sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Sarah Crossan: KuunnousuKaikki lähteeMinulla ei ole koskaan ollut isää

mutta minulla oli isoveli

kunnes ei enää ollut

ja sitten ei ollut enää äitiä

ja mietin jatkuvasti

milloin olisi se hetki

jolloin sisko lähtisi,

jolloin täti lähtisi,

milloin kaikki joita rakastan kävelisivät ulos ovesta

     ja jättäisivät minut yksin.

Sarah Crossanin säeromaani Kuunnousu kertoi nuoresta Joesta, jonka veli istui Texasissa vankilassa ja odotti teloituspäiväänsä. Joe oli ainoa, joka pystyi menemään veljensä seuraksi teloituspäivään asti. Karen-täti ei halunnut ja sisko oli töissä. Joe ei ollut tavannut veljeään kahdeksaan vuoteen. Kukaan ei ollut käynyt tapaamassa veljeä vankilassa. Tapaaminen ja tutustuminen uudestaan isoonveljeen oli vaikeaa, mutta loppujen lopuksi Joe halusi tehdä sen.

Olen lukenut aiemmin Crossanin säeromaanin Yksi, ja se kosketti minua tarinallaan sielujeni syövereitä myöten. Kuunnousun raadollinen tarina nuoresta Joesta, jonka veli istui poliisin murhasta tuomittuna ja odotti teloituspäiväänsä, vaikutti alkuun jopa liian raadolliselta. Nuori Joe yritti pärjätä ilman rahaa ja läheisiä täysin oudossa osavaltiossa, joka teloitti vielä murhatuomion saaneita vankeja. Joe tuli veljen tueksi ja seuraksi, vaikka hänet oli kasvatettu siihen, että veli oli syyllinen ja murhaaja. Kuunnousu laittoi minut ajattelemaan, onko oikein teloittaa ihmisiä, ja onko teloittaminen yksi tapa murhata ihmisiä?

Katson kuuta,

joka on pyöreä ja kaurapuuron värinen.

”kuunnousu oli kaunis koko kuukauden”, kerron

Edille.

”Tämän taivaan alla on kaunista.”

Yksi kolahti tunteisiini voimakkaasti ja saman teki myös Kuunnousu. Kyyneleet vain putoilivat valtoimenaan, kun luin Joen tarinaa ja hänen olemistaan Texasissa. Rakastan säeromaaneja, rakastan Sarah Crossanin tyyliä kirjoittaa kirjoja. Aihepiiri oli vaikea ja raskas, ja Joe oli nähnyt ja kuullut sosiaalisesta kurjuudesta ja päihteiden väärinkäytöstä sekä rikollisuudesta enemmän kuin lapsen ja nuoren kuuluisi tietää. Siitä huolimatta Sarah Crossanin säkeet loistivat kuin tähdet taivaalla.

Sarah Crossan, Kuunnousu *****
suom. Kaisa Kattelus
S & S 2020
s. 379
Moonrise 2017
Nuortenkirja
Säeromaani

Sarah Crossan: Yksi

2 kommenttia:

  1. Kuunnousu odottelee minullakin lukupinossa. Crossanin Yksi oli todella vaikuttava ja koskettava, joten odotan tältäkin paljon. Aihe on taas aika erikoinen, kuten Yksi-kirjassakin. Mutta hyvä niin, Crossanin kirjat eivät ole mitään tusinatavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit Yksi säeromaanista. Yksi vaikutti tunteisiin kovasti. Samoin Kuunnousu. Totta puhut, Crossanin teokset eivät ole tusinatavaraa.

      Poista