maanantai 29. kesäkuuta 2020

Helena Miettinen: Hoida kolesteroli ajoissa
Kaikkien menestyneiden voisten somekampanjoiden jälkeen ei ole yllättävää, että me suomalaiset saamme ravinnosta tyydyttyneitä rasvoja suosituksia enemmän. Yllättävää on, että vain 5 prosenttia aikuisista pysyy suositusten sisällä.

Uskon, että kuulun tuohon 5 prosenttiin suomalaisista, sillä syön lihatuotteita hyvin harvoin ja maitotuotteita hyvin vähän ja nekin ovat laktoosittomia ja rasvattomia. Mutta luulen, että kesäisin en kuulu tuohon 5 prosenttiin, koska syön silloin tällöin jäätelöä. Minulla on valitettavasti sukurasitteena korkea kolesteroli, joten en saisi syödä rasvaista jäätelöä. Jokaiselle isän sisaruksista on tehty sydänleikkaus, koska heillä on ollut sepelvaltimotauti.

Helena Miettisen Hoida kolesteroli ajoissa tietoteoksessa paneudutaan tarkemmin siihen, mihin kolesteroli vaikuttaa ja miksi olisi tärkeätä noudattaa ruokasuosituksia ja hoitaa omaa terveyttään. Kirjassa kerrotaan myös kolesterolimittausten historiasta ja Helena Miettisen isän elämäntyöstä kolesterolitutkijana ja Benecol-margariinin suunnittelijana.

Puheet Suomen lihavuusepidemiasta eivät ole liioiteltuja. Olemme jo Pohjoismaiden lihavin kansa.
Koska lihavuus altistaa kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöille ja sydän- ja verisuonisairauksille, ylipainon hoito on tärkeää myös valtimotaudin ehkäisyssä.

Olen kiinnostunut kaikesta mikä liittyy kolesteroliin, koska sepelvaltimotauti on tappanut kaikki isän puoleiset sukulaiseni. Isäni sai ensimmäisen infarktin kolmikymppisenä. Huolimatta ruokavaliosta, lääkityksestä ja sydänleikkauksesta hän kuoli tähän vaikeaan tautiin vain 68-vuotiaana. Tautiperimä on taakka, joka painaa minun, sisarusteni ja serkkujeni hartioita. Lisäksi perimääni rasittaa kilpirauhasen vajaatoiminta, joka myös nostaa kolesterolia. 

Joku voi sanoa, että me kaikki kuolemme jonain päivänä, se on totta, mutta itse haluan elää terveellistä elämää sen vuoksi, että välttyisin ikäviltä sydänkohtauksilta ja sydänleikkauksilta. Isän nuorin veli 73v. kuoli toukokuussa sydänleikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Hänelle oli tehty myös kaksi sydämen versisuonten pallolaajennusta. Kolesterolilla on paha tapa kerääntyä verisuonten seinämiin ja estää sujuva verenvirtaus.

Helena Miettisen Hoida kolesteroli ajoissa teos ei vähennä tuntemaani tuskaa suvun tautiperimän johdosta, mutta se on kaiken kaikkiaan hyvin kattava tietoteos kolesterolista. Suosittelen kirjaa lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita kolesterolistaan ja sen hoitamisesta.

Helena Miettinen, Hoida kolesteroli ajoissa
Minerva 2020
s. 180 + Viiteluettelo 12s.
Tietoteos

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä. Tärkeä asia ja hyvä saada uutta tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tärkeä tietoteos. Kolesterolista puhutaan kyllä paljon ja jokainen toivottavasti tietää kuuluuko sepelvaltimotaudin riskiryhmään. Itse kuulun siihen, valitettavasti. Sukurasite on vahva.
   Aika paljon kolesterolista on kiistelty. Niistä kiistoistakin voi lukea tästä kirjasta.

   Poista
 2. Minullakin on korkeahko kolesteroli, mutta käytyjen kolesterolikiistojen vuoksi en tiedä mitä ajatella. Ehkä pitäisi tämä lukea. Nyt päätin taas ryhdistäytyä juustojen kanssa, statiineja en halua syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin teen aina välillä ryhtiliikkeitä. Tykkään tosi paljon juustoista, mutta nehän ovat oikeita rasvapommeja. Siispä herkuttelen joskus juustoilla, en aina. Kirjoittaja kauhistelee esim. punariisin käyttöä, jossa on kasvisstatiineja. Oma lääkäri puolestaan kannusti käyttämään sitä, koska se laski Benecolin kanssa huomattavasti minun kolesteroliarvoa. Ostan punariisiä apteekista, joten uskon sen olevan luotettavampaa. Minäkään en halua syödä statiineja. Veljeni on syönyt niitä jo pitkään ja painiskelee kilpirauhasarvojen kanssa, sillä statiinit eivät sovi yhteen kilpirauhaslääkkeiden kanssa.
   Luotan omaan terveelliseen, etupäässä kasvisruokavalioon. Olen oppinut syömään Benecolia, vaikka se maistui alkuun aivan hirvittävän pahalle.

   Suosittelen lukemaan tämän kirjan :)

   Poista