keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Mirkka Lappalainen: Smittenin murha - Katoamistapaus 1600-luvulla

 


Ruumiin löysivät kartanon työmiehet. He olivat aloittelemassa muuraustöitä ja tarvitsivat vettä laastin sekoittamiseen. Palaneen talon raunioiden lähellä ryteikössä oli vanha kaivo, joka oli tukittu isoilla kivillä.

Mirkka Lappalaisen historiallinen true crime-teos Smittenin murha kertoi 1600-luvulla tapahtuneesta murhasta, jossa säätyläistalon isäntä löydettiin oman talonsa kaivosta kivien alle piilotettuna. Talon palvelijat olivat sujuvasti kertoneet isännän lähteneen matkoille vuonna 1673, kunnes vuonna 1680 uuden talon rakentajat avasivat kaivon ja tekivät karmean löydön. 

Sköldvikin tapauksesta käytiin oikeutta kaksi kertaa: ensin toukokuussa 1681 järjestettiin ylimääräiset käräjät, ja myöhemmin saman vuoden elokuussa käsiteltiin uudestaan Porvoon kihlakunnan syyskäräjillä. Näistä oikeudenkäynneistä säilyneet pöytäkirjat ovat tämän tarinan tärkeimmät lähteet.

Smittenin murha eli Nils Rosenschmidtin murha tapahtui Porvoossa Sköldvikin kartanossa. Tuolla alueella sijaitsee nykyisin Porvoon öljyjalostamo. Nils Rosenschmidt oli aatelinen, mutta vähäistä aatelia ja syrjäytynyt suvustaan ja muusta yhteiskunnasta. Hän eli syrjässä suvun kartanossa, josta lankomies kävi veristä oikeudenkäyntiä syytellen mm. että Smitten ei kuulunut sukuun. 

Sukujen väliset riidat olivat tuohon aikaan yleisiä, ja niistä on jäänyt oikeudenpöytäkirjoja tähän päivään saakka.  Mirkka Lappalainen on tutkinut kirjaa varten oikeudenpöytäkirjoja, joissa Nils Rosenschmidt oli mukana. Niistä nousi esille syrjäytynyt mies, joka eli elämäänsä syrjässä, mutta sitten hänen elämäänsä kävi kiinni kirkko, lankomies, eri velkojat jne. Elämä kävi entistä yksinäisemmäksi, kun hän joutui lähettämään elämänkumppaninsa ja lapsensa turvaan. Mitä sitten tapahtui? 

Kirjan kansikuvassa on flaamilaisen taiteilijan Ferdinand van Kesselin maalaus 1600-luvulta, nimeltään Rottien tanssi. Rottien tanssi voisi suomentaa: Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä. Hyvin osuva kansikuva tälle kirjalle. Voit itse päätellä, keitä nuo hiiret tai rotat olivat Smittenin murhatapauksessa.

Mirkka Lappalaisen historiallinen true crime-teos Smittenin murha sijoittui 1600-luvulle.

 

Mirkka Lappalainen, Smittenin murha - Katoamistapaus 1600-luvulta

Siltala 2022

s. 244 + Lähteet

True crime

1600-luku 

 


 

4 kommenttia:

 1. Karmivaa ja sopivan karmaiseva kansikin. Ei kannata lukea illalla 🤔 ellei halua painajaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansikuva on karmaiseva, sillä en tykkää rotista. Olisi kyllä kiva nähdä se taulu, mistä tuo kansikuva on rajattu. Itse tarina oli todella kiinnostava ja siitä nousi runsaasti historiaa esille. On sitä ennen vanhaankin osattu murhata ja huijata.

   Poista
 2. Minusta Smittenin murhassa oli kiinnostavinta sääty-yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen kuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri samaa ajattelin itsekin. Onneksi oikeuslaitokset ovat säästäneet vanhat oikeuspöytäkirjat, joten tämäkin tapaus on kirjattu ylös.

   Poista