perjantai 12. kesäkuuta 2020

Niklas Natt och Dag: 1794 Elävien haudasta (Dekkariviikko)



On tammikuu. Vuosi 1794 on alkanut.

Niklas Natt och Dagin historiallisen dekkarisarjan toinen osa on nimeltään 1794 Elävien haudasta. Kirjan nimi jo kertoo, minkälainen aikakausi oli menossa, aika, jolloin ihmiset olivat rutiköyhiä, kouluttamattomia, taikauskoisia, väkivaltaisia. Kirjan alku kertoi nuoresta aatelismiehestä, jolla periaatteessa olisi pitänyt olla asiat hyvin, mutta mikään ei ollut hyvin. Erik Tre Kronor joutui petoksen uhriksi ja sen vuoksi hän oli joutunut hullujen huoneelle. Oli tapahtunut kammottava rikos.

”Mitä te haluatte minusta, rouva Colling?”
”Kukaan ei ole halunnut tehdä minulle mieliksi ja kysellä tyttäreni kuolemasta. Siksi tulin Tukholmaan ja käännyin poliisikamarin puoleen. Sielläkään ei tarjottu apua. Muuan sihteeri nimeltä Blom mainitsi kuitenkin Cardellin nimen ja sanoi, että te olette ennenkin auttanut kamaria pulmissa, joita muut ovat vältelleet.”

Nuori tyttö oli siis saanut surmansa. Kirjan tekstissä tiedettiin yksi rikollisista alusta pitäen, mutta vanha käsipuoli raakki, Jean Mickel Cardell, ei sitä vielä tiennyt ja kirjassa paneuduttiin hänen ja hänen ystävänsä tutkimuspuuhiin, jotka suoritettiin etupäässä jalkapatikassa vanhan Tukholman jätteiltä haisevilla kujilla. Niklas Natt och Dag on paneutunut kauas historialliseen aikaan ja luonut hyvinkin uskottavan miljöön, joka voisi kuvata vanhaa Tukholmaa kehruuhuoneineen. Tuo kehruuhuone oli ensimmäisessä sarjan osassa, 1793, erittäin kammottava paikka, jonne etupäässä vietiin naiset, jotka liikkuivat yksin kaupungilla. 1794 tutustutti mm. kätilön työhön, mutta myös ilotyttöjen elämään.

Nuori tyttönen Anna Stina Knapp vietiin kehruuhuoneelle ensimmäisessä kirjassa ja hän pakeni sieltä taitavasti. Tässä kirjassa hän oli ollut raskaana ja jostakin syystä hän huomasi olevansa jälleen kehruuhuoneen petomaisen vahtimestarin edessä. Siitä voi lukea lähemmin kirjasta. Nuoren yksinhuoltajaäidin elämä ei ollut ruusuilla tanssimista. Tuohon aikaan ei ollut päivähoitopaikkoja, joten ei ollut montaa vaihtoehtoa, mihin laittaa lapset ja etsiä työpaikkaa. Kirjan lopussa tapahtui traagisia asioita varsinkin Anna Stinalle, joten haluan lukea seuraavan trillerin, jonka nimi on 1795. Olen iloinen, että kirjailija on luonut Anna Stinan henkilöhahmon kirjasarjaansa, mutta toivon hänelle edes jotakin helpotusta vaikeaan elämään.

Niklas Natt och Dagin 1794 on mielikuvituksellinen historiallinen dekkari, jonka päähenkilö Cardell on kuin menneen ajan Harry Hole. Pystypäin kohti kaikkia ongelmia, vaikeuksia ja väkivaltaisia kohtauksia miettimättä miten niistä selviytyä tai ei. Kaikki vaivat paranivat tuikulla murheeseen, tai kahdella. Cardell ei ryyppyjään laskenut. Ehkä tuosta ajasta oli vaikea selviytyä ilman ajatusten sekoittamista. Tämä kirja vei suoraan kauas menneisyyteen, jossa rikolliset luottivat siihen, että heitä ei saa kukaan kiinni. Kunnes Cardell sai hyvän vainun haisevista johtolangoista. Silloin kannatti kadota.

Niklas Natt och Dag, 1794 Elävien haudasta
suom. Kari Koski
Johnny Kniga 2020
s. 456
Ruotsinkielinen alkuteos 1794 ilmestyi 2019
Historiallinen dekkari

Niklas Natt och Dag: 1793

8 kommenttia:


  1. Niklas Natt och Dag on nasta kirjailija, joka tarjoilee runsaan vaan ei päällekäypän annoksen, jossa historiallinen aika, miljöö, luonto ja persoonat ovat balanssissa. Kirjailijan vahvuuksiin kuuluvat myös vahva draaman ja loppuhuipennoksen taju.
    Kari Koskelta jälleen erinomainen suomennos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tämä huippuhyvä kirjasarja. Hyvin tiivistit ja mainittava on tuo loppuhuipennus, joka oli kaikessa kauheudessaan kuvauksellinen ja suorastaan mahtipontinen.

      Poista
  2. Lukemani historiaan sijoitetut rikosromaanit eivät ole oikein innostaneet minua. Tätä sarjaa on kyllä kehuttu, mutta taitaa olla aika väkivaltainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä historiallinen rikosromaani, mutta ei sovi herkille lukijoille, sillä tässä on aika raakaa väkivaltaa. Miljöökuvaukset ovat aidon oloiset. Viihdyin tosi hyvin historiallisessa Tukholmassa.

      Poista
  3. Voi ihanaa, kyllä niin nautin, kunhan tämän saan käsiini! Ja nuo suurenmoisen herkulliset kansikuvat ovat kauniita kuin... no, kuva =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansikuvat ovat mielenkiintoisia ja sopivat hyvin näihin historiallisiin rikosromaaneihin. Nautinnollisia lukuhetkiä :)

      Poista
  4. Minulle 1793 oli siinä rajoilla, että meneekö jo liian väkivaltaiseksi. Muutaman kuvaukset inhottivat jo hiukan liikaa ja väsähdin siihen, kun kaikki menee koko ajan huonosti. Silti tämä toinen osa houkuttaisi. Historiallinen kuvaus oli jotenkin niin huikeaa ja henkilöhahmoista haluaa tietää lisää. Pidin erityisesti juuri Anna Stinasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Stinasta minäkin pidän kovasti. Historialliset kuvaukset ovat niin hyviä, että jatkan kirjan parissa, vaikka kirjan loppu on jopa minulle liian hurja. Haluan tietää miten tämä sarja päättyy. Toivottavasti hyvin, sillä kirjoissa on kaikkea kamalaa ihan liian kanssa.

      Poista